Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τέλος στην κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

(Ομιλία στη Βουλή ,του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής 28-11-2013)


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θεωρούμε θετική τη δική σας παρέμβαση. Νομίζω ότι η παρέμβαση σας είναι στο πνεύμα και της δικής μας τοποθέτησης, της τοποθέτησης του ειδικού αγορητή του κ. Αναγνωστάκη.
Και στην Επιτροπή και εδώ τι είπε η Δημοκρατική Αριστερά; Είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται υπέρμετρη χρήση –κατάχρηση, δηλαδή- σε ένα εργαλείο που υπάρχει πραγματικά και είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό μας φτάνει στο σημείο να υποθέσουμε ότι υπάρχει προχειρότητα, αποσπασματικότητα στη νομοθετική λειτουργία και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Δεν κοσμεί την Κυβέρνηση μια τέτοια χρήση αυτού του εργαλείου.
Από εκεί και πέρα -επειδή νομίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορηθεί για δογματισμό ή για φανατισμό ή για στάση μέσα στη Βουλή που να μην έχει ορθολογικότητα μέσα της- τι είπαμε; Είπαμε ότι πραγματικά στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν μπορούν να μπαίνουν τροπολογίες, οι οποίες ουσιαστικά να είναι άλλες νομοθετικές πράξεις εξ ολοκλήρου αντίθετες ή διαφορετικές ή σε άλλο πνεύμα.
Σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε τρία ουσιαστικά νομοσχέδια. Έχουμε τρεις διαφορετικές νομοθετικές προσεγγίσεις. Ειδικά, όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας, είναι ένα ολόκληρο νομοσχέδιο αυτό ξεχωριστό. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.
Προσέξτε, έχουμε ψηφίσει πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κυρώσεις, γιατί έπρεπε και γιατί υπήρχε μια τέτοια ανάγκη. Όταν ο τόπος έχει ανάγκη μιας γρήγορης απόφασης δεν θα πούμε ότι δεν θα μπούμε σε αυτήν την υπόθεση σαν Δημοκρατική Αριστερά. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει το έκτακτο. Και νομίζω ότι όλοι το αναγνωρίζουν αυτό μέσα στην Αίθουσα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε δια της τροπολογίας να περνάει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο από την πίσω πόρτα. Αυτό είναι πέραν της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας και δημιουργεί και υποψίες.
Άρα, λοιπόν, εμείς χαιρετίζουμε τη δική σας πρωτοβουλία. Πραγματικά, σήμερα θα σταθούμε κριτικά απέναντι σε αυτήν την υπόθεση. Διότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις που πρέπει πραγματικά να ψηφίσουμε. Και συμφωνώ με προλαλήσαντα συνάδελφο που είπε ότι υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να τις ψηφίσουμε και να τις δούμε, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο.
Άρα, λοιπόν, λόγο δεν θα δώσουν αυτοί που δεν δέχονται , δεν ικανοποιούν αυτή τη μεθοδολογία, αλλά αυτοί που επιλέγουν αυτή τη μεθοδολογία. Και πιστεύω ότι μας παρακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει πολύς κόσμος. Υπάρχουν φοιτητές, μαθητές, πολλές κατηγορίες του κοινωνικού συνόλου που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και θα καταλάβουν ότι εδώ δεν θα βρούμε μια ευκαιρία να βάλουμε μέσα ό,τι βρούμε, ό,τι μας συμφέρει και ό,τι έχουμε στο μυαλό μας.
Παρακαλώ να το τηρήσετε αυτό που είπατε. Εμείς συμφωνούμε με την πρωτοβουλία σας. Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να είναι η τελευταία κοινοβουλευτική ημέρα που θα ανεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου