Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Όχι στην Μυλόπετρα της Τρόικα η Αμυντική Βιομηχανία

(Πρακτικά ομιλίας στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, σχετικά με την τη επικύρωση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της  Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας” )



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το όνομα του Γιώργου Γεννηματά είναι ένα όνομα που θα το θυμόμαστε και θα το τιμάμε πάντα με σεβασμό.
Και επειδή, κυρία Γεννηματά, είχαμε εκλεγεί μαζί την ίδια χρονιά, το 2000, και παρακολουθώ την πορεία σας, θέλω να πω ότι και εσείς τιμάτε αυτό το όνομα. Και υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, καλό είναι να μην τα κάνουμε όλα ίσωμα μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα και σ’ αυτή τη χώρα. Ας κρατάμε κάποια πράγματα έξω και πέρα από μία ανόητη, γλαφυρή και γραφική συζήτηση.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνετε για κύρωση δίνει πραγματικά την ευκαιρία να γίνει συζήτηση και να διαφωτιστούν αρκετές πτυχές του σχεδίου που έχει κάθε παράταξη και κάθε πτέρυγα για το πώς βλέπει την προοπτική της χώρας, όσον αφορά το ποια εργαλεία χρειάζονται, ποιες δυνατότητες έχει αυτή η χώρα και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
Πραγματικά, η συζήτηση το τριήμερο και η ψηφοφορία την Κυριακή ανέδειξαν τρεις γραμμές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Μπορεί να δυσαρεστείται ο  απών από την Αίθουσα αυτή τη στιγμή και αγαπητός κ. Κουκουλόπουλος, αλλά εδώ καταγράφηκαν τρείς γραμμές: Πρώτον, ήταν η γραμμή της Κυβέρνησης η οποία προσπαθεί με μια λογιστικού τύπου διαπραγμάτευση να ξεφύγει από την πίεση που δημιουργούν οι δανειστές στη χώρα.
Δεύτερη , είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η οποία θέλει να μας γυρίσει στον κρατισμό της δεκαετίας του 1980 και να γυρίσουμε στο 2009 με κλασικά εργαλεία, τα οποία όμως η Δημοκρατική Αριστερά δεν τα αποδέχεται.
Και  τρίτη είναι και η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία δήλωσε παρούσα εδώ στην Αίθουσα και παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο για τη δημιουργία μιας Κεντροαριστεράς -γιατί έτσι το θέμα γίνεται πάρα πολύ χαμηλής αξίας- αλλά για να δημιουργηθεί μια τρίτη πτέρυγα -και δημιουργείται αυτή η τρίτη πτέρυγα- μέσα στο πολιτικό σκηνικό, η οποία λέει τι; Λέει ότι σαφέστατα η χώρα χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση, ότι χρειάζεται μια Κυβέρνηση ενισχυμένη που να κάνει αυτήν τη πολιτική διαπραγμάτευση και βέβαια χρειάζεται σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία. Αυτά όμως πριν απ’ όλα χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή, κυρία Υπουργέ, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας το θεωρεί ζήτημα αιχμής για την εθνική άμυνα, για την ελληνική οικονομία και για το αναπτυξιακό μοντέλο που μπορούμε να διαμορφώσουμε, όχι γιατί θέλουμε να ξεπατικώσουμε ένα τέτοιο μοντέλο που το εφαρμόζει η Τουρκία ή άλλες χώρες, αλλά γιατί νομίζω ότι μια κλασικού, δυτικού τύπου δημοκρατία -όπως θέλουμε να είμαστε- μπορεί και πρέπει να ανακτήσει αυτού του είδους τη βιομηχανική παραγωγή. Μάλιστα, μια χώρα που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη στο κομμάτι της άμυνάς της πρέπει να έχει και τις δικές της δυνάμεις και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα αυτών των εγκαταστάσεων για τις υποδομές της, έτσι ώστε να τροφοδοτεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Άρα, δεν είναι μόνο δημοσιονομικό το θέμα, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι και εθνικό. Υπό αυτήν, λοιπόν, την έννοια η προσέγγιση που απαιτείται από μια Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική και εθνική.
Πραγματικά, εδώ βλέπουμε τα ίχνη μιας τέτοιας προσέγγισης. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ικανοποιεί η προσέγγιση που κάνετε και λεκτικά τουλάχιστον μας καλύπτετε, δηλαδή λέτε ότι θα εξαιρεθεί από αυτή τη διαπραγμάτευση το κομμάτι των αμυντικών βιομηχανιών. Συμφωνούμε, είναι δική μας θέση και την έχουμε πει. Όταν ακούμε έναν λόγο ο οποίος μπορεί να  μας ταιριάζει, αυτό είναι ευχάριστο  σήμερα, σε αυτήν την εποχή. Άρα, θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα το κρατήσετε μέχρι τέλους -όχι η Γεννηματά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ή ο Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά η Κυβέρνηση. Πρέπει να είναι κεντρικό θέμα της Κυβέρνησης το ότι το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών δεν θα μπει εις την μυλόπετρα μιας τροϊκανής προσέγγισης. Άρα, εμείς θα υποστηρίξουμε την κύρωση γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από την ανάσα στους εργαζόμενους, δίνει και ένα μήνυμα. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε και να συμμετάσχουμε σε αυτό το μήνυμα προς τους δανειστές.  Άρα, όταν υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες, εμείς θα τις στηρίζουμε. Πιστεύουμε ότι είναι θετικός ο ρόλος ενός πολιτικού κόμματος, μιας πολιτικής πτέρυγας, όταν βλέπει κάτι που είναι θετικό,  να προστρέχει.
Το ζήτημα της ενόχλησης –το λέω επειδή είδα τον αγαπητό μου κ. Κουκουλόπουλο- για το ποια στάση κρατά κάθε πτέρυγα εδώ, δεν πρέπει να είναι ζήτημα το οποίο θα το βάζουμε με την πρώτη αφορμή. Το λέω αυτό διότι, όπως ξέρετε, η κάθε πολιτική πτέρυγα έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της αυτονομίας της.
Εμείς αυτό το δικαίωμα, κύριε Κουκουλόπουλε, δεν το χαρίζουμε. Εμείς θεωρούμε δηλαδή ότι η δική σας προσέγγιση, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από μια δικομματική Κυβέρνηση, σας ακυρώνει πολιτικά, ιδεολογικά, σας βγάζει εκτός πολιτικού πλαισίου αυτού του πολιτικού χώρου που και εσείς και εμείς λέμε ότι βρισκόμαστε, του χώρου της Κεντροαριστεράς.   
Δηλαδή, το πρόσημο αυτού του χώρου πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι απλά ένα γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκονται κάποιοι τυχαίως ή περνώντας από εκεί. Πρέπει να είναι ευκρινές το πρόσημο.
Το αν η Κυβέρνηση θα κάνει πολιτική διαπραγμάτευση ή όχι θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τα μηνύματα δεν είναι πολύ θετικά. Ήδη από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ακούσαμε διάφορα σήμερα, πέρασαν από τα διάφορα πάνελ τρεις τέσσερις αντιδρώντες. Εγώ κατανοώ την αντίδρασή τους, διότι εάν ο φόρος για τα ακίνητα, αν το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αν τα ζητήματα για το πετρέλαιο, αν τα ζητήματα της καθημερινότητας δεν μπουν στη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, πραγματικά σε λίγες εβδομάδες, σε πολύ λίγες εβδομάδες –κι ας κάνουμε και σκι με τα χιόνια, όπως είπαν οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα έρθει η ώρα…
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Οι σκιέρ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, οι σκιέρ. Θα γυρίσουν οι σκιέρ, όμως, στο χώρο των γραφείων τους για να κάνουν τη διαπραγμάτευση κι εκεί θα έρθει ο λογαριασμός. Τι θα κάνει πάλι το ΠΑΣΟΚ; Θα μας λέει ξανά για την ανάγκη της χώρας;
Η χώρα δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή κι εμείς πρώτοι το λέμε. Εμείς πρώτοι σας λέμε ότι δεχόμαστε το πρωτογενές πλεόνασμα, μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε και συμβάλαμε κι εμείς λίγο σε αυτήν την προσπάθεια. Όμως, τώρα τι θα γίνει; Συνέχεια θα πηγαίνουμε με αυτήν την ιστορία; Δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Άρα, το μήνυμα που βγαίνει μέσα από τη σημερινή συζήτηση σε σχέση με την Αμυντική Βιομηχανία είναι θετικό. Θεωρώ -και νομίζω ότι συμφωνείτε κι εσείς από τη στιγμή που φέρνετε μία τέτοια πρωτοβουλία- ότι η αναδιοργάνωση της εταιρείας από το 2010 και μετά έχει προχωρήσει αρκετά. Νομίζω ότι είναι κι αυτό ένα διαπραγματευτικό χαρτί και μία θέση την οποία μπορούμε να τη βάλουμε με πολύ σοβαρότητα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Άρα, η Αμυντική Βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στη μυλόπετρα της τροϊκανής αντίληψης και προσέγγισης.
Για τις υπόλοιπες τροπολογίες πρέπει να σας πούμε τα εξής:
Πρώτον, κυρία Βούλτεψη, ξέρουμε τι ψηφίζουμε στη Δημοκρατική Αριστερά. Όταν ψηφίζαμε το Μεσοπρόθεσμο, είχαμε ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» γιατί διαφωνήσαμε στα εργασιακά και θυμάστε ότι είχαμε συμφωνήσει πως πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα. Τι είχαμε πει όμως; Είχαμε πει και το είπαμε και στο Υπουργό Οικονομικών –δεν είναι εδώ τώρα ο κ. Μαυραγάνης- ότι τα 15 εκατομμύρια που θα λείψουν από τα ΑΕΙ…
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν πάνε στα ΑΕΙ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στον Προϋπολογισμό πάνε, αλλά προορίζονται για τα ΑΕΙ.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν πάνε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά για εκεί είναι προορισμένα. Πρέπει να υπάρξει μία αντικατάσταση. Να υπάρξουν αντίστοιχα 15 εκατομμύρια.
Θα λείψουν, κυρία Βούλτεψη. Σήμερα που συζητάμε δεν θα λείψει τίποτα. Είναι σίγουρο. Όμως θα λείψουν ως ένα κομμάτι του Προϋπολογισμού των ΑΕΙ προερχόμενο απ’ αυτό το ανταποδοτικό τέλος…
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Από πού θα λείψουν;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα λείψουν, κυρία Βούλτεψη, αφού είναι από το ‘25 που λέτε, πολλά χρόνια, ένα τέλος το οποίο πηγαίνει…
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν πάει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέτε «δεν πάει». Το ξέρετε; Έχετε κάνει Υφυπουργός ή Υπουργός Οικονομικών και λέτε «δεν πάει»; Γιατί πετάτε μία ρετσέτα και ξεμπερδεύετε;
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δηλώθηκε εδώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τέλος πάντων, να μην το συνεχίσουμε αυτό.
Παρά ταύτα, εμείς δεν θα το υποστηρίξουμε αυτό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό για τα 15 εκατομμύρια στο κομμάτι των ΑΕΙ, δεν το υποστηρίζουμε.
Η γενική αντίληψη ότι οι φόροι υπέρ τρίτων, τα τέλη υπέρ τρίτων, οι ρυθμίσεις αυτές γενικά δεν πρέπει να υπάρχουν είναι και στη δικιά μας αντίληψη. Όμως, όταν αφαιρείς ένα ποσό πρέπει να βρίσκεις το ισοδύναμο.
Από εκεί και μετά –λείπει και Υπουργός Ναυτιλίας- η φορολόγηση, τα τέλη των σκαφών αναψυχής έτσι όπως προσδιορίζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας , μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς δεν είμαστε της αντίληψης του να μπούμε σε έναν λαϊκισμό και σε μία αφόρητη τέτοια συζήτηση ότι το σκάφος αναψυχής και μάλιστα όταν αυτό υπηρετεί και το τουριστικό κομμάτι στη χώρα, θα πρέπει να το συκοφαντούμε. Βέβαια, μέσα στη συζήτηση που γίνεται στις εφημερίδες, -κίτρινες, μπλε, πράσινες- μέσα από όλο αυτόν τον ορυμαγδό προτάσεων, απόψεων και θέσεων που τίθενται είναι δύσκολο πραγματικά να πεις πόσο θα φορολογήσεις το σκάφος αναψυχής.
Για εμάς είναι πολύ δυνατό εργαλείο στην τουριστική πολιτική. Άρα, δεν πρέπει να το «φορτώσεις» υπέρμετρα. Πρέπει να το φορολογήσεις. Εμείς εκτιμούμε ότι η προσέγγιση που κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας , δίνει ένα πρώτο δείγμα. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει, αν θα αποδώσει αυτό το τέλος. Δεν πρέπει, όμως, να «βουλιάξουμε» το σκάφος αναψυχής, γιατί είναι ένα καλό εργαλείο στην τουριστική μας ανάπτυξη.
Από εκεί και πέρα, θα ψηφίσουμε και τη δεύτερη τροπολογία που φέρνετε για τα στρατολογικά θέματα και για τα θέματα του επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Νομίζω ότι είναι μία αναγκαία τροπολογία. Πρέπει να πω στον κ. Μαυραγάνη – λείπει αυτήν τη στιγμή, ήταν προηγουμένως εδώ- για το θέμα της ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πως έχουμε φέρει –και εγώ προσωπικά, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά- το ζήτημα τέτοιων προβλημάτων, σε σχέση με το πώς τελικά τα δημόσια ταμεία «μαζεύουν» χρήμα από μεγάλους ομίλους, μεγάλες εταιρείες.
Τους φέραμε το παράδειγμα της BMW και της MERCEDES. Έχει δοθεί διαταγή για έλεγχο και περιμένουμε να δούμε τι έχει αποφέρει αυτός ο έλεγχος σε σχέση με τη BMW και τη MERCEDES. Είναι γνωστά τα θέματα, έχει μπει το ΣΔΟΕ μέσα, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι. Τι αποκομίσαμε σαν ελληνικό κράτος; Στο ζήτημα ενδοομιλικών συναλλαγών και σχέσεων είναι σίγουρο ότι αυτές οι δύο εταιρείες έχουν πιαστεί στα «πράσα». Και ερωτώ: Ποιο είναι το αποτέλεσμα, ποια είναι τα πρόστιμα, τι θα αποφέραν στο ελληνικό κράτος;
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα τον κ. Στουρνάρα, την Κυριακή, να ισχυρίζεται ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι «έπιασαν»  40 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των 20 off shore εταιρειών από τις συνολικά έξι χιλιάδες. Πρέπει να πω πως αυτό δεν είναι επιτυχία. Όταν η Κυβέρνηση σε δεκαοχτώ μήνες έχει ελέγξει 20 off shore εταιρείες, δίνει ένα δείγμα γραφής προς τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δεν είναι σοβαρή χώρα. Στη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να μην ελέγξει με τον ίδιο τρόπο τον μεγαλοκεφαλαιούχο, τη μικρή επιχείρηση, τον μισθωτό, όπως και τον καθένα.
Εδώ, στη χώρα μας, θεωρούμε επιτυχία, κύριε Κουκουλόπουλε, το ότι ελέγξαμε μόνο 20 off shore εταιρείες και μάλιστα «πιάσαμε» και 40 εκατομμύρια; Φυσικά, 40 εκατομμύρια ήρθαν στα κρατικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι επιτυχία, αλλά είναι η επιτομή της αποτυχίας! Το λέω αυτό, διότι επαναλαμβάνω ότι εδώ εγώ προσωπικά, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά έχουμε φέρει, με επανειλημμένες ερωτήσεις, το ζήτημα της BMW και της MERCEDES. Τι έφερε στα ταμεία του ελληνικού κράτους η BMW και η MERCEDES; Έχουμε μία προσαρμογή για το θέμα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τι κάνουν αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις; Δεν είναι εδώ ο κ. Μαυραγάνης να μας απαντήσει. Πιστεύω πως άκουσε αυτά που είπα και σε μία δευτερολογία του θα μας πει τι αποτέλεσμα έχουν οι έλεγχοι στην BMW και τη MERCEDES. Θα το ψηφίσουμε, βέβαια, διότι είναι αναγκαστικό. Υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γενικώς θα τα ψηφίσουμε όλα, εκτός της διατάξεως για τα ΑΕΙ, κυρία Βούλτεψη.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Λάθος κάνετε. Θα μεγάλωνε ο προϋπολογισμός των ΑΕΙ αν υπήρχαν αυτά τα λεφτά; Πάντα ίδιος δεν είναι;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντα ίδιος είναι. Μόνο που θα λείπουν 15 εκατομμύρια από τον συνολικό προϋπολογισμό, που κατευθύνονταν στα ΑΕΙ.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τα ΑΕΙ είναι πάντα ίδια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρέπει να μας πει όμως ο Υπουργός, επειδή τα ΑΕΙ θα είναι ίδια –κι εγώ το πιστεύω- από πού θα αναπληρώσει αυτά τα 15 εκατομμύρια που πηγαίνουν στα ΑΕΙ από τον Γενικό Προϋπολογισμό.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το λέει μέσα και η Έκθεση. Από τις εισαγωγές, που θα αυξηθούν.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τις εισαγωγές, κατά αντανάκλαση. Είναι μία λύση, η οποία εμάς δεν μας καλύπτει. Επιτέλους, μετά από πέντε λεπτά βρήκαμε την άκρη του μυστηρίου!
Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου