Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης για τα κακοποιημένα παιδιά


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.Ερώτησης
4137
Ημερομ.Κατάθεσης
22.11.13




ΕΡΩΤΗΣΗ


 Προς τους  Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας



Στον απόηχο της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού, η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού, αναδεικνύει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως προς την απουσία δομών φιλοξενίας για παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα, η ΜΚΟ η οποία ουσιαστικά έχει υποκαταστήσει το κράτος σε πολλούς τομείς, λόγω ακριβώς της έλλειψης δημόσιας πολιτικής, σε συνέντευξη Τύπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση ύψους 62% των καταγγελιών για παιδική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2012, σημειώθηκε αύξηση των σχετικών καταγγελιών κατά 62%, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 1.151, εκ των οποίων το 41% των παιδιών ήταν κάτω των έξι ετών. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν παιδιά εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία καθώς δεν υφίστανται κατάλληλοι χώροι να πάνε των παιδιών θυμάτων κακοποίησης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2013 το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, από τις οποίες το 98% ήταν ανώνυμες και μόνο το 2% επώνυμες. Το 45% των καταγγελιών αφορούσε σωματική κακοποίηση, αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2012 και ένα άλλο 45% αφορούσε παραμέληση και εγκατάλειψη, αύξηση κατά 55% σε σχέση με το 2012.  Από αυτά, τα 166 παιδιά (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον τους, με τα 21 να μεγαλώνουν σήμερα σε Σπίτια στο Χαμόγελο του Παιδιού και τα 61 (27%) να έχουν ανάγκη, μαζί με τις οικογένειές τους, υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε το κράτος να αναλάβει τον κοινωνικό του ρόλο δημιουργώντας και στηρίζοντας δομές υποστήριξης- φιλοξενίας κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών;



Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Βασίλης Οικονόμου
Μαρία Γιαννακάκη
Κατερίνα Μάρκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου