Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Να γίνει επιτέλους το Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι


Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, επανέφερε στην τοποθέτηση του το αίτημα του για τη δημιουργία του Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Πικέρμι, την «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας» όπως το αποκαλεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα, καθώς και την πρόταση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής.
Συγκεκριμένα στην ομιλία υποστήριξε ότι ο Πολιτισμός είναι ένας τομέας όπου η χώρα μας παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα δεν τον αξιοποιεί. Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού συνολικά. Το Πικέρμι αναφέρεται επιστημονικά διεθνώς ως «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας», αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί καν να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου στην περιοχή για να φιλοξενηθούν τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών.
Στην Αττική υπάρχουν σημαντικές αρχαίες πόλεις όπως τα Μέγαρα, η Ελευσίνα, η Φυλή, ο Μαραθώνας, το Λαύριο κ.α., που όμως απουσιάζουν πλήρως από τους αρχαιολογικούς χάρτες και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας περιορίζονται χωρίς λόγο σε περιηγήσεις μόνο στα μουσεία του Κέντρου, την Ακρόπολη και τη Πλάκα. Χρειάζεται να ενοποιηθεί το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του Λεκανοπεδίου, ώστε να γίνουν η αιτία μεγαλύτερης χρονικής παραμονής των τουριστών στη χώρα μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι συνολικά ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια από τις κύριες ατμομηχανές για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Έχει καταθέσει τις προτάσεις της και περιμένει και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε ένα εθνικό διάλογο πολιτισμικής αναγέννησης που θα καθορίσει και τους όρους της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ο Πολιτισμός μπορεί να είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν η χώρα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη με βιώσιμους όρους. Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να δώσει το νέο πλούτο που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία.     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου