Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Απαιτείται Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας

(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)
-Γιατί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας της; 
Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία εμείς δεν συμφωνούμε καθώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Όσο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εμμένει σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Αντίθετα πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα αποτελείται από όλα τα κόμματα εκτός Χρυσής Αυγής, που θα κάνει πλέον την Πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές στη βάση ενός ισχυρού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Νομίζω ότι σε μια τέτοια Εθνική Προσπάθεια η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να συμμετάσχει.
-Σωστά καταλάβαμε ότι ο Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Φώτης Κουβέλης είναι ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την κυβέρνηση. Εάν αλλάξουν οι προτεραιότητες, εάν υπάρξουν σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις μπορούμε να εξετάσουμε τις συμφωνίες μας. Με την παρούσα πολιτική πρόταση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή της επιστροφής στη «δανεική» ανάπτυξη και στην άκρατη παροχολογία προς όλους που παραπέμπει  στη δεκαετία του ‘80, δεν βλέπω να μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία.

-Θα φτάσει η κυβέρνηση ως το 2016, όπως λέει ο πρωθυπουργός;

Κατ’ αρχάς για τον κ Σάμαρα όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες, για το αν δηλαδή θα έχουμε εκλογές και μέσα στο Δεκέμβριο. Ακόμα και αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των νέων δυσβάστακτων μέτρων με κάποιο συμβιβασμό , τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών Εκλογών το Μάιο του 2014 θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πάντως απώτερο χρόνο ζωής αυτής της Βουλής βλέπω το Φεβρουάριο του 2015.

-Από τότε που η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση χάνει δυνάμεις. Δεν είναι αυτός ένας λόγος για αυτοκριτική και αναθεώρηση; 

Είχα διαφωνήσει με την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν το τμήμα της κυβέρνησης που έβαζε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και έθετε τα ζητήματα σε μια άλλη βάση διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς με την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση απελευθερώθηκαν οι πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Η δημοσκοπική απώλεια είναι συγκυριακή και ήδη αντιστρέφεται. Η αυτοκριτική είναι κάτι που γίνεται διαρκώς στο κόμμα και η αναθεώρηση χειρισμών είναι πολλές φορές αναγκαία. Η στόχευση όμως, το προγραμματικό πλαίσιο και η πρότασή μας για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία, ότι μπορεί να υπάρξει μια αυτόνομη και ισχυρή πρόταση της Κεντροαριστεράς για την λύση της ελληνικής κρίσης, είναι επίκαιρη και ζωντανή.  

-Υπάρχει ή όχι σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την συνεργασία  με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς;
Στη Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον αυτόνομο δρόμο του Τρίτου Πόλου της Κεντροαριστεράς και να οδηγήσουμε τις πολλές και σημαντικές δυνάμεις του χώρου σε μια ενωτική σύγκλιση. Υπάρχουν απλά διαφορετικές προσεγγίσεις στην μέθοδο που θα ακολουθήσουμε, στις ενδεχόμενες δυνατότητες των συνεργασιών και στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης για τη δημιουργία μιας ευρείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σχίσμα δεν υπάρχει και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει.
-Στελέχη του κόμματός σας, όπως ο Γ. Πανούσης, μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πτέρυγες και πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα συμπόρευσης. Πιστεύω ότι και ο Γ. Πανούσης αναφέρεται σε αυτό το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προσανατολισμένο στη διατήρηση της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης και ταυτότητας, που διαβάζει την πραγματικότητα ρεαλιστικά και καταθέτει δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν μπορούμε όμως να συμπορευτούμε με το ρεύμα της ακατάσχετης παροχολογίας και της προσέγγισης των προβλημάτων με τους όρους της δεκαετίας του ’80. Νομίζω ότι ούτε ο Γ. Πανούσης ούτε κανείς άλλος στη Δημοκρατική Αριστερά επιθυμούν την επιστροφή στον παλαιοκομματισμό και την οπισθοδρόμηση. Γι αυτό λέω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν  μεταξύ τους και μετά βλέπουμε…
-Εκτός από τον Α. Λοβέρδο δεν υπήρξε άλλο αποτέλεσμα στην προσπάθεια διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ. Εκεί θα μείνετε; 
Κάνετε λάθος. Η προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει ως μόνο αποτέλεσμα την συμπόρευση με το κόμμα του κ Λοβέρδου. Υπάρχουν συγκλίσεις και συμφωνίες συμπόρευσης και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, στελέχη και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς. Η συμπόρευση με το κόμμα του κ Λοβέρδου είναι η πιο προβεβλημένη από τα μέσα, δεν είναι η μόνη. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει διευρυνθεί σημαντικά και θα διευρυνθεί και άλλο το επόμενο διάστημα. Η διεύρυνση αυτή θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά μετά το δεύτερο Συνέδριο μας και θα καταγραφεί και εκλογικά. Στις ερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι η μεγάλη έκπληξη με την εκλογική της επίδοση.
-Αν κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε κάποια κρίσιμη ψηφοφορία, εσείς τι θα κάνετε; Θα αφήσετε την κυβέρνηση να πέσει και να γίνουν εκλογές;


Κατ’ αρχήν πτώση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα και εκλογές. Ίσως να μπορέσει η παρούσα Βουλή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Αριστερά δεν φοβούνται τις εκλογές. Είναι καλύτερες οι εκλογές από την ακυβερνησία ή την κυβερνητική αστάθεια ιδίως στις σημερινές συνθήκες. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κρατηθεί προφασιζόμενη ότι διαθέτει εφεδρείες είναι καταδικασμένη. Εάν η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή πολιτικής. Ας καταθέσει την πρότασή της, για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ας αποφασίσει πλέον να κάνει Πολιτική Διαπραγμάτευση, ας αποφασίσει ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε Τρίτο Μνημόνιο και τότε βλέπουμε τι στάση θα κρατήσει κάθε πτέρυγα μέσα στη Βουλή.  Εγώ πάντως ανήκω στη Δημοκρατική Αριστερά, λέω τη γνώμη μου και τις θέσεις μου χωρίς φόβο, με καλύπτει πολιτικά η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Τέλος θέλω να τονίσω ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι σημαία ευκαιρίας και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους άπαντες!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου