Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Συγκρότηση και λειτουργία των κατά Κλάδο Συμβουλίων Μεταθέσεων και εξειδίκευση κριτηρίων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
7855
Ημερομ.Κατάθεσης
1.03.13




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Η Υπουργική Απόφαση περί ρύθμισης θεμάτων τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων εκδόθηκε στις 27-4-2012 με έναρξη ισχύος από 30-4-2012. Σκοπός ήταν η βελτιστοποίηση και συμπλήρωση της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις διαδικασίες και ενέργειες που πρέπει να λαμβάνονται όσον αφορά τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των τακτικών  μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας σε συνάρτηση με την εξέλιξη, αξιολόγηση και απόδοση των στελεχών αλλά και τις κοινωνικές παραμέτρους που αυτές τους επηρεάζουν όπως οικογένεια, σχολική εκπαίδευση, στέγαση, οικονομικά, προβλήματα υγείας κλπ, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην κρίσιμη για τα Στελέχη αυτή διαδικασία.
Συγκεκριμένα επανακαθορίστηκε η μοριοδότηση του προσωπικού σε σχέση με τις διατιθέμενες θέσεις ανά υπηρεσία στο εσωτερικό και εξωτερικό αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία επαναδιατυπώθηκαν με σαφήνεια αποκλείοντας τρόπους για αναξιοκρατία και αδικίες. Προβλέφθηκε επίσης για πρώτη φορά η έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων, η κοινοποίηση των μορίων του προς μετάθεση προσωπικού καθώς και η ενημέρωσή του περί της ικανοποίησης ή μη σχετικών αιτημάτων του.
Η εν λόγω απόφαση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από το σύνολο του προσωπικού των Ε.Δ. και από την ηγεσία των Ε.Δ., ως αποτέλεσμα και προϊόν συνεργασίας και διαβούλευσης όλων των φορέων των Ε.Δ.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η έναρξη ισχύος καθορίστηκε στις 30-4-2012 προκειμένου να καλύψει το σχεδιασμό των τρεχουσών μεταθέσεων, όσο αυτό θα ήταν δυνατόν και στη συνέχεια να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για το σχεδιασμό και προγραμματισμό των τακτικών μεταθέσεων του 2013 και στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της νέας Υ.Α.
Παρ’ όλα αυτά στις 10-5-2012 ο τότε ΥΠΕΘΑ τροποποίησε την έναρξη ισχύος από 30-4-12  στις
1-1-2013, με την αιτιολογία ότι δεν προλάβαιναν τα Επιτελεία να την εφαρμόσουν λόγω των επικείμενων μεταθέσεων (μέσα στο Μάιο), οι οποίες όμως τελικά έγιναν το μήνα Σεπτέμβριο. Ο χρόνος λοιπόν επαρκούσε για να εφαρμοστεί η εν λόγω Υπουργική Απόφαση και το 2012. Νεώτερη όμως απόφασή σας τον Δεκέμβριο του 2012 τροποποιήσατε εκ νέου την έναρξη ισχύος  για τις 1-7-2013, χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της νέας αναβολής.  
Σε όλο αυτό το διάστημα οι μεταθέσεις γίνονται με το παλαιό σύστημα και εξ όσων γνωρίζουμε οι περισσότεροι κατά αρμοδιότητα φορείς υλοποίησης της απόφασης δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να υπάρξει η απαιτούμενη υποδομή και υλοποίηση των βασικών διατάξεων της νέας απόφασης (Προκήρυξη θέσεων, υπολογισμός κοινωνικών κριτηρίων, υγείας, προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης παιδιών, συνυπηρέτησης συζύγων κλπ.) με αποτέλεσμα αφ’ ενός την απαξίωση της προσπάθειας, αφ’ ετέρου τη δυσαρέσκεια του προσωπικού, τη δημιουργία αναστάτωσης στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους και τέλος την δημιουργία μιας πραγματικότητας που δεν θα επιτρέψει ούτε στο μέλλον την υλοποίηση μιας απόφασης που έθετε αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι έχετε δεσμευτεί προσωπικά για διαφάνεια και αξιοκρατία στο ευαίσθητο θέμα των τοποθετήσεων και των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Ερωτάστε:
1. Ποιοί είναι επί της ουσίας οι λόγοι που ανεστάλη δύο φορές η Υ.Α. 1400Β από 30/4/12;
2. Γιατί δεν ενημερώνεται έγκαιρα το προσωπικό των Ε.Δ. στα θέματα που ρυθμίζει η εν λόγω Υ.Α. η οποία αναστέλλεται συνεχώς;
3. Πότε επιτέλους θα αρχίσει να είναι σε ισχύ η εν λόγω Υπουργική Απόφαση που θέτει κανόνες αξιοκρατίας, αντικειμενικά κριτήρια και βεβαίως διαφάνεια στις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;
4. Ποια είναι η πρόοδος που έχουν να επιδείξουν όλοι οι κατά αρμοδιότητα φορείς για την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης και την δημιουργία της εν λόγω υποδομής, ποιος ευθύνεται για τις κωλυσιεργίες και ποιες οι συνέπειες της καθυστέρησης στην υλοποίηση των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας;   

                                                  Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Μαρία Γιαννακάκη

Νίκη Φούντα

Γιάννης Πανούσης

Γιώργος Κυρίτσης

Δημήτρης Αναγνωστάκης 

Σπύρος Λυκούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου