Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η διασπορά των αρμοδιοτήτων «άλλοθι» για την μη αξιοποίηση του 13ου Γυμνασίου στην Αυλίζα Αχαρνών



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6010/18.01.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το 13ο Γυμνάσιο Αυλίζας Αχαρνών, ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μας απάντησε ότι τα θέματα που θέτουμε δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του καθώς η χρηματοδότηση των σχολείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών γίνεται από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και με την φροντίδα του Υπουργείου αυτού μέσω των οικείων δήμων. Μας απάντησε επίσης ότι η αρμοδιότητα φύλαξης των σχολικών μονάδων ασκείται από σχολικούς φύλακες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί μέσω των ΟΤΑ σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και συνεπώς τα θέματα διορισμού επιπλέον των υπαρχόντων σχολικών φυλάκων ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον μας τόνισε ότι η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο είναι πλέον αρμόδιο μεταξύ άλλων για την συντήρηση, οργάνωση, εξοπλισμό καθώς και κάθε είδους έργου υποδομής.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μας απάντησε ότι τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής των Αχαρνών, επιτηρούνται από τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες διενεργούν περιπολίες πέριξ των σχολικών κτιρίων. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα η λειτουργία του δεν κατέστη εφικτή για λόγους που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πλέον εικόνα εγκατάλειψης. Όσον αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή των Αχαρνών δόθηκαν πρόσθετες εντολές για την έντονη και ουσιαστική επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και των γενικότερων χώρων προσέλευσης- συγκέντρωσης ανηλίκων μαθητών ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και να ενισχυθεί περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας των μαθητών καθώς και να προστατευθούν οι εγκαταστάσεις τα υλικά και τα μέσα των σχολείων.  Τέλος εντολές - οδηγίες δόθηκαν και στις αρμόδιες υφιστάμενες υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για εντατικοποίηση των δράσεων τους, με τη διενέργεια συχνών εποχούμενων περιπολιών πέριξ του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και την πρόληψη – αποτροπή εκδήλωσης παρόμοιων περιστατικών.
Κατά την γνώμη μας είναι εκ φύσεως αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας να παρεμβαίνει και να διασφαλίζει ότι κάθε σχολικό κτίριο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθη. Είχαμε διαφωνήσει εξαρχής με την διασπορά των σχετικών αρμοδιοτήτων παιδείας στα Υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών προβλέποντας από τότε το «κομφούζιο» που θα ακολουθούσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει άμεσα με νέα ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας άμεσο συντονισμό όλων των αρμοδίων Υπουργείων και υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκατάσταση των φθορών, η λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος και βέβαια η περαιτέρω εμφανής και αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής ώστε να μην επαναληφθούν οι βανδαλισμοί, να εκλείψει η εγκληματικότητα και να αισθανθούν ασφάλεια οι γονείς των οποίων τα παιδιά «θα δώσουν ζωή» σε αυτό το «σχολικό φάντασμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου