Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Παραμένει η ανασφάλεια στους εργαζόμενους στο Ταμείο Διαχείρισης και Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ)



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6927/08.02.13) των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Γιώργου Κυρίτση, Νίκου Τσούκαλη, Μαρίας Γιαννακάκη, Γρηγόρη Ψαριανού, Θωμά Ψύρρα, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Νίκης Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννη Πανούση και Ασημίνας Ξηροτύρη, αναφορικά με το καθεστώς ανασφάλειας του προσωπικού του υπό κατάργηση Ταμείου Διαχείρισης και Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μας απάντησε ότι «το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. μεταφέρεται σε ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα και παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, στον ίδιο ή σε όμορους νομούς ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Η μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου καταβλήθηκε στις 11.2.2013 παραμένει όμως μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα η εξασφάλιση κονδυλίων για την καταβολή των υπόλοιπων οικονομικών υποχρεώσεων του φορέα προς τους εργαζόμενους (μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος και ασφαλιστικές εισφορές)». Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (4109/2013) το ΤΔΠΕΑΕ καταργείται και οι εργαζόμενοί του όπως αναφέρεται και στην απάντηση του Υπουργείου πρέπει να απορροφηθούν σε ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα από όπου θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με εξαίρεση το εξειδικευμένο προσωπικό στα αναστηλωτικά έργα του ΤΔΠΕΑΕ που υλοποιούν αρχαιολογικά και αναστηλωτικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και οι οποίοι θα παραμείνουν στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας έως ότου ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2015). Δυστυχώς λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία του νόμου (31 Μαρτίου) ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια ΝΠΙΔ θα μεταφερθούν αυτοί οι εργαζόμενοι, τι είδους σχέση θα έχουν αυτά με το αντικείμενο της εξειδίκευσης των εργαζομένων (πχ αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί του ΤΔΠΕΑΕ), τι απόσταση έχει η νέα έδρα εργασίας από τη σημερινή και βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της εξεύρεσης των κονδυλίων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο!
Η καθυστέρηση αυτή είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν τακτοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να έχουν ενημερώσει το σύνολο των εργαζομένων που βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε καθεστώς ανασφάλειας και δεν γνωρίζουν που θα εργάζονται σε δύο εβδομάδες. Είναι επίσης ανεπίτρεπτο να ψηφίζεται ένας νόμος στην Βουλή που αποφασίζει την κατάργηση ενός φορέα στις 31 Μαρτίου του 2013 και να μην υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων έως την ημέρα κατάργησης του φορέα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα επανέλθει ζητώντας άμεση τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με τους κατηργημένους φορείς και οργανισμούς του δημοσίου καθώς αυτή η «αταξία» δεν μπορεί να συνεχιστεί ως κύριο μάλιστα χαρακτηριστικό της προσπάθειας «τακτοποίησης» του δημοσίου τομέα!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου