Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δίκαιη φορολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια για την 4η Πολεοδομική Ενότητα Νέας Μάκρης



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6135/22.01.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ένταξη της 4ης Πολεοδομικής Ενότητας της Νέας Μάκρης στο σύστημα των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μας ενημέρωσε ότι από το 2011 έχει συζητηθεί το θέμα των τιμών στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και το πόρισμα της θα εξετασθεί μαζί με τις λοιπές περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης αλλά και το σύνολο των περιοχών του Ν.Αττικής στα πλαίσια της επόμενης Αναπροσαρμογής των Αντικειμενικών Αξιών των Ακινήτων. Ο Υπουργός μας τόνισε επίσης, ότι στην παρούσα φάση η αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων θα εξετασθεί στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης της νομοθεσίας φορολογίας των ακινήτων με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα καθώς και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.
Διαπιστώνουμε ότι μετά από 9 ετών προετοιμασίες από το Δήμο και αφού έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες,  ο σημερινός  Υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται  ότι στην επικείμενη αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων θα ενταχθεί επιτέλους  και η 4η πολεοδομική ενότητα της Νέας Μάκρης στο σύστημα.
Εμείς θεωρούμε ότι η καθυστέρηση που επιδεικνύουν διαχρονικά οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στην ένταξη της συγκεκριμένης περιοχής στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι αδικαιολόγητη από την στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος για την μη υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης του κράτους. Πιστεύουμε ότι συντρέχει η προσφορότητα, η αναλογικότητα καθώς και κυρίως τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που θα αποτελέσουν γνώμονα για την επικείμενη αναμόρφωση της νομοθεσίας φορολογίας ακινήτων και θα πιέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει τις αυτονόητες αποφάσεις που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί.
Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα αντικαταστήσει τους επιμέρους φόρους στην βάση μιας δίκαιης και αναλογικά κατανεμημένης φορολόγησης. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι απαιτείται πλέον η ισορροπημένη και αναλογικά κατανεμημένη φορολόγηση των ακινήτων και όχι οι επιδρομές χαρατσιών και άδικων ληστρικών φορολογήσεων που δεν αντανακλούν στο πνεύμα μιας κοινωνικά δίκαιης φορολόγησης και κοινωνικά δίκαιης απονομής των φόρων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου