Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ωριμάζουν οι συνθήκες για κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας

(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου στη Free Sunday, την Κυριακή 15-12-2013)
-Όλα δείχνουν εκλογές το Μάιο ή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; 
Είναι ένα πιθανό σενάριο το οποίο όμως εξαρτάται από σειρά πολιτικών παραγόντων. Σαφώς μια ενδεχόμενη βαριά ήττα της συγκυβέρνησης στις επερχόμενες διπλές εκλογές του Μαΐου μπορεί να προκαλέσει εκ νέου εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος όμως μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι τεράστιος για να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη σήμερα. 
-Σας ανησυχεί η πολιτική αστάθεια; Τι μπορεί να σημαίνει για την οικονομία και την κοινωνία; 
Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια. Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012 οδήγησε στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας. Το υπαρκτό σήμερα ενδεχόμενο επιστροφής σε μια κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τη χώρα και τους πολίτες. Η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη ώστε να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους στόχους για την κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την απαρέγκλιτη προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Αυτό θα πρέπει να είναι το πλαίσιο για μια Πολιτική Διαπραγμάτευση ώστε να τελειώνουμε πλέον με τα γερμανικής έμπνευσης μνημόνια.
-Υπάρχει έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας;
Θεωρώ πως οι συνθήκες ωριμάζουν έστω και με βασανιστική καθυστέρηση. Η κοινωνία το απαιτεί, το έχει ανάγκη. Μόνο μέσα από μια τέτοια πολιτική εξέλιξη μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι εσωτερικές παθογένειες που μας έφεραν σε αυτή την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διάλογο, δημοκρατικές προσεγγίσεις και ευρείες συναινέσεις. Ήρθε ο καιρός να φύγουμε από τις συντεχνιακές λογικές και τους πολιτικούς καιροσκοπισμούς σχεδιάζοντας το νέο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη όπου δεν θα πληρώνει το σύνολο του λαού παράλογα αιτήματα ισχυρών ομάδων πίεσης και ισχυρών κέντρων οικονομικών συμφερόντων. 
-Τι ακριβώς συμβαίνει με την Τρόικα; Παίζουν με το διακόπτη; 

Η τρόικα αποτελείται από τεχνοκράτες, υψηλόβαθμους υπαλλήλους. Όσο η κυβέρνηση και η χώρα παραμένει στο επίπεδο της τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης θα εμφανίζεται η εικόνα του διακόπτη που ανά πάσα στιγμή «πέφτει». Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει και επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε στη κατεύθυνση της Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, να επιχειρηματολογήσουμε και να πείσουμε πολιτικά ότι πρέπει να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι για την Ελλάδα, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί, ώστε να αυξηθεί σταδιακά το ΑΕΠ, για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος και να εξασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ότι θα επιστραφούν τα κεφάλαια που δανειστήκαμε. Οι τεχνοκράτες της τρόικας λαμβάνουν πολιτικές εντολές και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο αντί να διαπραγματεύεται στο πραγματικό επίπεδο λήψης των αποφάσεων, δηλαδή στο πολιτικό επίπεδο. Οι τεχνοκρατικοί στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν επιτευχθεί πλέον από τη χώρα, με βαριές θυσίες του ελληνικού λαού και είναι η ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο της Συμφωνίας για την Ανασυγκρότηση της χώρας.  

-Μπορεί να χαθεί η δεδηλωμένη σε κάποια από τις προσεχείς ψηφοφορίες;
Περιμένουμε την κατάθεση από την κυβέρνηση πολύ σοβαρών νομοσχεδίων που μπορούν να πλήξουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εάν ακολουθήσουν τη λογική της τρόικας όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τις διάφορες διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών. Εάν η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση νέων και άδικων επιβαρύνσεων για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών η δεδηλωμένη και η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσουν.  
-Είναι "αποστασία" να καταψηφίσει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική πολιτική και να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Αποστασία από τι; Όλοι οι Βουλευτές οφείλουν να ψηφίζουν ελεύθερα και κατά συνείδηση όπως προστάζει το Σύνταγμα. Τα κόμματα πρέπει να εμπνέουν, να έχουν Σχέδιο διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση, δεν μπορούν να λειτουργούν ως στρατοί καταμέτρησης σιωπηλών παρόντων και φοβισμένων απόντων.

-Θα είστε υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ για την Περιφέρεια Αττικής; 
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να απαντήσουμε σε αυτό το ενδεχόμενο. Βέβαια, γίνονται πολλές συζητήσεις για την Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και έχει βαρύνουσα σημασία. Επιπρόσθετα είναι η Περιφέρεια όπου εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα και οξυμένα τα προβλήματα και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. Είναι επίσης μια Περιφέρεια με σημαντικά προβλήματα υποδομών, πολλά από τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τέλος η Περιφέρεια που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τους όρους και τους χρόνους της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε κομβική την Περιφέρεια Αττικής στη Δημοκρατική Αριστερά, σταθμίζουμε τα δεδομένα και τις δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στην διοίκηση της Περιφέρειας. Μετά το συνέδριο μας θα πάρουμε και τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτούμε. Πάντως αν θέλετε τη γνώμη μου μόνο μια ευρύτατη Συμπαράταξη των Δημοκρατικών και Προοδευτικών Δυνάμεων μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στην εικόνα της Αττικής και γι αυτό έχει ενδιαφέρον να γίνει μια ανάλογη πρόταση προς τον λαό της Αττικής.     
-Γιατί δεν πήγατε στην εκδήλωση των "58" αφού η θέση σας ήταν υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σ αυτόν τον διάλογο; 
Εγώ υποστηρίζω την διεξαγωγή ενός ευρύτερου διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Η κίνηση των 58 είναι μια τέτοια ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Εγώ είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς και δεν αναζητώ άλλο χώρο οργανικής ένταξης. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει έλλειμμα εκπροσώπησης των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που δεν συμφωνούν ούτε με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση ούτε όμως και με την επιστροφή στον κρατισμό του παρελθόντος. Το να συμμετέχω σε μια εκδήλωση καθ’ έδρας αποτίμησης της πραγματικότητας δεν ωφελεί σε τίποτα. Η τεχνητή συγκόλληση δύο κομμάτων που το ένα είναι κυβερνητικό και το άλλο της αντιπολίτευσης για εκλογικούς και μόνο λόγους θα αποτελούσε ιστορικό παράδοξο, θα προκαλούσε πλήρη σύγχυση στο λαό. Ο Τρίτος Πόλος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα τι στίγμα θα έχει για να υπάρξει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει Προοδευτικό Δημοκρατικό πρόσημο και αυτό βάζουμε ως θέμα εξ’ αρχής για τον διάλογο και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
-Το κόμμα σας δεν επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες για την έξοδο από την κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι έτσι;



Οι δημοσκοπήσεις είναι μια αποτύπωση της στιγμής. Τα πολιτικά κόμματα και οι αποφάσεις τους κρίνονται στις κάλπες. Το κριτήριο του κάθε πολίτη είναι η παρουσία του κάθε κόμματος στο μεσοδιάστημα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οι προτάσεις του για την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης και η δυνατότητά του να συνδράμει σε λύσεις και διεξόδους για την χώρα και τους πολίτες της. Η συμβολή στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, είναι αυτές που εγγυώνται ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι η μεγάλη και θετική έκπληξη των επόμενων εκλογών. Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, στις βαθιές δημοκρατικές του ρίζες και πιστεύω ότι θα αναδείξουν τη Δημοκρατική Αριστερά και τις συνεργαζόμενες με αυτή πολιτικές δυνάμεις ως τη μόνη Δημοκρατική Συμπαράταξη που μπορεί να αντισταθεί στη λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου δόγματος και να ανακόψει μια καταστροφική επίσης επιστροφή στον κρατισμό και λαϊκισμό του παρελθόντος. Ο Τρίτος Πόλος που διαμορφώνεται θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια και με κοινωνική δικαιοσύνη στην έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου