Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αποζημιώσεις απολυμένων της ΕΡΤ και πλασματικά χρόνια ασφάλισης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
 5122
Ημερομ.Κατάθεσης
23.12.13




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς  Υπουργό Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης



Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τους απολυμένους της ΕΡΤ (Αρ. Πρωτ.4298/27-11-2013), εν αναμονή της απάντησής, δεδομένου ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η βιαστική και πρόχειρη απόφαση της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση όλων ότι η πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση για να ανασυγκροτηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν λάθος και στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή. Η άποψη αυτή είναι πλέον αποδεκτή όχι μόνο από την κοινωνία αλλά  και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, ακόμα και μέσα στην Ν.Δ.
Σε συνέχεια αυτού του λάθους το ελληνικό κράτος έπρεπε ήδη να έχει καταβάλλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις  συνολικά στους απολυμένους εργαζομένους, με διαδικασίες μάλιστα εξπρές όπως εξπρές ήταν και η εφαρμογή της απόλυσης, χωρίς προειδοποίηση!
Με πρόσχημα την κατάληψη του ραδιομεγάρου  έχει καταβληθεί μόνο ένα πολύ μικρό  μέρος της αποζημίωσης  στους άδικα απολυμένους από τις 11 Ιουνίου! Όλους αυτούς τους μήνες οι άνεργοι αυτοί συμπολίτες μας καλούνται να ανταποκριθούν στις ανελαστικές υποχρεώσεις όπως είναι ενδεχόμενα δάνεια, ενοίκια, ανάγκες παιδιών (μαθητών ή φοιτητών), λογαριασμούς σπιτιών ακόμα και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έφτασαν μαζικά τους τελευταίους δύο μήνες και κινδυνεύουν ακόμα και με κατάσχεση της προσωπικής περιουσίας λόγω της απάνθρωπης καθυστέρησης του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που το ίδιο δημιούργησε χωρίς μάλιστα ουσιαστικό λόγο.
Όπως μάλιστα μας ενημερώνουν και ενώ το κτίριο έχει παραδοθεί, ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ. Ήδη  οι υπηρεσίες Ανθρωπίνου Δυναμικού της ''Δ.Τ.'' εγκαταστάθηκαν από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στα γραφεία τους στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής και έχουν στην διάθεσή τους το πλήρες Αρχείο ( φακέλους κλπ).
Πέραν όμως της απαράδεκτης αυτής καθυστέρησης καταγγέλλεται ότι αφήνονται χωρίς να διαψεύδονται - ως όφειλαν, βάσει του νόμου και τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης που προβλέπεται στο ΦΕΚ (τεύχος Α’, αρ. φύλλου 170, άρθρο 72/26-07-2013) διότι προβλέπει δήθεν ότι οι αποζημιώσεις είναι «μεγάλες» για τους παλαιότερους των υπαλλήλων! 
Όπως πολύ καλά ξέρετε αυτό είναι παράνομο και δεν μπορεί να γίνει σε ένα κράτος δικαίου. Παρόλα αυτά  είναι δυνατόν να αφήνετε κύριοι Υπουργοί και κύριε Υφυπουργέ, να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες; Είναι δυνατόν να δέχεστε - δια της μη διαψεύσεως - να καλλιεργείται κλίμα περί δήθεν ... αναδρομικής  παρανομίας σε βάρος πολιτών που απολύθηκαν άδικα  και έκαναν στην συνέχεια τις επιλογές τους ( π.χ. παραιτήθηκαν από εργασία ή διεκδίκηση εργασίας, επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν κλπ) έχοντας δεδομένο το ύψος της νόμιμης αποζημίωσης λόγω απόλυσης; Άλλωστε τα χρήματα των αποζημιώσεων υπάρχουν δεσμευμένα  όπως προβλέπει και η Έκθεση του Λογιστηρίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος.

Επιπλέον κύριοι Υπουργοί και κύριε Υφυπουργέ, κατά τις επίσημες διαβουλεύσεις που είχε ο κ Παντελής Καψής με εκπροσώπους των εργαζόμενων στην ΕΡΤ - αλλά και με στελέχη κομμάτων - είχε δεσμευτεί ( και υπάρχει και σε non paper που έδωσε) ότι τα αρμόδια Υπουργεία - ανέφερε τον κ Μητσοτάκη - του υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν, στο πρώτο σχετικό νομοσχέδιο με την κινητικότητα,   νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει πρόσθετα πλασματικά έτη  ασφάλισης ( 2 ή 3 ) σε όσους τουλάχιστον είναι άνω των 55 ετών, χωρίς εξαγορά χρόνου, με κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, αρκεί να μην διεκδικήσουν πρόσληψη στον νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ). Και αυτό με το σκεπτικό, όπως είχε επισημανθεί τότε,  ότι είναι πρακτικά απίθανο να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να φθάσουν στις τυπικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά και ότι έτσι οι αξιοποιούντες την ρύθμιση θα καταγραφούν ως ουσιαστικά απομακρυνόμενοι, απελευθερώνοντας, δυνάμει, επιπλέον θέσεις για νεότερους ( δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς κλπ).  Αυτή η κυβερνητική υπόσχεση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και ο κ. Καψής παραπέμπει στα συναρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας. 

Όμως η μη υλοποίηση ακόμη της δέσμευσης πάει να δημιουργήσει πρόσθετα βάρη σε μερίδα απολυμένων. Καθώς υπήρχε αυτή η ''δέσμευση κυρίων'' ορισμένοι ''55άρηδες'' , για να μην χάσουν άλλες ευεργετικές διατάξεις ως προς την συνταξιοδότηση τους, έσπευσαν και δρομολόγησαν τις σχετικές διαδικασίες στα Ταμεία τους και αν δεν ρυθμιστεί  έγκαιρα - εντος του έτους  - θα πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά μεγάλες εξαγορές πλασματικών ετών! Πρόκειται για ποσά που φτάνουν και τις 15.000 ευρώ, την στιγμή που η Πολιτεία  έχει προνοήσει για άλλες κατηγορίες εργαζομένων να εξασφαλίζουν τα πλασματικά χρόνια ουσιαστικά χωρίς κόστος.  

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στους άδικα απολυμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ;
2. Με ποιο τρόπο θα υπολογιστούν οι νόμιμες αποζημιώσεις προς αυτούς τους συμπολίτες μας;
3. Υπάρχει η σκέψη να προβλέψετε πρόσθετα πλασματικά έτη ασφάλισης σε όσους τουλάχιστον είναι άνω των 55 ετών, χωρίς εξαγορά χρόνου, με κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, δεδομένου ότι είναι πρακτικά απίθανο να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να φθάσουν στις τυπικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης;  
4. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε τα τυχόν πλασματικά έτη που δοθούν -όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση  -  να  να προσμετρηθούν και για όσους δικαιολογημένα έσπευσαν - πχ εντός του Νοεμβρίου - για να μην χάσουν άλλες ευεργετικές διατάξεις ως προς την συνταξιοδότηση τους, να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες στα Ταμεία τους;     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου