Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτική διαπραγμάτευση τώρα με πρώτο θέμα την ανεργία

(Δευτερολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την  ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις»12-12-2013)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Όπως καταλαβαίνετε, σε συνέχεια της χθεσινής ημέρας που είχαμε τη συζήτηση επί της αρχής, η συζήτηση επί των άρθρων δεν μπορεί να ξεφύγει  από το πνεύμα της τοποθέτησης που κάναμε χθες.
Βέβαια, ο Ειδικός Αγορητής μας, ο κ. Ψύρρας, έθεσε το όριο των δικών μας τοποθετήσεων σε σχέση με τα άρθρα -είναι θετική η δική μας η στάση- εξηγώντας αναλυτικά. Βλέπουμε την προσέγγιση που κάνει το Υπουργείο. Με την έννοια αυτή υποστηρίζουμε και τη συζήτηση επί των άρθρων, δηλαδή στην ψηφοφορία είναι θετική η εισήγησή μας.   
Βέβαια –και θέλω να βάλω εδώ μια τελεία στο ζήτημα αυτό καθ’ αυτό σε σχέση με τα άρθρα- καταλαβαίνετε, όπως είπα και χθες, ότι δεν μπορεί να περιοριστεί μια συζήτηση όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για θέματα που απασχολούν την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση μόνο στο τυπικό ενός νομοσχεδίου.
Διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ -και βγάλαμε και μια ανάλογη ανακοίνωση σαν Δημοκρατική Αριστερά- για το ζήτημα της ανεργίας που για άλλη μια φορά η απογοήτευση έρχεται μέσα από τον πίνακα των ανακοινώσεων της υπηρεσίας αυτής.
Για το μήνα Σεπτέμβριο, λοιπόν, η ανεργία είναι 27,4%. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα νούμερο που  αποτυπώνει σε κάθε περίπτωση την τραγική εικόνα που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την αδήλωτη εργασία, η συζήτηση για την ανάπτυξη, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τα θέματα που έφερε τώρα το Υπουργείο Εργασίας τα πιο ειδικά δεν θα έχει καμία αξία αν δεν δούμε στον πυρήνα του το πρόβλημα, δηλαδή πως μπορεί και πρέπει να καταπολεμηθεί δομικά εκ των πραγμάτων η ανεργία.
Είπε ο Υπουργός σε χθεσινή του τοποθέτηση –και καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι μας προβληματίζει- ότι με αφορμή τα υψηλά πρόστιμα έτσι όπως κατεγράφησαν είχαμε εξήντα τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δηλωμένες, βέβαια. Αυτό υπονοεί ότι αδήλωτες θέσεις εργασίας κατεγράφησαν. Αυτό ήταν καλό για τα ταμεία.
Ακόμα κι αυτό, όμως, το γεγονός δεν βοήθησε τελικά τη Στατιστική να μπορέσει να καταγράψει έστω μια οριακή άνοδο των ποσοστών. Και μιλάμε για το μήνα Σεπτέμβριο, δηλαδή μήνα όπου καταγράφεται η απασχόληση και η ανεργία σε περίοδο τουριστικής αιχμής, μία περίοδο που λειτουργεί η τουριστική βιομηχανία στο φόρτε της. Φανταστείτε τι θα γίνει τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο. 
Είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Οι ενστάσεις μας για την ακολουθητέα πολιτική είναι πολύ μεγάλες. Το να συζητάμε εδώ για πρωτογενές πλεόνασμα, για οικονομικά μεγέθη, να συζητάμε γενικά κι αόριστα, αυτό μπορεί να γίνεται με μεγάλη ευκολία. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν πρέπει πλέον να συζητάμε γενικά κι αόριστα, αλλιώς καταντάμε φλύαροι.
Εδώ, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, μπαίνει το μεγάλο ζήτημα: Ωραία, θα κυνηγήσουμε την αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι θα καταγράψουν κάποιοι εργοδότες στο φόβο των μεγάλων προστίμων, των διασταυρώσεων που θα υπάρξουν με αυτό το νομοσχέδιο και με αυτά τα τεχνικά μέσα τα οποία εκ των πραγμάτων –και γι’ αυτό τα υποστηρίζουμε- θα βοηθήσουν στο να μπορέσει να εξορθολογηστεί το σύστημα. Ποια είναι, όμως, η απάντηση στην ουσία του θέματος;
Εμείς, λοιπόν, λέμε , ότι πάσχει το πρόβλημα στην πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης, στον προϋπολογισμό, τον οποίο η Δημοκρατική Αριστερά δεν υποστήριξε, διότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά μας ζητήματα και θέματα που θέσαμε, δηλαδή δεν δίνει απάντηση με ποια αναπτυξιακά εργαλεία θα δουλέψει, σε ποια νέα παραγωγική βάση θα στηριχθεί η οικονομία, πως θα μπορέσουν να ανοίξουν θέσεις να πιάσουν οι νέοι άνθρωποι δουλειά σε αυτήν τη χώρα. Δεν έδωσε ο προϋπολογισμός δυνατότητες και λύσεις, δεν έδωσε όραμα.
Κι έρχεται σήμερα αυτό το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου για να μας χτυπήσει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και να πει ότι αν μέσω τουριστικής περιόδου που υποτίθεται πάντα με τις εποχιακές δουλειές περιορίζεται η ανεργία έχουμε αύξηση της ανεργίας, που πάμε;
Τέλος πάντων, αν μείνουμε σε αυτές τις κουβέντες, φαίνεται σαν μνημόσυνο πάνω σε ένα τετελεσμένο γεγονός κι εμείς δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με τέτοια τετελεσμένα γεγονότα, ούτε θέλουμε να το παίξουμε μάντεις κακών, ούτε θέλουμε να το παίξουμε επιμηθείς. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παρθούν μέτρα, αποφάσεις, να μπούμε σε μία νέα πορεία.
Η νέα πορεία, κύριε Υπουργέ, θέλει πολιτική διαπραγμάτευση. Η Δημοκρατική Αριστερά σας το προτείνει συνέχεια. Σήμερα ξεκινάει το δεύτερο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ένα συνέδριο στο οποίο θα καθορίσουμε σε όλο το μέγεθος την τακτική και τη στρατηγική του κόμματός μας για το επόμενο διάστημα, αλλά σας λέω από τώρα ότι η φιλοσοφία μας και η πρότασή μας είναι η πολιτική διαπραγμάτευση. Όσο θα κάθεστε και θα συζητάτε με τον Τόμσεν, δηλαδή με το τεχνικό κλιμάκιο, το ζήτημα του προϋπολογισμού και της πορείας και των  βημάτων που κάνατε, λύση και διέξοδο δεν θα βρείτε.
Σας καταθέσαμε σήμερα μία τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Μπείτε σε μία συζήτηση με τις ηγεσίες της Ευρώπης, η οποία να έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Όσο θα μιλάτε με τον Τόμσεν και με το υπό τον Τόμσεν κλιμάκιο, δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξετε στους πλειστηριασμούς.
Άκουγα ερχόμενος στη Βουλή στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σε ένα σταθμό τι θα θεωρηθεί νίκη και τι ισοπαλία πάνω στο θέμα των  πλειστηριασμών. Μήπως τη σκαπουλάρουμε, λέει, το πρώτο εξάμηνο και μείνει το καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως ήταν και το δεύτερο εξάμηνο «τρυπώσει» και μία εξαίρεση και τους μαγκώσουμε το 2015. Ποιους θα μαγκώσουμε; Είναι ερώτημα αυτό μεγάλο.
Έτσι θα πορευθεί η χώρα; Με τον κλεφτοπόλεμο, με βήματα στα τυφλά; Μήπως τους ξεγελάσουμε; Πετάμε συνέχεια την μπάλα στην εξέδρα για να περάσει το ημίχρονο και μήπως πάμε με το κατενάτσιο στην ισοπαλία; Δεν είναι έτσι αυτά. Αυτά τα κάναμε τα παλιά χρόνια, που λέγαμε περί κατενάτσιο και «όλοι μπροστά από το τέρμα» μήπως σωθούμε και δεν φάμε γκολ.
Ο αμυντικός αγώνας, όπως σας το είχα ξαναπεί και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, δεν έβγαλε ποτέ σε αίσιο τέλος. Μπορεί να επιβραδύνεις το αποτέλεσμα, αλλά νίκη δεν σημειώνεις και εδώ θέλουμε νίκη. Θέλουμε νίκη απέναντι στο τέρας της ανεργίας. Θέλουμε νίκη που να δίνει ένα όραμα και μία ανάσα στο λαό και φυσικά να μη χαθεί η πρώτη κατοικία. Υπάρχουν τρόποι να βρεθούν οι κακόπιστοι οφειλέτες. Το ξέρετε. Μην περάσουν οι ιδεοληψίες της τεχνικής επιτροπής, που λέγεται τρόικα.
Σας καλούμε και σας προσκαλούμε εδώ και πολύ καιρό να μπείτε σε μία πολιτική διαπραγμάτευση. Η πολιτική διαπραγμάτευση, όμως, δεν εξαντλείται με γεύματα εργασίας. Το καταλαβαίνετε. Καλά είναι και αυτά. Καλές είναι και οι επαφές και οι συζητήσεις και οι ανιχνεύσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όμως, μπείτε σε μία πολιτική διαπραγμάτευση, που θα σημαίνει ότι για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση θα γίνει για την δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να πιάσει κάποιους στόχους, το πρωτογενές πλεόνασμα σας το δίνουν και τον Απρίλιο θα το έχετε και επίσημα απ’ ότι φαίνεται και από εκεί και μετά πατώντας πάνω σε αυτό βάζετε ένα πλάνο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, με δικό μας σχέδιο, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που το λέμε όλοι, αλλά πρέπει να του δώσουμε πλέον σάρκα και οστά.
Πάνω σε αυτές τις σκέψεις και σε αυτές τις θέσεις, εμείς σας είπαμε τις προτάσεις μας. Όταν φέρνετε νόμους που διευκολύνουν και βοηθούν στην εξέλιξη των πραγμάτων, θα τους ψηφίζουμε, όπως ψηφίζουμε και το σημερινό νομοσχέδιο και την τροπολογία για το θέμα της ασφάλισης  για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από εκεί και μετά, όμως, δεν λύνεται το μεγάλο θέμα. Αυτό είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Ναι, είναι ένα καλό βήμα, αλλά εδώ, όπως σας είπα πάλι, η αδυσώπητη αλήθεια και η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να μπορούμε να μην τη βλέπουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Οικονόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου