Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη των μελών των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
7795
Ημερομ.Κατάθεσης
28.02.13



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας



Κύριε Υπουργέ,
Στις διατάξεις του ΠΔ 432/1983, ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη οικογενείας των Στρατιωτικών δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης. Στις συγκεκριμένες διατάξεις διαπιστώνεται άνιση μεταχείριση μεταξύ των ανδρών και γυναικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα για τους άνδρες στελέχη προβλέπεται ότι δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης η σύζυγος περιλαμβανομένης και αυτής που βρίσκεται σε διάσταση. Για τις γυναίκες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όμως προβλέπεται ότι ο σύζυγος δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης εφόσον αυτός είναι ανίκανος για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, η οποία ανικανότητα βεβαιώνεται με γνωμάτευση της Επιτροπής Απαλλαγών του τόπου κατοικίας του και εφόσον τα μηνιαία εισοδήματα αυτού σε είδος ή σε χρήμα από οποιαδήποτε πηγή δεν υπερβαίνουν το μισό του βασικού μισθού του Μόνιμου Ανθυπολοχαγού ή των αντίστοιχων βαθμών των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.  Κατά συνέπεια εάν ο σύζυγος γυναίκας στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άνεργος, δεν δικαιούται υγειονομικής περίθαλψης ενώ αντίθετα η άνεργη σύζυγος ανδρός στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων τη δικαιούται.
Θεωρούμε ότι ειδικά στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι τουλάχιστον αναχρονιστική η συγκεκριμένη διάκριση. Με δεδομένο μάλιστα ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η εναρμόνιση κάθε ρύθμισης με την αρχή της ισότητας θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η συγκεκριμένη άνιση μεταχείριση και να υπάρχει το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης τόσο για τις συζύγους των ανδρών στελεχών όσο και για τους συζύγους των γυναικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς ειδικές εξαιρέσεις που εδράζονται στο φύλο.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση ΠΔ432/1983, «Υγειονομική περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών των οικογενειών τους», ούτως ώστε να δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη και οι άνδρες σύζυγοι γυναικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απαλείφοντας τους ειδικούς περιοριστικούς όρους που σήμερα ισχύουν;    

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Γιαννακάκη Μαρία

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Γιώργος Κυρίτσης

Γιάννης Πανούσης


Νίκη Φούντα
                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου