Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Να μην αυξηθεί το ΦΠΑ στα Νησιά!


(Πρακτικά Βουλής από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης σχετικά με το ειδικό καθεστώς φορολόγησης στα νησιά του Αιγαίου)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κούζηλο.
Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου για έξι λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πείτε και από ποιο κόμμα είμαι, κύριε Πρόεδρε. Πείτε το όλο, μην ντρέπεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Κύριε Οικονόμου, δεν τίθεται θέμα ντροπής. Μία πολιτισμένη συζήτηση, όπως είπε πριν η κ. Βούλτεψη, να μην τη χαλάσουμε. Για όνομα του Θεού!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν χρειαστεί θα τη χαλάσουμε, αν δεν γίνονται όπως πρέπει τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε το λόγο, κύριε Οικονόμου, για έξι λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα είστε αυστηρός μαζί μου απ’ ό,τι βλέπω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μπορείτε να έχετε ό,τι προεδρείο θέλετε και μαλακό και μη μαλακό και αυστηρό και τυπικό και άτυπο.
Έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα πούμε, κύριε Πρόεδρε, μην αγχώνεστε.
Ερχόμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε την ενδιαφέρουσα επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα, διότι θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα της νησιωτικής πολιτικής και των νησιών μας. Και μάλιστα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχει αξία μια συζήτηση στη Βουλή θεμάτων τα οποία μπορούν να δώσουν λύση ειδικά σ’ αυτόν τον ευαίσθητο χώρο των νησιών μας.
Παρ’ όλο που όταν λέμε νησιωτική πολιτική, ουσιαστικά όλοι προσδιορίζουν τα νησιά του Αιγαίου, εγώ θα βάλω μέσα και τα νησιά του Ιονίου, γιατί συνήθως τα ξεχνάμε. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι οι πολιτικές που μία κυβέρνηση θα εφαρμόσει για τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι πολιτικές μελετημένες, ρεαλιστικές και να δίνουν λύσεις και απαντήσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες που δεν πρέπει να τις ακυρώνουμε και ειδικά οι Βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από τα νησιά τις γνωρίζουν. Γνωρίζετε, κύριε Γλέζο, ότι το 2000 όταν ψηφίστηκε ο  ν. 2859/2000 υπήρξε η μείωση 30% των φόρων. Ήταν μια θετική ρύθμιση. Και το 2010 με τον
 ν. 3899, όταν το 13% του ΦΠΑ πήγε στο 9% και το 6,5% στο 5% και αυτό ήταν μία θετική ρύθμιση. Ήταν μία ανάσα για τα νησιά μας, την οποία ανάσα δεν την έκανε από φιλανθρωπία η Κυβέρνηση και η πολιτεία, αλλά ήταν υποχρεωμένη να την κάνει.
Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι πρέπει να υπάρχει ειδική πολιτική για τα νησιά μας. Το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος είναι καθαρό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευρωπαϊκή της συνθήκη και με το άρθρο 158 ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ειδική πολιτική στήριξης των νησιών και οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν λίγο ή πολύ, σε αυτές τις απαιτήσεις.
Άκουσα με προσοχή τον Υπουργό -όχι όλους τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ήμουν από την αρχή εδώ- και ενώ, κύριε Υπουργέ, είπατε ενδιαφέροντα πράγματα από το Βήμα της Βουλής, θέλω να σας δώσω μια συμβουλή επειδή είμαι και περισσότερα χρόνια εδώ στην Αίθουσα από εσάς και έχω δει πολλούς Υπουργούς να περνάνε από εδώ -κάποιοι είναι πρώην τώρα, κάποιοι είναι σπίτι τους και κάποιοι δεν ξέρω πού είναι- και να  παθαίνουν όλοι την ίδια ασθένεια. Ενώ κάνουν κάποια πράγματα μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο που ζούνε, του Υπουργείου τους και των υπηρεσιών τους και με τις προσπάθειες που κάνουν θεωρούν ότι υπάρχει μία πληρότητα, δεν το γνωρίζει κανένας έξω από το Υπουργείο

(3EP)
Διαχέεται στην κοινή γνώμη μία άποψη «τι κάνει αυτός ο Υπουργός» -για παράδειγμα- «Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή γενικά η Κυβέρνηση;». Ο ίδιος, όμως, έχει την αίσθηση ότι έχει κάνει πολλά πράγματα.
Εγώ, ακούγοντάς σας σήμερα εδώ –δεν είμαι από νησιωτική περιοχή, δεν είμαι υποχρεωμένος δηλαδή να παρακολουθώ κάθε θέμα, αλλά λάβετέ με υπ’ όψιν σας ως ένα πολίτη ενεργό που παρακολουθεί λίγο τα πράγματα- σας λέω ότι δεν είχα την αίσθηση ότι είχαν γίνει τόσα πράγματα.
Αναφέρατε, μάλιστα, μια σύσκεψη στον Πειραιά και είπατε ο ίδιος «τα είπαμε στη σύσκεψη του Πειραιά, αλλά τα νησιά δεν ξέρουν τίποτα, τουλάχιστον εμείς δεν είπαμε τίποτα από το Υπουργείο. Πηγαίνετε εσείς από το ΣΥΡΙΖΑ να τα πείτε».
Μα, εσείς θα τα πείτε, κύριε Υπουργέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει να τα πει ή κάθε κόμμα θα πάει να πει τι θέλετε να κάνετε ή τι θα κάνετε; Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, άκουσα με ικανοποίηση τη στρατηγική πρόταση για τα νησιά. Μιλήσατε για επιχειρησιακά προγράμματα, αφαλάτωση για το νερό, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, αγροτική νησιωτική παραγωγή, σημαντικά ζητήματα. Τα ξέρουν τα νησιά αυτά; Δεν ξέρω. Τα ξέρουν;
Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Το λέω διότι η Κυβέρνηση είναι ήδη στον όγδοο μήνα της. Δεν είστε στον πρώτο μήνα, δεύτερο μήνα, για να σας υποδεχθούμε εδώ με αγάπη και συμπάθεια και κατανόηση και με πολύ γαλαντόμα διάθεση. Στους οκτώ μήνες δεν θα σας υποδεχθούμε εδώ με τέτοια διάθεση. Θα είμαστε λίγο αυστηροί μαζί σας, όχι με εσάς προσωπικά, αλλά με όλη την Κυβέρνηση. Πρέπει οι Υπουργοί στους οκτώ μήνες να έχουν κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Οι σχεδιασμοί καλοί είναι. Έχω ακούσει και έχω δει Υπουργούς με δεκάδες ωραίους σχεδιασμούς. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Και το αποτέλεσμα εισπράττει ο πολίτης. Ο πολίτης πρέπει να εισπράξει συγκεκριμένα πράγματα.
Δεν θα ανοίξω τη συζήτηση για το νόμο περί λιμενικής πολιτικής, γιατί θα είναι μεγάλο κεφάλαιο. Θα τα συζητήσουμε αργότερα.
Όμως, ειλικρινά αυτά που έχετε σχεδιάσει –και από ό,τι ακούω είναι πολλά- αρχίστε να τα βγάζετε προς την κοινή γνώμη, διότι τότε και η κριτική θα έχει βάση. Αν είναι στρεβλή κριτική, θα είναι κακό να έχει βάση. Αν είναι καλοπροαίρετη, θα είναι κακό πάλι, γιατί αυτός που προσπαθεί δεν μπορεί να δείξει και να αποδείξει τι έχει κάνει.
Τελειώνοντας –προσπαθώντας να μαζέψω και εγώ λίγο το χρόνο μου- υπάρχει μία αντίφαση και πρέπει να το παραδεχθείτε, κύριε Δρίτσα, κύριε Βούτση. Δεν μπορεί να ζητάτε οικονομική ανάπτυξη και να συνδράμετε σε υστερικά, ανόητα και κάκιστα αιτήματα που πολλές φορές βάζουν οι τοπικές κοινωνίες ή κάποιοι που λένε ότι εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Όπως;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γίνεται, κύριε Δρίτσα, να λέμε «τώρα πουθενά μαρίνα». Έχω ακούσει κάποιους –και είναι οι άλφα, βήτα, γάμα, ας μην μπούμε στην ψυχολογία καθενός- να λένε «πουθενά μαρίνα. Στον τόπο μου δεν θέλω μαρίνα, να πάει δίπλα». Και στην Αττική θα σας πω ότι ακούω αιτήματα «εγώ δεν θέλω καθόλου μαρίνα», στα νησιά ακούω «δεν θέλουμε καθόλου μαρίνες, να μην ανοίξουμε το λιμάνι, να μην ανοίξουμε το αεροδρόμιο, να μην κάνουμε τίποτα». Την ίδια στιγμή, όμως, αναπολείτε και βλέπετε με αγάπη και συμπάθεια και εσείς…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Την πολιτική μας για τις μαρίνες δεν την ξέρετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε με ένα λεπτό. Το προϊόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δεν μπορεί να γίνει διάλογος τώρα.
Πέστε τις απόψεις σας, κύριε Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι μαρίνες –ξέρετε- δεν είναι μια πολυτέλεια ή μια δική σας αποκλειστικότητα. Και εμείς στην περιοχή μου ψάχνουμε αυτό το ζήτημα. Τι ψάχνουμε; Ψάχνουμε να ανοίξουμε το τουριστικό προϊόν. Ας μην το εμβαθύνουμε εδώ.
Θα σας πω δύο προβληματισμούς μόνο.
Ακούστε, κύριε Δρίτσα. Σας σέβομαι. Ξέρετε, όμως, ότι δεν μπορούμε όλα τα θέματα να τα βλέπουμε μονοδιάστατα.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Άκουσα τον αγαπητό μου φίλο κ. Μαριά.
Είναι θλιβερό, κύριε Μαριά –και συγγνώμη που θα σας το πω- να υπάρχει λαϊκό αίτημα «να κρατήσω την εφορία και τον έφορό μου». Δεν υπάρχει σε άλλη χώρα στον κόσμο, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει αίτημα «θέλω τον έφορό μου». Δεν υπάρχει. Είναι γελοίο.
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Γίνεται αυτό γιατί σε λίγο θα δώσουν σε εισπρακτικές ιδιωτικές εταιρείες να εισπράξουν. Γι’ αυτό είπα εγώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Μαριά, δεν έχετε το λόγο.
Ολοκληρώστε, κύριε Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δώστε μου ένα λεπτό ακόμη, κύριε Πρόεδρε.
Το ξέρετε ότι σας εκτιμώ. Δώστε μου ένα λεπτό ακόμη, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε την ανοχή του Προεδρείου. Θα σας εξηγήσω μετά γιατί είμαι λίγο πιεστικός.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ.
Καταλαβαίνω το θέμα με τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά -προσέξτε να δείτε- μία σύγχρονη δομημένη πολιτεία ευρωπαϊκού τύπου -δυτικού τύπου- δεν μπορεί να έχει σε κάθε χωριό και εφορία και σε κάθε πόλη διεύθυνση εφοριών. Πρέπει να είναι μηχανογραφημένα τα θέματα, αυτόματα ο πολίτης να εξυπηρετείται και να μην βλέπει τον έφορο. Μπορούμε να πετύχουμε να μην βλέπει τον έφορό του ο πολίτης; Αυτό θα είναι η μεγάλη επιτυχία. Δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική εδώ σε αυτήν τη χώρα! Έλεος! Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι το αίτημά μας…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Οικονόμου, κάντε προσπάθεια να ολοκληρώσετε.
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Σε άλλη συζήτηση θα τα πούμε καλύτερα αυτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σταματώ εδώ. Σε άλλη συζήτηση θα ανοίξουμε αυτό το θέμα.
Εγώ δεν είμαι υπέρ –και το ξέρετε- των ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών.
(DE)

(IK)
Όμως, πρέπει να είναι το αίτημά μας ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη ενός λογικού συστήματος.
Δεν θέλω να ακούω άλλα θέματα. Νομίζω ότι έβαλα το σκεπτικό.
Για να κλείσω, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξέρετε ότι εμείς όχι μόνο δεν είμαστε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ, αλλά έχω φέρει στη Βουλή πρόταση να ισχύει αυτό και για τα νησιά του Ιονίου.
Εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά, ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση. Το γνωρίζετε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι, για να πάρει μπρος η τουριστική βιομηχανία και ειδικά αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Ένα αξιόλογο κίνητρο είναι η μείωση του ΦΠΑ. Όχι μόνο να μην υποκύψουμε σε πιέσεις τέτοιου τύπου, να μειωθεί το ΦΠΑ για τα νησιά κάτω των τριών χιλιάδων εκατό κατοίκων, αλλά πρέπει να δείξουμε σθεναρή στάση, το Υπουργείο πρέπει να επιδείξει σθεναρή στάση, η Κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει σθεναρή στάση, διότι άλλωστε αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτές τις προτάσεις, έχουν κάνει τα λάθη τους μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου