Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Χορήγηση απαλλαγών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω 24ωρης υπηρεσίας


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
7443
Ημερομ.Κατάθεσης
20.02.13


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζονται πολλές επιπλέον ώρες, πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας ακόμα και με τις διατάξεις του άρθρου 41 του νόμου 3979/2011 που προβλέπει οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα να ανέρχονται πλέον σε 40, αντί των 37,5 που προβλεπόταν.
Οι στρατιωτικοί αναμφισβήτητα είναι εργαζόμενοι ειδικού καθεστώτος ως εκ της ιδιαιτερότητας της φύσης του έργου που επιτελούν.
Εκτός του νομίμου ωραρίου, εργάζονται καθημερινά πολλές επιπλέον ώρες, όταν εκτελούν εικοσιτετράωρες ή μικρότερης διαρκείας υπηρεσίες, όταν συμμετέχουν σε νυχτερινές ή καθολικές εκπαιδεύσεις, όταν εκτελούν εβδομαδιαίες υπηρεσίες, όταν συμμετέχουν σε ασκήσεις, όταν συμμετέχουν σε αντιπροσωπείες κτλ. Δεν υπάρχει υπερωριακή αποζημίωση και ούτε χορήγηση ημερήσιων απαλλαγών (απαλλαγή προβλέπεται μόνο για την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών).
Πολλές φορές επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των Διοικητικών Σχηματισμών, Διοικήσεων, Μονάδων ή Κυβερνητών Πλοίων η χορήγηση ημερησίων απαλλαγών με γνώμονα πάντα την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, χωρίς όμως να διασφαλίζετε νομοθετικά (από τη διακριτική ευχέρεια των διοικητών) η χορήγηση ημερησίων απαλλαγών, για οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκπαίδευση, υπηρεσία κτλ εκτός του νομίμου ωραρίου εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με δεδομένο ότι η οικονομική αποζημίωση των στελεχών για τις πραγματικές υπερωρίες που πραγματοποιούν δεν είναι εφικτή λόγω έλλειψης πόρων πιστεύουμε ότι πρέπει να καθιερωθούν άλλου τύπου «αμοιβές» όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση απαλλαγών ούτως ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν και σύμφωνα πάντα και με τις ανάγκες των Μονάδων, η θεσμοθετημένη 40ωρη εβδομαδιαία υπηρεσία. Η ανταμοιβή αυτή είναι καθ’ όλα δίκαιη και δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα συντελέσει κατά την γνώμη μας στην βελτίωση του ηθικού των στελεχών που έχει υποστεί πλήγμα από τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε: 
    
1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης απαλλαγών για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίες τις καθημερινές και για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίες τις αργίες, έτσι ώστε να μην υπερβαίνετε η θεσμοθετημένη 40ωρη εβδομαδιαία εργασία; Αν ναι πότε, αν όχι γιατί;
2. Μέχρι πόσες ώρες εργασίας επιπλέον είναι νόμιμο να εργάζονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαική νομοθεσία; Από ποιούς νόμους προκύπτει; Τηρείται αυτό στο στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Αν όχι γιατί;

                                                                                       -Ο-
     ΕΡΩΤΩΝ  


                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου