Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Να ξεκινήσει η εφαρμογή της πολιτικής για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2013


(Απόσπασμα από την ομιλία του Β. Οικονόμου στην Επίκαιρη Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τα έκτακτα μέτρα υποστήριξης των ανέργων)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριοι Υπουργοί, καταλαβαίνετε ότι η επίκαιρη επερώτηση που καταθέτει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να αναδείξει -από τη μεριά τη δική μας, τουλάχιστον- το μεγάλο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και την απαίτηση εδώ και τώρα να παρθούν αποφάσεις και να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές, που να αντιμετωπίσουν αυτό το ακανθώδες θέμα.
Η Κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία ήδη μετρά οκτώ-εννέα μήνες ζωής, το πρώτο διάστημά της το ανάλωσε –και σωστά θα έλεγα- στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της χώρας, μια χρηματοδότηση, η οποία δεν ήταν εξασφαλισμένη και εκ των πραγμάτων ήταν το μείζον θέμα μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης τον Ιούνιο και στα πρώτα βήματα τα οποία έκανε. Τελικά αποδείχθηκε ότι με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα και με στοχευμένες κινήσεις η ελληνική πολιτεία μπορεί να επιτύχει και να μπορεί να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι πέτυχε - στον πρώτο κύκλο της, τουλάχιστον- τους στόχους της. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι δεν είναι οι αριθμοί το απόλυτο και το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας.
Ας πούμε ότι τους αριθμούς, παρόλο που πάσχουν, μπορούμε να τους τιθασεύσουμε. Τα 52 δισεκατομμύρια είναι μια καλή χρηματοδότηση και μπορεί να δώσει ελπίδες ότι αν τα χειριστούμε σωστά και αν μπορέσουμε με στοχευμένες πολιτικές να λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα, δεν θα οδηγηθούμε σε κοινωνική αποσάθρωση.
Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι η ανεργία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, και οι χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν ούτε  έναν εργαζόμενο, λειτουργούν αποσυντονιστικά, λειτουργούν διαλυτικά στον κοινωνικό ιστό.
Η Δημοκρατική Αριστερά, διά του Προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει και έχει στοχεύσει σε αυτό το πρόβλημα. Δεν βλέπουμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να το αντιμετωπίζουν με την ίδια βαρύτητα, όχι γιατί δεν το κατανοούν, αλλά γιατί υπάρχει ιεράρχηση, όπως καταλαβαίνετε, των πολιτικών. Στο δικό μας πολιτικό σχέδιο η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αντιμετώπιση δηλαδή του νέου και της νέας που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν δυνατότητες και προοπτικές σε αυτήν τη χώρα, που είναι το πιο διαλυτικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής, είναι κρίσιμο μέγεθος.
Τα νούμερα ειπώθηκαν προηγουμένως, όπως και η διάθεση να περικόψουμε από οπουδήποτε αλλού και να στηρίξουμε τα προγράμματα αυτά που θα καλύψουν την ανεργία και θα δώσουν δυνατότητες εργασίας ή που τέλος πάντων θα μπορέσουν να καλύψουν το νέο ή το μεγαλύτερο και ωριμότερο σε ηλικία άνθρωπο σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής του.
Πάντως, κύριε Υπουργέ, όταν κάνουμε πολλή οικονομία σε διάφορα σημεία της δημόσιας ζωής –και νομίζω ότι και η Βουλή και άλλοι δημόσιοι φορείς συνεισφέρουν κάποιες στιγμές σε αυτήν την οικονομία- δεν μπορούμε να ακούμε για μισθούς 300 και 400 χιλιάδων σε προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και λοιπούς διοικητές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!
Τα διάβασα εχθές αυτά τα νούμερα και τρελάθηκα. Πληρώνει 18.000 με 20.000 ευρώ αυτή η Κυβέρνηση τα «ταλέντα», τα golden boys αυτή τη στιγμή για να κάνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα το φάμε αμάσητο, θα το δεχθούμε; Θα κάτσουμε τώρα θεσμοθετώντας να κάνουμε πολιτική –που ερχόμαστε εδώ πέρα και λέμε τον πόνο μας- και θα ανεχθούμε ανθρώπους που παίρνουν 18.000 και 20.000 ευρώ το μήνα, όταν και ο Υπουργός και ο Βουλευτής –είπε και ο Σπύρος Λυκούδης προηγουμένως να κόψουμε τα πάντα από τους πάντες- και όλοι κάνουν τις περικοπές τους και δίνουν το παράδειγμα;
Δεν θα περάσει έτσι αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε ευθύνη εσείς, γιατί ξέρω ότι μέχρι τώρα έχετε πολιτευτεί με σύνεση και με πολύ σοβαρό τρόπο και χαίρομαι γιατί παρ’ όλο που έχετε βαρύ φορτίο στον πιο δύσκολο τομέα, έχετε πολιτευτεί όμορφα. Να ξέρετε, όμως, ότι δεν θα τα δεχθούμε αυτά. Τέτοιες πολιτικές αλλοπρόσαλλες τη στιγμή που χειμάζεται κόσμος, δεν θα τις δεχθούμε!
Θα προτιμήσουμε, λοιπόν, να δούμε από σας άμεσα την αναμόρφωση των συστημάτων επιδότησης της ανεργίας. Πηγαίνετε τους πέντε μήνες σε επτά μήνες, πηγαίνετε στους δεκαπέντε μήνες τον μακροχρόνια άνεργο, μειώνοντας βέβαια λίγο τα ένσημα. Μπορεί να γίνει αυτό και μπορεί να είναι ένα άμεσο μέτρο. Εμείς το προτείνουμε και θα το φέρουμε και νομοθετικώς.
Ας αναμορφώσουμε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Ακούστε αυτό το παράδειγμα, όπου το παιδί που τελειώνει το λύκειο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Ο αυτοαπασχολούμενος που χάνει τη δουλειά του, δηλαδή ο μικροβιοτέχνης, ο μικροεπαγγελματίας, ο έμπορος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Η αδήλωτη εργασία πάει στα χαμένα. Μιλάμε, δηλαδή, για χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν υπάρχουν στο χάρτη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Να χρησιμοποιήσω και τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεχίστε για ένα-δύο λεπτά, αλλά κάντε μία προσπάθεια κι εσείς να είστε σύντομος.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Προτείνουμε, λοιπόν, για να το δικαιούνται, το εισόδημα να είναι στις 6.000 και στις 2.000 ανά παιδί, καθώς επίσης να καταργηθεί το όριο των 45 ετών. Τι να συζητάμε τώρα; Όποιος βρεθεί στην ατυχία να χάσει τη δουλειά του σ’ αυτή την ηλικία, καταστράφηκε! Και θα κάνουμε εμείς τώρα τους μεμψίμοιρους;
Τρίτον, ως προς τη ρύθμιση των δανείων πρώτης κατοικίας, θα τοποθετηθώ τηλεγραφικά, γιατί δεν έχω το χρόνο. Ξέρετε, καταργήθηκε ο ΟΕΚ. Δεν θέλω να ανοίξω αυτή τη συζήτηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όταν ξαναέρθει το θέμα, γιατί περιμένουμε να έρθει επιτέλους -δώσαμε μία παράταση- και να γίνουν πολιτικές. Τα έχουμε δει αυτά. Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατήργησε τον ΟΕΚ –ας μην κάνουμε συζήτηση τώρα- όμως υπάρχουν χιλιάδες ζευγάρια τα οποία έχουν πάρει αυτό το δάνειο και πρέπει να το επιδοτήσουμε.
Τέταρτον, για την υγειονομική περίθαλψη είναι συγκεκριμένες οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Για τώρα, κύριε Υπουργέ, ας αφήσουμε τις τρεις κατηγορίες –μέχρι 29 ετών, μέχρι 55 ετών και άνω των 55 ετών που ξέρετε πώς είναι οι διαδικασίες- και ας κάνουμε πολιτική για ένα χρόνο, να αντιμετωπίσουμε τον Αρμαγεδδώνα που έχει πλήξει την κοινωνία. Χιλιάδες οικογένειες είναι στο πουθενά! Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μία πολιτική την οποία την έχουμε βάλει στοχευμένα μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι πρέπει να μην περιμένουμε το 2014, αλλά το 2013 να αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτήν την πολιτική.
Υπάρχουν τα ισοδύναμα, κύριε Υπουργέ και δεν λέω τώρα για τους μεγάλους φωστήρες που θα σώσουν την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχουν σε πολλούς άλλους κλάδους και σε πολλές άλλες περιπτώσεις του δημόσιου τομέα σπατάλες και δεν είναι σπατάλη το επίδομα στην ανεργία, ούτε είναι σπατάλη το να ανοίξουμε και να παρατείνουμε ένα ή δύο μήνες τη δυνατότητα να παίρνει το επίδομα «σωτηρίας» αυτός ο άνθρωπος που το περιμένει. Έχουμε να κόψουμε από πολλά άλλα σημεία αυτής της τραγικής δημόσιας διοίκησης, η οποία δυστυχώς αντί να βοηθάει και να προσφέρει στήριξη στον πολίτη, ζει στην πλάτη και στο σβέρκο του πολίτη.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου