Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Δεν βιάζεται η κυβέρνηση να καθορίσει σαφώς τον τρόπο χαρακτηρισμού των δημοσίων θεαμάτων ως κατάλληλων και ακατάλληλων

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 13841/28-03-11) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την διαδικασία χαρακτηρισμού δημοσίων θεαμάτων ως κατάλληλων και ακατάλληλων για τους ανηλίκους, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιος Νικητιάδης, μας απάντησε ότι «με το νέο κινηματογραφικό νόμο (Ν. 3905/2010, ΦΕΚ Α’ 219) αντιμετωπίστηκε η ανάγκη θέσπισης ενός σύγχρονου πλαισίου για την αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός κινηματογραφικού έργου για παρακολούθηση από ανήλικο κοινό. Στο άρθρο 37 προβλέπεται η διαδικασία κατάταξης κινηματογραφικού έργου, η οποία θα γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης, που θα λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Με υπουργική απόφαση πρόκειται να καθοριστούν ο αριθμός των επιτροπών, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Η νέα διαδικασία θα αρχίσει να ισχύει από 1.8.2011. Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ το προηγούμενο νομικό πλαίσιο (άρθρο 41 § 5 π.δ. 381/1977) το οποίο προέβλεπε τη λειτουργία έξι επιτροπών θεαμάτων ακροαμάτων στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Οι επιτροπές αυτές ήδη λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο οποίο έχει μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα και θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου νομικού πλαισίου».

Ο γραφειοκρατικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι και η απόδειξη γιατί σε αυτή την χώρα αναζητούμε μονίμως την αποτελεσματικότητα του κράτους. Δυστυχώς για έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2010, εκκρεμούν ακόμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του τον Αύγουστο του 2011! Προφανώς για την κυβέρνηση είναι «μικρό» το θέμα του ότι για τον χαρακτηρισμό δημοσίων θεαμάτων ως κατάλληλων και ακατάλληλων χρησιμοποιείται νομικό πλαίσιο του 1977! Οι διαμαρτυρίες των γονέων από όπου προέκυψε και η ερώτησή μας δεν ευαισθητοποίησε τους κυβερνητικούς ιθύνοντες! Ούτε λόγος βέβαια για ανεξάρτητη αρχή χαρακτηρισμού των θεαμάτων, αφού φαίνεται πως αρκεί για το Υπουργείο μια βεβαίωση της εταιρείας διανομής ή παραγωγής για να δοθεί ο ανάλογος χαρακτηρισμός.

Ο Βουλευτής Αττικής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την απογοήτευσή του για την στάση και θέση του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο αντιμετωπίζει με κυνισμό και γραφειοκρατικά σημαντικά ζητήματα που άπτονται της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Δηλώνει επίσης ότι θα περιμένει να δει το περιεχόμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης με την ελπίδα ότι ίσως προβλεφθεί καλύτερη διαδικασία χαρακτηρισμού των θεαμάτων και θα επανέλθει αν χρειαστεί προκειμένου να θέσει εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμοζόμενη μέθοδο. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι οι νέες επιτροπές δεν συστήνονται απλώς και μόνο για να έχουν κάποιοι ένα επιπλέον εισόδημα από τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου