Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η Κυβέρνηση αναζητά «κοινό έδαφος» με την Τουρκία «για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας»

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 13186/16-03-11) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την Δήλωση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας για μυστική διπλωματία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβένησης, Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας μας απάντησαν ότι «Η ανάπτυξη και η εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας αποτελεί καθήκον της Κυβέρνησης. Οι επαφές με το σύνολο των συνομιλητών μας, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, γίνονται σε ένα πολύ σαφές πλαίσιο: αυτό του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παρούσα Κυβέρνηση, με συστηματική και σοβαρή προετοιμασία, μετέτρεψε το ρητορικό σχήμα της προσεγγίσεως με την Τουρκία σε πράξη. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και το Μάιο του 2010 συστήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ένα νέο μηχανισμό προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφοντας 22 Μνημόνια και Διακηρύξεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίας ωφελείας. Είναι δε αυτονόητο, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής πολιτικής» λειτουργεί, σε υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο, πληθώρα επιτροπών αναγκαίων για τις τρέχουσες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Αν ωστόσο, με τον όρο «κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων», αναφέρεστε στις διερευνητικές επαφές οι οποίες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, τονίζω για μια ακόμη φορά ότι σκοπό έχουν την εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Οι θέσεις μας είναι σταθερές, γνωστές και σαφείς. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι το εθνικό συμφέρον και το πλαίσιο των κανόνων και προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου. Η επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία είναι σαφές ότι θα είναι προς όφελος της ευημερίας αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η εμπιστευτικότητα των επαφών αποτελεί τόσο αυτονόητο, όσο και απαραίτητο κανόνα της διπλωματικής πρακτικής που δεν μπορεί να παρερμηνεύεται. Τέλος είναι αλήθεια ότι συχνά παρουσιάζονται θέσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο, δυστυχώς, και στο εσωτερικό της χώρας, που αφήνουν να πλανάται ότι δήθεν υπάρχει διαπραγμάτευση και για «άλλα θέματα». Τέτοιοι υπαινιγμοί εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύση στο πραγματικό πρόβλημα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Θα έλεγα δε ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακή, στην οποία εμείς δεν κινούμαστε».

Δυστυχώς από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πολλά με την Τουρκία ακόμα και για θέματα που δεν επιδέχονται υποχώρησης από την χώρα μας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας το οποίο είναι δεδομένο με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται τα όσα ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τα διαπραγματευτικά διαπιστευτήρια αυτής της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στα επαναλαμβανόμενα Μνημόνια που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό, τότε μάλλον πρέπει να μας τρομοκρατεί το τι μπορεί να συμφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών που φέρεται και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη τήρησης απορρήτων στις εξωτερικές σχέσεις, μας ανησυχεί όμως ιδιαιτέρως η επιλογή των προς διαπραγμάτευση ζητημάτων με τους γείτονες. Θεωρούμε ότι με τους όρους που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση του ελληνικού λαού ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων δυσάρεστων εξελίξεων.

Οι Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση της Ελληνικής Βουλής και του Ελληνικού λαού για το που τίθενται οι κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση και για το αν αυτές έχουν μετακινηθεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου