Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Με συμπράξεις θα αναπτυχθεί η Αμυντική Βιομηχανία

(Συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας μας.)

Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, κύριε  Πρόεδρε, η οποία εφευρέθη ως μεταρρύθμιση-«σοκ» από τη μεριά της Κυβέρνησης, και η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία , καθώς η  αποτυχία είναι το αποτέλεσμα,  δηλαδή το ότι όχι μόνο η ΕΡΤ δεν έχει ανοίξει δεκαπέντε μέρες μετά, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει μεταρρύθμιση, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της εταιρείας, αλλά και το ότι η εταιρεία βρίσκεται σε κατάληψη από τους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση χρειάστηκε με τον ανασχηματισμό να διορίσει Υφυπουργό για μια εταιρεία από τις δεκάδες που έχει το δημόσιο ώστε να την αναδιοργανώσει και να την αναδιαρθρώσει. Φανταστείτε να έχουμε καμία πενηνταριά Υφυπουργούς επειδή πρέπει τουλάχιστον πενήντα οργανισμοί να αναδιοργανωθούν και να αλλάξουν στη λειτουργία τους -και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Τι τραγέλαφο θα αποτελούσε αυτό για την Ελλάδα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, το να είναι μία χώρα με δεκάδες Υφυπουργούς επειδή δεν μπορεί να λύσει τα θέματα στοιχειωδώς!
Μετά λοιπόν  το κάζο με την ΕΡΤ, φήμες θέλουν να στρέφεται η Κυβέρνηση στην αμυντική βιομηχανία για την αναδιοργάνωσή της. Οι συζητήσεις έχουν υπάρξει εδώ και πολύ καιρό. Θέλει η αμυντική βιομηχανία αναδιοργάνωση; Φυσικά , απαντάμε εμείς.
Θέλουμε αμυντική βιομηχανία, κύριε Υπουργέ; Αυτό είναι το ερώτημα. Η Δημοκρατική Αριστερά λέει: Θέλουμε την αμυντική βιομηχανία.
ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. Είναι τρεις μεγάλες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν το χώρο είναι δύο χιλιάδες εξακόσιοι.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή σε λειτουργία αμυντική βιομηχανία; Όχι. Το λέμε όλοι. Υπάρχουν ευθύνες; Υπάρχουν και είναι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν διοικήσεις γελοίες, άθλιες, που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες εδώ που τις οδήγησαν.
Έχουμε σήμερα διοικήσεις που να οδηγούν το σκάφος κάπου, στο λιμάνι; Όχι. Δεν έχουμε διοικήσεις, κύριε Υπουργέ. Έχετε ευθύνη επ’ αυτού; Και  βέβαια, προσωπική έχετε. Πρέπει να δώσετε σήμερα λόγο γιατί δεν έχουμε διοικήσεις και στα ΕΑΣ και στην ΕΑΒ.
Ερώτημα: Τι κάνουμε; Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης; Μετά την ΕΡΤ είναι η αμυντική βιομηχανία; Πιστεύετε ότι ρίχνοντας «μαύρο» στη λειτουργία, κόβοντας τη λειτουργία αυτών των εταιρειών κάνετε μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση; Αν δεν είναι αυτό –και ελπίζω να μην είναι αυτό- περιμένω την απάντησή σας. Μήπως έχετε κάποιο σχέδιο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών;
Έχω να σας πω πάρα πολλά. Θα τα πω στη δευτερολογία μου. Περιμένω όμως με ανυπομονησία και εγώ και σας διαβεβαιώ όλοι, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία, σήμερα να ακούσουμε από το στόμα σας κάποια μηνύματα, ελπίζω θετικά.
Δεν είναι μόνο οι αμυντικές βιομηχανίες. Ξέρετε ότι γύρω από τις αμυντικές βιομηχανίες δουλεύουν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες που είναι συνοδευτικές και συμπληρωματικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και περιμένουν και αυτοί να ακούσουν τι σκέπτεται η Κυβέρνηση, τι σκέπτεται η Ελλάδα  να κάνει με έναν πολύ σημαντικό  τομέα για την οικονομία της, την ανάπτυξή της και την εθνική της ασφάλεια, που είναι η αμυντική βιομηχανία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε  συνάδελφε, με την επίκαιρη ερώτησή σας θίγετε ένα σοβαρό, ένα πολυδιάστατο ζήτημα που αφορά την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητας αλλά και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Ποια είναι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με σημαντικότατο έργο στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας, με διεθνείς πελάτες και πράγματι με αναγνώριση. Είναι η ΕΛΒΟ με ένα ευρύ φάσμα παραγωγής πολιτικών αλλά και στρατιωτικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας, εφάμιλλων των ξένων εταιρειών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού. Και είναι και τα ΕΑΣ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με σημαντική συνεισφορά στην προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με όπλα, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά.
Πρόκειται, συνεπώς –και το πιστεύει η ελληνική Κυβέρνηση- για μια Αμυντική Βιομηχανία με ιδιαίτερη οικονομική αλλά και ιστορική σημασία, εθνική συνεισφορά στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, προσφορά στις αμυντικές δομές και στις δυνατότητες της χώρας, με προοπτικές, δυνητικά όμως, μελλοντικής ανάπτυξης. Δυστυχώς, όμως, επί του παρόντος και με τη μορφή που είναι, υπάρχουν τεράστια, διευρυνόμενα προβλήματα, όπως θέτετε και στην ερώτησή σας, κυρίως οικονομικής φύσεως.
Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα, συνεπώς, για τα οικονομικά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας; Θα ήθελα να τα κωδικοποιήσω και να τα καταθέσω στη Βουλή. Τα ΕΑΣ παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2010-2013, προς τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της. Συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου: 332 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία. Το χειρότερο, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και έχει επισήμως ανακοινωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον προηγούμενο Μάρτιο, είναι ότι έχει ξεκινήσει επίσημη κοινοτική διαδικασία για πιθανή ανάκτηση χορηγηθεισών κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.
Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών 91% τα τελευταία χρόνια, ίδια κεφάλαια 77 εκατομμύρια, συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατομμύρια, συνολικές καταπτώσεις 23 εκατομμύρια το 2010, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των 81,5 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τριετία.
Όσον αφορά την ΕΑΒ, παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια 277 εκατομμύρια ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων 249 εκατομμύρια ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλα 35 εκατομμύρια την τελευταία διετία.
Συνεπώς, κύριε συνάδελφε, αυτή η ελλειμματική δραστηριότητα των Αμυντικών Βιομηχανιών, καλύπτεται για μακρά περίοδο, με την αρωγή του Ελληνικού Δημοσίου, είτε μέσω της χορήγησης της εγγύησής του για τον τραπεζικό δανεισμό των Βιομηχανιών αυτών,  είτε μέσω ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης με συμμετοχή σε διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Συνεπώς, πρόκειται για μία πραγματικότητα που επιβάλλει πέρα και πάνω από μνημόνια και από προγράμματα οικονομικής πολιτικής, την άμεση, επαρκή και βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι το κρύψιμό τους κάτω από το χαλί και την παραπομπή στο μέλλον, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην επίκαιρη ερώτησή σας.
Η αναδιάρθρωση, η αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων Βιομηχανιών αποτελεί μονόδρομο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον των εταιρειών και των εργαζομένων, αλλά βεβαίως και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Θα δώσω περισσότερα στοιχεία στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, τα δέχομαι όλα τα νούμερα που είπε ο κύριος Υπουργός και είναι έτσι, ζοφερή η κατάσταση.
Αντί άλλου, περιμένω, κύριε Υπουργέ, αύριο να στείλετε στον Εισαγγελέα τις διοικήσεις που οδήγησαν τις εταιρείες, και κατ’ επέκταση τη χώρα, εκεί. Κύριε Υπουργέ, περιμένω αύριο οι διοικήσεις των «δικών σας παιδιών» και των «παιδιών» των προηγούμενων να πάνε στον Εισαγγελέα.
Ήδη, ανέφερα με δικιά μου ερώτηση στη Βουλή ότι έχει γίνει παρέμβαση εισαγγελική για τον κ. Φιλιππάκο. Τον γνωρίζετε τον κ. Φιλιππάκο; Ο κ. Φιλιππάκος ταξιδεύει και «βοσκάει» κάπου στην Αμερική, κύριε Πρόεδρε. Εγκατέλειψε το σκάφος και έφυγε, μπροστά στους Εισαγγελείς. Έχετε βάλει νέα διοίκηση από τον κ. Φιλιππάκο και μετά, κύριε Υπουργέ, στην ΕΑΒ; Όχι. Σταματάω εδώ, λοιπόν, γιατί θα λέμε πάνω στα ίδια πράγματα τα ίδια λόγια.         
Ρωτάω: Υπάρχουν 180 εκατομμύρια χρωστούμενα από το Ιράκ προς τα ΕΑΣ; Τι θα τα κάνουμε; Θα τα χαρίσουμε; Την παραγγελία προς τα ΕΑΣ από την Αμερική, που είναι 250 εκατομμύρια, θα την ξεκινήσουμε, κύριε Υπουργέ; Πρέπει να δώσετε 30 εκατομμύρια. Αν δεν δώσετε τα 30 εκατομμύρια για να αγοραστούν τα υλικά για να γίνει αυτή η παραγγελία και να προχωρήσει, δεν θα έρθουν τα 250 εκατομμύρια. Αν όμως το κάνετε, θα αρχίσει να δουλεύει λίγο η εταιρεία.
Όσον αφορά την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση σας λέω ένα στοιχείο, κύριε Υπουργέ: Στα ΕΑΣ το 2010 έδιναν 80 εκατομμύρια για μισθούς, ενώ σήμερα δίνουν 22. Έχει υπάρξει μείωση του προσωπικού. Σήμερα είναι δύο χιλιάδες εξακόσιοι εργαζόμενοι και στις τρεις εταιρείες, κύριε Πρόεδρε, ενώ πριν από πέντε-έξι χρόνια ήταν σχεδόν οι διπλάσιοι. Πόσο να μειωθεί το προσωπικό;
Ερώτημα δεύτερο: Τελειώνει η εταιρεία φύλαξης στο Λαύριο, στον Υμηττό και στην Ελευσίνα. Οι αποθήκες είναι γεμάτες πυρομαχικά για τα ΕΑΣ. Θα πληρώσουμε την εταιρεία να φυλάει τουλάχιστον τα πυρομαχικά;
Το χρέος στα ΕΑΣ ποιο είναι, κύριε Υπουργέ; Θέλω να ξέρω. Διότι κομμάτι, όπως γνωρίζετε, λόγω του PSI έχει «κουρευτεί». Ή μήπως όχι; Είναι 900 εκατομμύρια, 700 εκατομμύρια, 300 εκατομμύρια; Πόσο είναι το χρέος των ΕΑΣ; Για να μιλάμε με νούμερα. Εγώ, γενικά τα δέχομαι τα νούμερα που είπατε, αλλά να δούμε το κομμάτι για τα ΕΑΣ.
Την καταστροφή των πυρομαχικών θα την πάρουν τα ΕΑΣ; Πώς το βλέπετε σαν ιδέα; Θα βάλετε μήπως μια διοίκηση να το διεκδικήσει αυτό, αντί να στέλνουμε για την καταστροφή των ναρκών στο εξωτερικό;
Όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουν αξία αν τα συζητήσουμε αποσπασματικά. Η αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, δίπλα, αποτελεί την πιο σημαντική βιομηχανική μονάδα της χώρας. Στην Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποσύνθεση. Φυσικά, άμα πάτε τώρα στα εργοστάσια της Αμυντικής Βιομηχανίας θα διαπιστώσετε ότι δεν κάνουν σχεδόν τίποτα, παρά μόνον κάτι λίγα στην ΕΑΒ. Γι’ αυτό όμως υπάρχουν ευθύνες.
Εμείς σήμερα δεν θέλουμε να στήσουμε εδώ λαϊκό δικαστήριο ούτε είμαστε εισαγγελείς για να βρούμε τις ευθύνες. Σήμερα, όμως, περιμένω το σχέδιό σας. Μου περιγράψατε την κατάσταση. Στη δευτερολογία σας πιστεύω ότι θα πρέπει να μας πείτε ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης.
Παρακαλώ, όμως, να είναι ένα σχέδιο το οποίο να έχει δύο άξονες: Πρώτον, αμυντική βιομηχανία υπαρκτή στη χώρα, που σημαίνει σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Αυτή είναι η πρότασή μας και πιστεύω ότι μπορείτε να τη λάβετε υπόψη. Δηλαδή αμυντική βιομηχανία και με εθνικά χαρακτηριστικά αλλά και οι ιδιώτες να μπουν μέσα. Τώρα, αν ο ιδιωτικός τομέας θέλει την αμυντική βιομηχανία εντελώς διαλυμένη για να την πάρει έναντι πινακίου φακής, δεν ξέρω αν αυτό είναι μια σωστή συμπεριφορά και μια σωστή νοοτροπία σε σχέση και με τα διεθνή στάνταρ και δεδομένα. Όμως, σήμερα όπως είναι η κατάσταση, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε επενδυτές. Να έρθει το δημόσιο και να πει ότι είναι μια ζωντανή εταιρεία, παρ’ όλο που βρίσκεται σε αυτήν την καταστροφική πορεία, διότι η αναστροφή αυτής της πορείας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και πολύ σύντομα.
Άρα, εμείς προτείνουμε: Δίνετε τα 30 εκατομμύρια για να κλείσει η δουλειά με τους Αμερικάνους για τα ΕΑΣ. Στηρίζουμε στην ΕΑΒ το έργο με την αμερικάνικη εταιρεία, την Lockheed, και από εκεί και μετά οικοδομούμε πάνω σε νέα προγράμματα. Θα κάνετε συμφωνίες, πιστεύω, αφού όμως βάλετε νέες διοικήσεις, ώστε να ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος στην ΕΑΣ, ποιος είναι στην ΕΑΒ, ποιος είναι στην ΕΛΒΟ. Όλη αυτήν την υπόθεση πρέπει να τη μανατζάρετε, να τη λειτουργήσετε εσείς, με τρόπο ορθολογιστικό, με τρόπο που μπορεί να δώσει απάντηση όχι μόνο στα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και στα αιτήματα του ελληνικού λαού. Διότι η εταιρεία δεν είναι των εργαζομένων, αλλά του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση και καθήκον να υπηρετήσουν ένα σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της εταιρείας. Πιστεύω, απ’ ό,τι έχω συζητήσει και εγώ με τους εκπροσώπους τους, ότι αυτό θέλουν να κάνουν.
Άρα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, περιμένουμε αυτό το σχέδιο. Νομίζω ότι σήμερα είναι μια ευκαιρία για εσάς, κύριε Υπουργέ, να δώσετε τους πρώτους άξονες. Θέλουμε τη συζήτηση, θέλουμε το διάλογο, θέλουμε συναίνεση πάνω σε αυτό το σχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τη δευτερολογία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, οι οπτικές μας για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και για τις προοπτικές που δύναται να δημιουργηθούν για τις εν λόγω βιομηχανίες σε ένα πλαίσιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης, θεωρώ ότι συγκλίνουν σε σημαντικό βαθμό.
                                          
Ωστόσο, για να έχουμε μια συνολική ολοκληρωμένη εικόνα για το ζήτημα, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων οι οποίες επηρεάζουν τη βιώσιμη λειτουργία και εξέλιξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών: παραμέτρους τόσο ενδογενείς, όπως είναι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, στην οποία δεν αναφερθήκατε, αλλά και τα χρέη των εταιρειών, στα οποία επίσης δεν αναφερθήκατε, όπου πράγματι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια συρρίκνωσης του μισθολογικού κόστους, αλλά τα χρέη επιμένουν και διογκώνονται, όσο όμως και παραμέτρους εξωγενείς, καθώς πρόκειται για εταιρείες, που, όπως σωστά αναφέρατε, η βιωσιμότητά τους θα καθοριστεί από την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου προϊόντος τους.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει μια πορεία αναδιάρθρωσης των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών από το 2010, οπότε και αυτές οι εταιρείες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές εκθέσεις και το 2010 και το 2011. Ήδη, στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν να μεταφερθούν, σύμφωνα με το αποφασισμένο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχέδιο, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ. Αντιθέτως, η ΕΑΒ δεν βρίσκεται πλέον σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με αυτήν την εικόνα, αν και μέχρι την άνοιξη του 2011 βρισκόταν στα πλάνα αποκρατικοποίησης με βάση το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Καθίσταται σαφές, συνεπώς, ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων βιομηχανιών, ώστε να καταστούν βιώσιμες, αποδοτικές, ανταγωνιστικές. Αυτό προκύπτει από μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και αναφερθήκατε σε μια απ’ αυτές. Ενδεικτικά, είναι η πρόσφατη Κύρωση της Συμφωνίας, με καθυστέρηση πολλών ετών, σχετικά με το χρέος του Ιράκ, με την οποία διασφαλίζονται μετά από πολλά χρόνια οφέλη για τα ΕΑΣ, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό τους ή η απάντηση που δόθηκε για τα ΕΑΣ προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό δεν αναφερθήκατε καθόλου. Είναι τεράστιο το ποσό και πολύ μεγάλη η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Κύριε συνάδελφε, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν μπορεί η αντιμετώπιση να είναι αποσπασματική. Προχωρά άμεσα -με επισπεύδον Υπουργείο, όμως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε αφενός να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από την καθίζηση ένας ευαίσθητος τομέας για την εθνική άμυνα και την ελληνική οικονομία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο δικό σας Υπουργείο δεν είναι η ευθύνη;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου