Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Με τερματισμό απειλείται η λειτουργία του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
32
Ημερομ.Κατάθεσης
24.07.13

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον : Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Με τερματισμό απειλείται η λειτουργία του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας.

Με λουκέτο απειλείται το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας -που μετρά 101 χρόνια λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς-, λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης.
Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά το 1/3 σε χρονικό διάστημα 2 ετών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί 6 μήνες, να έχει παύσει το πρόγραμμα ανοιχτής προστασίας, να έχει συρρικνωθεί το νηπιαγωγείο, στο οποίο σήμερα λειτουργεί μόλις 1 τμήμα και να λειτουργεί ουσιαστικά μόνο το κέντρο φιλοξενίας.
Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας χρονολογείται από το 1912, οπότε ονομαζόταν Εθνικό Ορφανοτροφείο Θυμάτων Πολέμου και περιέθαλπε παιδιά θυμάτων πολέμου. Το 1978 μετονομάστηκε σε Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο. Σήμερα, λειτουργεί ως κέντρο φιλοξενίας και στήριξης παιδιών-θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Φιλοξενεί όλο το 24ωρο, 28 παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2,5 έως 5,5 ετών από όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 21 διαμένουν μόνιμα, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε καν τα στοιχειώδη.
Στόχος του είναι η προστασία και η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, αλλά κυρίως η διαπαιδαγώγηση και η στήριξή τους, ώστε φεύγοντας τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Για την επίτευξη του στόχου αυτού παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού και την οικογενειακή του κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, αρκετά από τα παιδιά του «κλειστού τμήματος» του Π.Ε.Ν, για τα οποία δεν ήταν εφικτή η επανένταξή τους στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον, πραγματοποιείται ο θεσμός της εθελόντριας οικογένειας. Να σημειωθεί επίσης, ότι στον χώρο του ιδρύματος λειτουργεί παιδικός σταθμός, που δημιουργήθηκε πριν 22 χρόνια περίπου, με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών, που φιλοξενούνταν σε καθημερινή βάση σ’ αυτόν και σήμερα παρακολουθούν ανάλογα με την ηλικία τους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Δεδομένης της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας, προτίθεται να εξασφαλίσει την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια έχει μειωθεί κατά το 1/3, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να αποφευχθεί τυχόν τερματισμός της λειτουργίας του;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Οικονόμου Βασίλης
Κυρίτσης Γιώργος
Ψύρρας Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου