Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πρόταση Νόμου της ΔΗΜΑΡ για τις οφειλές των Ελεύθερων Επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ


(Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου στο newsbomb.gr 30/09/13)


Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς επισκέφτηκε τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ.Βρούτση παρουσιάζοντας του την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ αντιλαμβανόμενη το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο τους. Πιστεύουμε ότι η επιβίωση σε αυτές τις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο και κυρίως για την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας μέσω της οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα με την υιοθέτηση της πρότασής μας δίνονται οι δυνατότητες να μειωθεί το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και αποκτούν όλοι οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις που μέχρι σήμερα τέθηκαν σε ισχύ με υπουργικές ή κυβερνητικές αποφάσεις δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα κυρίως διότι απαιτούν από τους υπόχρεους οφειλέτες να καταβάλουν στον Οργανισμό τις τρέχουσες εισφορές προσαυξημένες με μέρος (έστω και μικρό) των προηγούμενων οφειλών. Ο παραλογισμός αυτός αποθαρρύνει πολλούς από τους ελεύθερους επαγγελματίες να προσέλθουν για διακανονισμό των οφειλών, στερούν από τον Οργανισμό πολύτιμα έσοδα και χιλιάδες συμπολίτες μας καθίστανται υπόχρεοι καταβολής υπέρογκων λόγω των προσαυξήσεων ποσών προς το δημόσιο.
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ συνίσταται:
 α) Στο πάγωμα των οφειλών και στην θέσπιση ανώτατου ορίου που μπορούν να φθάσουν οι οφειλές
β) Στην έναρξη αποπληρωμής των δόσεων από το 2015 ή και αργότερα εάν κριθεί απαραίτητο με σχετική Υπουργική απόφαση κατόπιν εκτίμησης της οικονομικής πραγματικότητας που θα διαμορφωθεί
γ) Στη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλίμακας για όσους το επιθυμούν και το έχουν ανάγκη ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις τρέχουσες εισφορές και να μην αυξάνεται διαρκώς το χρέος τους.
Με την πρόταση αυτή θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η χρηματοδοτική ανάγκη του Οργανισμού και θα μειωθεί εάν δεν εξαλειφθεί η ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα με την πρότασή μας διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων προσώπων στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα της ενδεχόμενης οφειλής τους. Σημαντική επίσης είναι η πρόβλεψη αποποινικοποίησης των οφειλών στον ΟΑΕΕ ενώ διασφαλίζονται και όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά αδυνατούν να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης.
Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι η καλύτερη δυνατή λύση τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση η οποία ενημερώθηκε  διαμέσου του Υπουργού Εργασίας λεπτομερώς για αυτήν, θα την υιοθετήσει προκειμένου να δοθεί διέξοδος στους ασφαλισμένους και να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου