Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινή πρόταση Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας για ενιαία πολιτική στην αμυντική βιομηχανία

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
1547
Ημερομ.Κατάθεσης
12.09.13

Ερώτηση
Προς τους κ. Υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών
Προσφάτως ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας κατέθεσε στην Επίτροπο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση για την υλοποίηση ενιαίας αμυντικής πολιτικής, την οποία συνυπογράφουν οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Συγκεκριμένα προωθείται η πρόταση για μια ενιαία αμυντική πολιτική, με στρατηγικό προσανατολισμό των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία των χωρών-μελών, ενώ ζητούν και επαναπροσδιορισμό της σχέσης ΕΕ – ΝΑΤΟ, καθώς, σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό, η διαφοροποίησή των ρόλων τους θα συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητά τους.
Επίσης τονίζεται ότι η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο σχετικό πεδίο συμβάλλει αρνητικά στον οικονομικό τομέα, αφού μία βέλτιστη διαχείριση των κοινοτικών δαπανών για την άμυνα συνεπάγεται αυτομάτως και ελάφρυνση των εθνικών δημοσιονομικών λογαριασμών.
Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι οι θετικές εξωτερικότητες της αμυντικής βιομηχανίας, μπορούν να τονώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω της διάχυσης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στις πολιτικές βιομηχανίες.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Είναι ενήμεροι για την πρωτοβουλία αυτή; Έχει υπάρξει κατά το παρελθόν σχετική συζήτηση των αρμόδιων Υπουργών με τους προαναφερθέντες ομολόγους τους;
2. Κρίνουν θετικά την πρόταση αυτή; Ποια θα ήταν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία από μία τέτοια κοινή πολιτική και ποια τα μειονεκτήματα;
3. Εφόσον η πρόταση αυτή κρίνεται θετική, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την υποστήριξή της;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη

Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου