Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, στην τοποθέτησή του στο  νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας προέβη σε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της απόδοσης επιδόματος ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν αυτοί αναγκάζονται υπό τις σημερινές συνθήκες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.
Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι κατ’ αρχήν πολύ θετικό ότι έστω και δειλά ξεκινά και πλέον παρέχεται η δυνατότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν επίδομα ανεργίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις όμως που θέτει ο νόμος είναι απαγορευτικοί για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της επιχείρησης και να αποφέρουν τα προς το ζην στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους. Είναι λοιπόν οξύμωρο να απαιτείται αυτοί οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν τακτοποιήσει όλες τους τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, διότι εάν υπήρχαν τα έσοδα για να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις δεν θα ήταν αναγκαία η παύση λειτουργίας της επιχείρησης. 
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρώντας ότι οι προϋποθέσεις που ορίστηκαν για την δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας και από ελεύθερους επαγγελματίες είναι εξαιρετικά περιοριστικές και αποκλείουν την πλειοψηφία των πρώην ελεύθερων επαγγελματιών από αυτό το δικαίωμα, θα επανέλθει με νομοθετική πρόταση το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να καθοριστούν πιο ελαστικοί όροι τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες πραγματικά έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ακόμα και αν υπάρχουν εκκρεμότητες με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις κατά τόπους ΔΟΥ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου