Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 7796/28.02.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της  Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανάδειξη του χώρου κράτησης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε τόπο μνήμης για όσους αντιστάθηκαν στη Χούντα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτριος Ελευσινιώτης, μας απάντησε ότι «το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών δεν διαθέτει αρχείο και ιστορικά αρχεία αναφορικά με τα λεγόμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ύπαρξη χώρου στο Μουσείο, στον οποίο βασανίστηκαν αγωνιστές κατά της Απριλιανής Δικτατορίας του 1967 και στον οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Τσαρουχάς, Βουλευτής της ΕΔΑ, ώστε να αναδειχτεί ως τόπος μνήμης, ιστορικής αυτογνωσίας, τιμής στον αντιδικτατορικό αγώνα. Κατόπιν σύγκλισης του τοπικού συμβουλίου του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκε η διεκδίκηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης της παραχώρησης χώρου του Π. Μουσείου για τον προαναφερθέντα λόγο, αφενός επειδή δεν τέθηκαν υπόψη τους ιστορικά στοιχεία και αφετέρου διότι η εν λόγω παραχώρηση δεν συνάδει με τους σκοπούς και την αποστολή του Π. Μουσείου Θεσσαλονίκης (Ιδρυτικός Νόμος 132/1969 και του άρθρου 2 του Οργανισμού Λειτουργία Β,Δ.215/14-4-1972). Παρά ταύτα όμως δύναται να επανεξετάσουν το θέμα, εφόσον ο Δήμος Θεσσαλονίκης τεκμηριώσει ιστορικά το εν λόγω αίτημα».
Η απάντηση του Υφυπουργού είναι τουλάχιστον προσβλητική για τους δημοκρατικούς πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι πραγματικά λυπηρό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποδέχεται τις αιτιάσεις του Πολεμικού Μουσείου το οποίο προφανώς και διαθέτει και αρχεία και γνώσεις για το ότι σε αυτούς τους χώρους βασανίστηκαν εκατοντάδες πολίτες από την ΚΥΠ, ο διοικητής μάλιστα της οποίας στη Θεσσαλονίκη δικάστηκε ως πρωταίτιος της χούντας μαζί με τους Συνταγματάρχες. Υποστηρίζεται μάλιστα από το Συμβούλιο του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης ότι ακόμα και αν τεκμηριωθεί ιστορικά το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί διότι δεν συνάδει με τους σκοπούς και την αποστολή του Μουσείου όπως αυτοί καθορίζονται στα χουντικά διατάγματα και στους χουντικούς νόμους! Το συμβούλιο του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει ως φαίνεται τις αναλυτικές δικαστικές αποφάσεις που περιγράφουν αναλυτικά τα εγκλήματα και προσδιορίζουν επακριβώς τους χώρους του μουσείου που χρησιμοποιούσε η ΚΥΠ για τους βασανισμούς και τα εγκλήματά της.
Η απάντηση που λάβαμε μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προσβάλει και την Βουλή και την Δημοκρατία. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επαναφέρει άμεσα το ζήτημα στην Βουλή απαιτώντας την αποδοχή του αιτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Πολεμικό Μουσείο και βέβαια την αλλαγή των νόμων της χούντας που καθορίζουν τους σκοπούς και την αποστολή του Πολεμικού Μουσείου ώστε να εκλείψουν κάθε είδους υπεκφυγές που προβάλλονται ή πρόκειται να προβληθούν εκ μέρους του Συμβουλίου του παραρτήματος στην Θεσσαλονίκη.    

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου