Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Να πληρωθούν άμεσα οι νεφροπαθείς από τον ΕΟΠΥY



( Πρακτικά συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης  στη Βουλή σχετικά με την καταβολή των οδοιπορικών στους νεφροπαθείς του δημοσίου που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): 
Τελευταία είναι η με αριθμό 7383/19-2-2013 ερώτηση του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Βασίλειου Οικονόμου, προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την καταβολή των οδοιπορικών στους νεφροπαθείς του δημοσίου.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάριος Σαλμάς.
 Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που ήρθατε να απαντήσετε στην ερώτηση. Το λέω αυτό διότι οι απουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο είναι πάρα πολλές. Υπ’ αυτή την έννοια όταν βλέπουμε Υπουργό να έρχεται να μας απαντάει, πρέπει να κάνουμε και γιορτή στην Αίθουσα. Μέχρι στιγμής έχετε επιδείξει μια συνέπεια και σεβασμό στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.
Θέλω να σας αναφέρω ένα λεπτό, ευαίσθητο ζήτημα. Πιστεύω ότι με τη μέχρι τώρα πορεία σας μπορείτε να δώσετε απαντήσεις. Αναφέρομαι στο ζήτημα της καθυστέρησης των οδοιπορικών στους νεφροπαθείς.
Όσον αφορά τις μονάδες αιμοκάθαρσης, χρειάζεται να δίδεται η αποζημίωση στους νεφροπαθείς. Είναι άνθρωποι που χρήζουν αυτής της μεγάλης υποστήριξης για να μπορούν να κρατηθούν στη ζωή. Οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές. Για όλο το 2012 δεν έχουν καταβληθεί αυτά τα οδοιπορικά.
Στην εποχή της κρίσης, κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πολύ μεγάλο ποσό που επιβαρύνει κάθε οικογένεια, που έχει ένα νεφροπαθή, δεν μπορεί να είναι ανεκτό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Έχουμε επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο της μέσης ελληνικής οικογένειας πάρα πολύ. Τουλάχιστον αυτές τις κατηγορίες συνανθρώπων μας να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε.
Περιμένω από εσάς σήμερα, με αφορμή αυτήν την ερώτηση, να βάλετε στην πρώτη γραμμή των ιεραρχιών σας την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων, την καταβολή δηλαδή των οδοιπορικών τους. Ξέρω ότι είναι μεγάλες οι τρύπες και μεγάλα τα ανοίγματα του Υπουργείου σας. Σας έχω κάνει ερώτηση αν θυμάστε για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, για το οικοτροφείο της Παλλήνης. Ανταποκριθήκατε και συγχαρητήρια για την κίνηση που κάνατε τότε. Γνωρίζω ότι τα κενά είναι πολλά, οι τρύπες είναι τεράστιες. Όπου και να κοιτάξεις χρωστάει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, όλο αυτό το σύστημα.
Καταλαβαίνω λοιπόν ότι είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια σειρά θα βάλετε, αλλά νομίζω ότι και αυτή η κατηγορία πρέπει να προταθεί. Περιμένω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι θίγετε ένα σοβαρό θέμα, υπαρκτό, που λέγεται καθυστέρηση καταβολής των εξόδων που κάνουν ασθενείς στη χώρα μας από την τσέπη τους και μετά κατευθύνονται στο ασφαλιστικό σύστημα και στο ασφαλιστικό ταμείο υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, για να πάρουν τα χρήματα πίσω. Δέχομαι ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα, είναι όμως λίγο καλύτερα όσο περνάει ο καιρός και βελτιώνεται.
Ξεκαθαρίζω από την αρχή -και είναι θέση του αρμοδίου εποπτεύοντος του ΕΟΠΥΥ, του Αναπληρωτή Υπουργού- ότι είναι σαφέστατη η οδηγία πως ο ΕΟΠΥΥ πρέπει πρώτα να πληρώνει τους ασθενείς, τα έξοδα, τις δαπάνες των ασθενών και μετά τους υπόλοιπους παρόχους. Τελεία και παύλα. Όσο δεν θα γίνεται αυτό, την ευθύνη θα φέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική οδηγία και η κατεύθυνση είναι πρώτα οι ασθενείς να παίρνουν τα χρήματά τους.
Πράγματι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είχε κάποια προβλήματα. Η εικόνα που είχα προκειμένου να έρθω να σας απαντήσω και να ενημερώσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι η εξής:
Οι ασφαλισμένοι των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων εξακολουθούσαν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 που άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, να προσέρχονται για θέματα παροχών ασθένειας σε είδος στις υπηρεσίες από τις οποίες εξυπηρετούνταν και οι οποίες συνέχισαν να προβαίνουν στον έλεγχο και την απόδοση των δικαιούμενων ποσών σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού. Ο Οργανισμός, ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή, κατόπιν αίτησης των εντασσόμενων φορέων -των ασφαλιστικών μητρικών ταμείων δηλαδή- προέβαινε σε έκδοση επιτροπικών ενταλμάτων και μεταβίβαση πιστώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής νομοθεσίας.
Όσον αφορά τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΠΑΔ, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα πληρωμές παροχών με μία υστέρηση όμως, για να φτάνει το πρόβλημα και σε σας.
Το ΙΚΑ πλήρωσε πιο καλά. Από 1-1-2013 οι δαπάνες ασφαλισμένων που καλύπτονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα αποδίδονται από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, πλην των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του.
Περιττό να αναφερθώ στις οικονομικές δυσχέρειες του Οργανισμού όπου ήταν έντονες το 2012.
Ο Οργανισμός σας λέω και σήμερα ότι είχε συμβασιοποιήσει δαπάνες και υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδά του και για αυτό έκλεισε με ένα σημαντικό έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα το 2012 φάνηκε γιατί τα προηγούμενα χρόνια ερχόταν ο κρατικός προϋπολογισμός και έπαιρνε όλα τα ελλείμματα που είχαν όλα τα μητρικά ταμεία. Ο ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να λειτουργήσει το 2012 περίπου με 2 δισεκατομμύρια λιγότερες δαπάνες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου το άθροισμα των δαπανών των μητρικών ταμείων ήταν κατά 2 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο. Προσπαθήσαμε να μη φανεί αυτό το μειωμένο ποσό στην περίθαλψη των ασθενών.
Ακόμη και αυτό το έλλειμμα, όμως, που είχαμε το 2012 μεταφέρονταν σε αδυναμία, σε δυσκολία πληρωμών. Γι’ αυτό και κλείνοντας η χρήση της προηγούμενης χρονιάς, οι πληρωμές στους παρόχους υγείας δεν ήταν εξ ολοκλήρου για όλη τη χρονιά, για όλους τους μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πολλούς παρόχους, όπως είναι οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, να είχαν καταβληθεί οι απαιτήσεις μέχρι και τον Ιούλιο, για μια άλλη κατηγορία, όπως ήταν οι φαρμακοποιοί, να είχαν καταβληθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο και για τους γιατρούς μέχρι και τον Αύγουστο. Όλο αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα το 2013 εάν δεν παίρναμε μέτρα.
Το σημαντικό είναι ότι πήραμε μέτρα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του φαρμάκου σε ετήσια βάση από το σκέλος των δαπανών. Δηλαδή, οι δαπάνες φέτος του ΕΟΠΥΥ θα είναι ουσιαστικά κατά 1 δισεκατομμύριο λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά.
Αν σκεφτεί κανείς ότι αυξήσαμε και το σκέλος των εσόδων από ένα πόρο κοινωνικού ταμείου που υπήρχαν 300 εκατομμύρια και αθροίζονται στα 800 που είχαν προβλεφθεί ως έσοδα  -δηλαδή 1,1 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό έναντι 800 που ήταν πέρσι- συν τα 180 εκατομμύρια που πήραμε έκτακτη επιχορήγηση στο τέλος στο κλείσιμο της χρονιάς, βλέπει κανείς ότι και τα έσοδα είναι καλύτερα φέτος και οι δαπάνες έχουν προϋπολογιστεί να είναι πολύ μικρότερες. Επομένως το έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο.
Σας λέω ότι τα άσχημα για τον ΕΟΠΥΥ τα αφήσαμε πίσω στην προηγούμενη χρονιά. Ο ΕΟΠΥΥ φέτος θα πληρώνει με πολύ καλύτερους ρυθμούς. Αυτό φαίνεται το πρώτο τρίμηνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το πρώτο τρίμηνο έγιναν τρείς πληρωμές στις κλινικές και στα διαγνωστικά. Ήδη έχει πληρωθεί στους φαρμακοποιούς και ο Νοέμβριος και πληρώνεται τώρα και ο Δεκέμβριος. Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να είναι για τους φαρμακοποιούς δυόμισι μήνες ουσιαστικά οι υποχρεώσεις καταβολής των απαιτήσεων και για τους υπόλοιπους παρόχους να έχουμε φτάσει στον Σεπτέμβριο. Αν σκεφτεί κανείς ότι θα κλείσει κάποια στιγμή το έλλειμμα του 2012, το 2013 θα είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη για τον ΕΟΠΥΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα από το δικό σας λόγο περιγράψατε τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομήσατε και που καλείστε να διαχειριστείτε ειδικά μέσα στη χρονιά του 2013. Και είναι φανερό πάλι ότι αυτές οι μεγάλες τρύπες, διότι συντμήθηκαν ταμεία και μαζεύτηκαν υπηρεσίες και υποχρεώσεις χωρίς να υπάρχουν οι πόροι για να ανταποκριθεί η πολιτεία δια του ΕΟΠΥΥ, δημιούργησαν αυτόν τον τραγέλαφο του 2012.
Μέσα από αυτή την κακή συγκυρία πληρώνουν τη νύφη οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι πιο απροστάτευτοι, δηλαδή, ο νεφροπαθής .Ο νεφροπαθής που θα πάει μόνος του να κάνει την αιμοκάθαρση, καταλαβαίνετε ότι ούτε να συνδικαλιστεί μπορεί -βλέπε φαρμακοποιούς- ούτε και να δημιουργήσει ομάδες πίεσης μπορεί. Φανταστείτε να έχουμε τους νεφροπαθείς να κάνουν διαδήλωση. Δεν γίνεται. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδυναμία.
Άρα, πρέπει από μόνη της η πολιτεία, πρέπει από μόνη της αυτό που λέμε η ευνομούμενη πολιτεία να ανταποκριθεί χωρίς να υπάρχει κανένα μήνυμα, αυτόματα. Σήμερα, όμως, το γεγονός ότι συζητάμε το πρόβλημα σημαίνει ότι η πολιτεία δεν το έχει κάνει αυτό. Το αναγνωρίζετε.
Καταλαβαίνω τις δυσκολίες του εγχειρήματος να τετραγωνίσετε τον κύκλο -γιατί ουσιαστικά αυτό πάτε να κάνετε και είναι δύσκολο να επιτευχθεί - αλλά σας λέω ότι τα προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και υπαρκτά, δεν μπορούμε να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί.
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως σας είπα, δεν μπορούν να συνδικαλιστούν. Είδαμε τις κακές συμπεριφορές του συνδικαλισμού ειδικά στο χώρο της υγείας με τελευταίες εκδηλώσεις απρέπειας, θα έλεγα, απέναντι σε εκπροσώπους κομμάτων.

Όταν τα κόμματα καλούνται σε συνέδρια να πάρουν θέση και να μιλήσουν και πηγαίνουν εκεί να πουν το λόγο τους, υπάρχουν ακραίες φωνές κι ακραίες εκφάνσεις, οι οποίες δεν ευνοούν τη βασική έννοια της δημοκρατίας, τη συζήτηση δηλαδή, διαφωνείς-συμφωνείς με αυτά που λέει ο κάθε ομιλητής.
Υπ’ αυτήν λοιπόν την έννοια, οι νεφροπαθείς –και το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά- δεν έχουν τη συνδικαλιστική έκφραση, δεν μπορούν να διεκδικήσουν με αγωνιστικό έως πολεμικό και ηρωικό -θα έλεγα- τρόπο το αυτονόητο, δηλαδή η πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Προσέξτε, το 2012, το 2011, το 2008, το 2007 και πιο πίσω, που υπήρχε μία άλλη οικονομική κατάσταση στη χώρα, είχε τη δυνατότητα μία οικογένεια να ανταποκριθεί στα οικονομικά βάρη μίας τέτοιας περιπέτειας, δηλαδή το να έχει έναν άνθρωπο που αναγκάζεται να πάει στην αιμοκάθαρση. Όντως μπορούσε να αναλάβει ένας οικογενειακός προϋπολογισμός το βάρος μίας τέτοιας περιπέτειας.
Σήμερα δεν γίνεται αυτό. Σήμερα όλοι προστρέχουν στην πολιτεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως γνωρίζετε κι εσείς καλύτερα, οι ιδιωτικοί φορείς στο χώρο της ιατρικής, του ιατρικού χώρου δοκιμάζονται, διότι όλοι στρέφονται προς τους δημοσίους φορείς λόγω ελλείψεως χρημάτων.
Με ικανοποιεί το ότι έχετε δώσει την πολιτική εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προταθούν οι περιπτώσεις αυτές. Επειδή ακόμα δεν έχουν τελειώσει αυτά τα θέματα, δηλαδή έχουμε εκκρεμότητες νεφροπαθών και οδοιπορικών για νεφροπαθείς, θα ήθελα να κάνετε έναν έλεγχο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή να κάνετε κι εσείς τον έλεγχό σας, θα τον κάνω κι εγώ, όπως νομίζω και κάθε συνάδελφος εδώ στην Αίθουσα. Επειδή είναι λεπτό και ευαίσθητο το θέμα κι επειδή νομίζω ότι όλοι έχουν τέτοια μηνύματα από τις περιοχές τους και ίσως τέτοιες καταγγελίες, να δούμε γιατί δεν προτάσσονται οι νεφροπαθείς στην πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων από τον ΕΟΠΥΥ.
Πάντως, τα μηνύματα δεν είναι καλά ακόμα, δηλαδή δεν έχει επέλθει μία ισορροπία στο θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου