Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ σε κτίρια του δημοσίου που χρησιμοποιούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6508/30.01.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την επιβάρυνση Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που διαμένουν σε οικήματα του Δημοσίου από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μας απάντησε ότι «τα ποσά που χορηγούνται έναντι της καταβολής από αυτά του ΕΕΤΗΔΕ, φέρονται από τις οικείες Διαχειρίσεις – Υπηρεσίες Χρηματικού ως έξοδα στο λογαριασμό «Προκαταβολών» και σε βάρος του ΤΕΘΑ, με σκοπό ακριβώς να μην εμφανίζονται τα στελέχη ως υπόχρεοι αποκατάστασης αυτών. Οι προκαταβολές λαμβάνονται στο όνομα του εκάστοτε στελέχους για τη λογιστική και μόνο τακτοποίηση των Κεντρικών Ταμείων και για λόγους συμφωνίας παραστατικών και δικαιολογητικών με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα ούτε οικονομικής επιβάρυνσης των στελεχών, ούτε υποχρέωσης απόδοσης των ποσών που έχουν λάβει έναντι της καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Το ΤΕΘΑ ως κύριος των ακινήτων , είχε ενημερώσει έγκαιρα για την προβλεπόμενη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας απαλλαγή από το υπόψη τέλος και η καθυστέρηση της απαλλαγής της επιβάρυνσης από το ΕΕΤΗΔΕ, οφείλεται πιθανόν στις χρονοβόρες διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών - Εφοριών». Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, παραθέτοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και τις σχετικές αποφάσεις τονίζει ότι τα κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο είναι απαλλαγμένα από το ΕΕΤΗΔΕ και σε περίπτωση που αυτό έχει επιβληθεί τα νομικά πρόσωπα έπρεπε να έχουν προβεί σε αίτηση επανεκκαθάρισης στην αρμόδια ΔΟΥ με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικά και ο Προϊστάμενος εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να προβεί στην διαγραφή του τέλους. Περαιτέρω τα νομικά πρόσωπα που εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής ΕΕΤΗΔΕ έπρεπε να είχαν δηλώσει στον αρμόδιο Δήμο τα ακίνητα που τους ανήκουν κατά κυριότητα, ώστε να μην προκύψει τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και κατά συνέπεια και ΕΕΤΗΔΕ.
Από τις απαντήσεις των δύο Υπουργών προκύπτει το συμπέρασμα δυστυχώς ότι κάποιοι δεν έκαναν την δουλειά τους. Δυστυχώς είτε ισχύουν οι κατηγορίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν τακτοποίησαν το συγκεκριμένο θέμα για τα χρόνια που επιβάλλεται το ΕΕΤΗΔΕ, είτε ισχύουν οι έμμεσα διατυπωμένες κατηγορίες του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν τα οικήματα αυτά του δημοσίου από την υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ!   
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΕΕΤΗΔΕ καταβλήθηκε μέσω των προκαταβολών που εκδόθηκαν στο όνομα των στελεχών που χρησιμοποιούν τα οικήματα. Οι «προκαταβολές» αυτές ελπίζουμε ότι δεν αφαιρούνται από τους μισθούς των στελεχών και ότι δεν καταγράφονται ως μισθολογικές απολαβές. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το τι τελικά ισχύει από τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αν χρειαστεί θα επανέλθει προκειμένου να προφυλαχθούν τα στελέχη αυτά από άδικες επιβαρύνσεις. Εν τέλει για μια ακόμη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για το ότι υπάρχουν υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο (είτε στο Υπουργείο Άμυνας είτε στο Υπουργείο Οικονομικών) που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδης και απλές διαδικασίες, προκαλώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου