Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η αναθεώρηση του ΓΠΣ Βάρης!



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 4058/16-11-12) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Βάρης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, μας κοινοποίησε έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο η αναθεώρηση θα εξεταστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.
Σε ότι αφορά την περιοχή του Χερώματος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα πλαίσια του ΓΠΣ καθώς απαιτείται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας (ΠΔ) του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ/2011). Η περιοχή Χέρωμα από τις 31.08.78 εντάχθηκε στην Β’ Ζώνη του ΠΔ προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού (ΦΕΚ 544/Δ/1978). Αν και ο ΟΡΣΑ συναινούσε στην τροποποίηση του ΠΔ προστασίας του Υμηττού, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του το 1998 δεν επέτρεψε την έξοδο της περιοχής από την ζώνη Β’ προστασίας.
Βέβαια με το τελευταίο ΠΔ ρυθμίζεται ότι τα υφιστάμενα νόμιμα κτίρια και εγκαταστάσεις κατοικίας της περιοχής Χέρωμα μπορούν να παραμείνουν και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις, χωρίς δυνατότητα όμως επεκτάσεως και χωρίς να δίδεται η δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων ή κατοικιών παρά μόνο όσα προορίζονται για χρήσεις που επιτρέπονται από το υφιστάμενο ΠΔ, δηλαδή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, γα αναψυχή, για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων ή για γεωργική χρήση.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, κατόπιν και επικοινωνίας του με την Πρόεδρο του ΟΡΣΑ, Παρασκευή Μπάτσου, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η αναθεώρηση του ΓΠΣ της Βάρης θα εγκριθεί, ικανοποιώντας το εδώ και χρόνια διατυπωμένο αίτημα των κατοίκων της Βάρης. Για την περιοχή του Χερώματος δεσμεύεται ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να πιέζει έως ότου εξευρεθεί νόμιμος, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιος τρόπος, να εξαιρεθεί η περιοχή από την Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, υπό αυστηρότατο όμως πλαίσιο ώστε οι κάτοικοι να αισθανθούν ότι έχουν την κυριότητα της περιουσίας τους και να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην προστασία του Υμηττού, αλλά και της προσωπικής τους περιουσίας, συμβολή που είναι ήδη πολύ μεγάλη όλα αυτά τα χρόνια που υφίστανται μια αδικία εκ μέρους του κράτους.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου