Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση Φ. Κουβέλη με τους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)


Στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Βασίλη Οικονόμου και των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που εκπροσωπήθηκαν από τους Π. Δούκα (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Υμηττού και εκπρ στο ΔΣ της εταιρείας), και τους εκπροσώπους από όλα τα σωματεία  Α. Βασιλάρα, Ι. Σαράντο (Υμηττός) Ε. Θεοχάρη, Β. Λίγγο (Ελευσίνα), Γ. Μπόλο (Μάνδρα), Μ. Κουμπλή (Λαύριο), Μ. Καράμπουλα (Αίγιο), Κ. Χαρίση, Δ. Κωνσταντινίδη (Κεντρικά) Μ. Χουλιάρα (Κύμη) και Δ. Ντότης (Ιωάννινα)
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέλυσαν την υπάρχουσα κατάσταση των ΕΑΣ σε όλα τα εργοστάσια καθώς και τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την εταιρεία στα όριά της με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να επικρέμαται καθημερινά από πάνω της. Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας που δεν επιτρέπει στα εργοστάσια να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να ανταποκριθούν στα συμβόλαια παραγωγής που ήδη έχουν, η αδυναμία διεκδίκησης νέων συμβολαίων, οι ακατάλληλες διοικήσεις των τελευταίων ετών που δεν φρόντισαν να διεκδικήσει η εταιρεία μερίδιο της διεθνούς αγοράς, η απουσία συγκεκριμένης πολιτικής για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, οι αόριστες και άνευ σχεδίου προσπάθειες πώλησης της εταιρείας χωρίς να υπάρχουν επί της ουσίας αγοραστές.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά δια του Προέδρου της δεσμεύτηκε ότι:
1. Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν στρατηγικοί επενδυτές εντός των πλαισίων των κοινοτικών οδηγιών και να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος.
2. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα γίνει παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση ρευστότητα στην εταιρεία και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι.
3. Τα ζητήματα που άπτονται της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο σύνολό της θα τεθούν σε συζήτηση άμεσα σε επίπεδο των τριών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ.
4. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας της ΕΑΣ.
5. Θα καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης των ΕΑΣ που θα συνδυαστεί με τοποθέτηση νέας διοίκησης που θα διαχειριστεί και κυρίως θα διεκδικήσει νέα συμβόλαια τόσο για αμυντικά υλικά όσο και για άλλες εμπορικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
6. Τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ θα αξιοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει η αιμοδοτική ρευστότητα που χρειάζεται η εταιρεία και δεν θα αποκτήσουν όσοι τα εποφθαλμιούν τα «φιλέτα γης» της εταιρείας έναντι «πινακίου φακής»
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα η διατήρηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε νέα πλαίσια λειτουργίας και κάθε σκέψη για πώληση ή κλείσιμο των εργοστασίων σε «προθύμους» που δεν υπάρχουν θα βρουν αντίθετη τη ΔΗΜΑΡ. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυτός είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ και ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου