Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αναρμόδιο το οικονομικό επιτελείο για την διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 13054/15-03-11) που κατατέθηκε από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Δημαρά, αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, μας απάντησε ότι «το ΥΠΕΘΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση της ελληνικής ναυπηγικής υποδομής, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό κατέβαλε και καταβάλλει προσπάθειες για την υποστήριξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά η διοίκηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΥΠΕΘΑ. Η βιομηχανική όμως πολιτική στην οποία εντάσσεται και η πολιτική για την ναυπηγική βιομηχανία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ αλλά του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Η ιδιότητα του ΥΠΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού είναι αυτή του πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ναυπήγησης πυραυλακάτων για το οποίο έχουν καταβληθεί ήδη σημαντικά ποσά, χωρίς να έχουν παραληφθεί οι τρεις τελευταίες πυραυλάκατοι. Άρα το ΥΠΕΘΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ομαλή πορεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία συνδυάζεται και με τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέα προγράμματα διακρατικού χαρακτήρα με κύριο αυτό που αφορά τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των πραγματικών επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Κατά τα λοιπά αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία». Ο Υπουργός Οικονομικών, κ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μας απάντησε ότι αρμόδια είναι να απαντήσουν τα συνερωτώμενα Υπουργεία. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν μας έχει απαντήσει ακόμα σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάθεση της ερώτησης.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ενδιαφέρεται για την διάσωση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, αφού άλλωστε τα συμφέροντά του όπως και τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τα ξένα οικονομικά συμφέροντα για τα οποία έχει αποδείξει το αμέριστο ενδιαφέρον του. Δυστυχώς οι καλές προθέσεις και το ενδιαφέρον που πιστεύουμε πραγματικά ότι δείχνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν αρκεί, αφού άλλωστε όπως δηλώνει και ο Υπουργός η υποστήριξη των Ναυπηγείων συνδυάζεται με τις διαπραγματεύσεις για νέα προγράμματα διακρατικού χαρακτήρα με κύριο αυτό που αφορά τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Πρόσφατη άλλωστε είναι η δέσμευση του Υπουργείου για δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών στα πλαίσια της συνεισφοράς και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περικοπές δαπανών που απαιτούν η τρόικα και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ως Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, θεωρούμε πολύ σημαντική την διάσωση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας τόσο διότι είναι κομβικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας όσο και διότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες πρέπει να προστατευτεί με κάθε μέσο η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να διαφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να διασωθούν και να μην θυσιαστούν και αυτά στις διακρατικές συμφωνίες και την πειθήνια υποταγή της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των ξένων οικονομικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου