Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου "Στεφάνι - Βαρνάβας - Αλιβέρι" μέσα από τα διοικητικά όρια της Κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα με την συνοδεία των ΜΑΤ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αριθ. Πρωτ.15963

Ημερομ. Κατάθεσης 09.05.11

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) έχει σχεδιάσει τον Αγωγό Φυσικού Αερίου «Στεφάνι - Βαρνάβα - Αλιβέρι» χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη το γεγονός ότι διέρχεται μέσα από το μοναδικό Ελαιώνα του Βαρνάβα και ότι για την κατασκευή του θα εκριζωθούν χιλιάδες ελαιόδεντρα αποστερώντας ένα σταθερό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες, απαξιώνοντας τις ιδιοκτησίες των κατοίκων αλλά και καταστρέφοντας έναν απείρου κάλους κολπίσκο επιβαρύνοντας σημαντικά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας εξ αρχής είχαν δηλώσει την αντίθεση τους στον υπόψη σχεδιασμό και πρότειναν εναλλακτική όδευση κατά τρόπο που να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις στην περιοχή χωρίς να ακυρωθεί η εκτέλεση του έργου. Στην πρόσκλησή τους για διάλογο η ΔΕΣΦΑ δεν ανταποκρίθηκε και προσπάθησε να προσεταιριστεί μεμονωμένους ιδιοκτήτες προκειμένου να επιτύχει την κοινωνική συναίνεση. Στην συνέχεια προχώρησε σε υποσχέσεις περιορισμού των δεσμεύσεων της γης, ακολούθως αποπειράθηκε αυθαίρετη και αιφνιδιαστική επέμβαση σε ιδιοκτησίες και τελικά κατέληξε στο να μην δέχεται καμία συζήτηση.

Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, επιχειρήθηκε επέμβαση στην περιοχή του Βαρνάβα με την υποστήριξη δυνάμεων των ΜΑΤ, η οποία αποκρούστηκε από τους κατοίκους!

Φαίνεται λοιπόν ότι εξελίσσεται σε συστηματική πολιτική πλέον επιλογή της κυβέρνησης, να επιβάλλει τις όποιες αποφάσεις λαμβάνει χωρίς την κοινωνική συναίνεση αλλά με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τόσο των κατοίκων όσο και των αστυνομικών.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη και καλούν την πολιτεία και την ΔΕΣΦΑ σε διάλογο στην βάση της εναλλακτικής τους πρότασης. Πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιους τελικά λόγους δεν συζητάτε καν τις προτάσεις των κατοίκων που δεν αντιτίθενται στην εκτέλεση του έργου αλλά θέλουν άλλο σχεδιασμό της πορείας του Φυσικού Αερίου, μέσα πάλι από τα διοικητικά όρια της περιοχής τους.

Ήδη μάλιστα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην περιοχή της Κερατέας. Η επιλογή σας όμως να μην δίνετε πολιτικές λύσεις, να κινείστε αντίθετα προς τις επιθυμίες της κοινωνίας, να μην μπαίνετε καν σε διαδικασία διαλόγου και να στέλνετε τις δυνάμεις της αστυνομίας να αναλάβουν κατασταλτικό ρόλο ενάντια στους κατοίκους, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σκοπεύετε να προσέλθετε σε διάλογο στην βάση των προτάσεων των κατοίκων για εναλλακτική όδευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου ή όχι;

2. Σκοπεύετε να εμμείνετε και σε αυτή την περίπτωση στον αρχικό σχεδιασμό της ΔΕΣΦΑ εγκαθιστώντας και στην περιοχή του Βαρνάβα μόνιμα διμοιρίες των ΜΑΤ που θα συγκρούονται καθημερινά με τους κατοίκους;

3. Πόσες Κερατέες μπορείτε να αντέξετε με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό των ΜΑΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου