Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ομιλία του Β. Οικονόμου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μαραθώνα για την ενδοοικογενειακή βία

Έπρεπε να προηγηθούν οι κυρίες ομιλήτριες της εκδηλώσεως αλλά εμείς έχουμε πρωτοτυπήσει, εδώ στην Βουλή και την Επιτροπή για την Ισότητα την έχει αναλάβει άντρας. Αυτό όμως το σχήμα το οξύμωρο προσπαθούμε να το βελτιώσουμε, καθώς εγώ τουλάχιστον αφήνω στις κυρίες την πρωτοβουλία των γραπτών θεμάτων και στηρίζω όλες τις ενέργειες που κάνουν τουλάχιστον στην Επιτροπή της Βουλής. Είναι μια Επιτροπή η οποία είναι πλέον πολύ δραστήρια, κάνουμε πάρα πολλές συνεδριάσεις και προσπαθούμε να αναδείξουμε πολλά θέματα. Ένα από αυτά τα θέματα κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου του Μαραθώνα, κυρία Κράτσα, είναι και αυτό που έχετε σήμερα θέσει στην πολύ ωραία ημερίδα σας. Και γι αυτό σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και την σημερινή παρουσία τόσων πολλών γυναικών αλλά και αντρών από ότι βλέπω, που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον γι αυτό το θέμα.
Είναι ένα ζήτημα λεπτό, ένα ζήτημα κοινωνικό το οποίο όπως καταλαβαίνετε δεν μπορείς να πεις εύκολα πολλά πράγματα, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι είναι από τα στοιχεία και τα σημεία της δραστηριότητας της Πολιτείας και με την αστυνομία που την χαρακτηρίζει αν τα κάνει σωστά, να πάρει ένα βαθμό υψηλού επιπέδου και αν δεν τα κάνει καλά να είναι μια κοινωνία, η οποία δεν λειτουργεί όπως την θέλουμε, ειδικά μάλιστα σήμερα που τα στάνταρ είναι υψηλά και έχουμε πολλές απαιτήσεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις και νομίζω ότι δεν μπορούμε να αρκούμεθα με τα παλιά στερεότυπα που έχουμε μάθει. Να ευχηθώ και στις κυρίες εκπροσώπους από τις άλλες οργανώσεις γυναικών της περιοχής, που είναι σήμερα εδώ και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γυναίκες, το οργανωμένο κίνημα, το γυναικείο οργανωμένο κίνημα ειδικά της Αττικής, να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες για ζητήματα που απασχολούνε όχι μόνο την οικογένεια, όχι μόνο την γυναίκα αλλά την ίδια την κοινωνία, γιατί νομίζω ότι η δικιά τους η συμβολή σε αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύ χρήσιμη.
Όπως καταλαβαίνετε εσείς οι ίδιες μπορείτε να παίξετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων και στην διαμόρφωση των αποφάσεων είτε σε τοπικό επίπεδο δημοτικό είτε σε κεντρικό επίπεδο. Νομίζω ότι οι οργανώσεις οι γυναικείες είναι πολύ χρήσιμες, πολύ σημαντικές και εγώ από αυτή την θέση που κατέχω αυτή την στιγμή στην Βουλή και ερχόμενος σε επαφή με τις οργανώσεις αυτές, διαπιστώνω την πάρα πολύ μεγάλη συμβολή τους σε πολλά θέματα, τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται. Ξέρετε πάρα πολλές αποφάσεις, πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες γίνονται γιατί οι γυναικείες οργανώσεις έχουν πιέσει, έχουν ωθήσει τα πράγματα έτσι και ξαφνικά φαίνονται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, αλλά δεν γίνονται έτσι από μόνες τους αυτές. Υπάρχει η πίεση που διαμορφώνεται, είτε είναι οι σύλλογοι είτε είναι οι οργανώσεις οι κεντρικές, όλα μαζί διαμορφώνουν το πλαίσιο όπου παίρνονται οι αποφάσεις.
Η ενδοοικογενειακή βία και τα ζητήματα της λειτουργίας της οικογένειας είναι πολύ σημαντικά πρώτα από όλα για την κοινωνική ισορροπία. Καταλαβαίνετε όλοι ότι ο θύτης και το θύμα σε αυτή την υπόθεση πολλές φορές εναλλάσσονται. Όπως λένε όλες οι μετρήσεις και όλες οι στατιστικές, καλώς ή κακώς, λίγο ή πολύ, η γυναίκα και το παιδί είναι που πληρώνουν την νύφη. Ο άντρας συνήθως είναι στην μεριά του ισχυρού και λειτουργεί ως θύτης. Όμως μήπως δεν είναι και αυτός το παιδί στο οποίο ασκήθηκε πάνω του βία κατά την παιδική του ηλικία και ως ενήλικος πλέον άνθρωπος, ως οικογενειάρχης κάνει αυτά που έχει μάθει; Άρα λοιπόν είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τον δαιμονοποιήσουμε και να ρίξουμε το ανάθεμα στους άντρες. Είναι λεπτό το θέμα. Γι αυτό θέλει μια ωριμότητα και θέλει μια ψυχραιμία στην υποστήριξη αυτών των θεμάτων, των ιδιαίτερα λεπτών και κρίσιμων για την κοινωνική ισορροπία που σας είπα. Εδώ δεν είναι χώρος, αυτά τα θέματα δεν έχουν ιδιαίτερο χώρο για πολιτικές παρεμβάσεις ή πολιτικές σταθμίσεις τέτοιες που να χρωματίζονται τα ζητήματα. Παρόλο που πάντα υπάρχει και το στοιχείο το πολιτικό και το ιδεολογικό.
Τα θέματα αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα προσεγγίζουμε και να τα ρυθμίζουμε με τρόπο που να δημιουργεί μια ενότητα στην κοινωνία, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν μέσα στην οικογένειά τους με ισορροπία Αυτός ο οποίος δεν λειτουργεί έτσι ή ασκεί βία στο σπίτι του και στην γυναίκα του θα πρέπει να μπορεί η Πολιτεία να παρεμβαίνει. Έχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο η Πολιτεία; Το κοινωνικό κράτος νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα δοκιμάζεται. Η κακοποιημένη γυναίκα έχει να βρει ένα καταφύγιο να μπορέσει να εξασφαλίσει μια προστασία από την Πολιτεία; Όχι από την φιλενάδα της ή από τον γείτονα ο οποίος δείχνει την ευσπλαχνία του ή την καλοσύνη του. Εμάς μας ενδιαφέρει η Πολιτεία, η Οργανωμένη Πολιτεία αν μπορεί να δώσει αυτή την δυνατότητα στην κακοποιημένη γυναίκα ή στο παιδί που το χτυπάει ο γονέας ή και οι δύο γονείς; Όταν πάει στο σχολείο το παιδί έχει αυτή την δυνατότητα το σχολείο να το στηρίξει;
Επειδή κάναμε συνεδριάσεις στην Βουλή για αυτό το θέμα εγώ σας λέω ότι τα μηνύματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Υπάρχει μεγάλη υποκρισία, πολλά θέματα κρύβονται κάτω από το χαλί και αυτά τα θέματα τα βάζουμε στο πίσω μέρος του σπιτιού ή του μυαλού και τελικά καταλήγουμε, ζητήματα τα οποία είναι πολύ ενοχλητικά ή που δυσαρεστούνε και την ψυχολογία μας και την ισορροπία την κοινωνική να μην τα συζητάμε πάρα πολύ. Στην συνεδρίαση την τελευταία που κάναμε στην Επιτροπή για την ενδοοικογενειακή βία και ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θέμα του παιδιού, όχι της γυναίκας για το οποίο είχαμε ήδη ασχοληθεί, υπήρξαν πάρα πολλά θέματα τα οποία σήμερα είναι σε αφάνεια. Η οργάνωση Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει πολλά κακοποιημένα παιδιά και εξισορροπεί κάπως αυτές τις καταστάσεις, αφού ο κοινωνικός περίγυρος και η οικογένεια δεν βρίσκονται κοντά στο παιδί. Το πρόβλημα όμως παραμένει έτσι και δεν γιατρεύεται. Πόσες υποθέσεις φτάνουν τελικά στα δικαστήρια ή καταγγέλλονται; Οι εκτιμήσεις των οργανώσεων είναι ότι το 1 % των παιδιών πέφτουν θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Όμως οι επίσημες καταγγελίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μόλις 180 που τελικά καταγγέλθηκαν την περασμένη χρονιά. Το 1% όμως είναι 30000 παιδιά. Τεράστια η απόκλιση λοιπόν που σημαίνει ότι έχουμε να σπάσουμε πάρα πολλά ταμπού και υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και βέβαια τα παιδιά ή οι γυναίκες, πριν να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει και τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος, σκέφτονται το κοινωνικό κόστος, τα ζητήματα που ανακύπτουνε που πολλές φορές όλοι μας με την συμπεριφορά μας δεν βοηθάμε στο να επιλέγουνε την σωστή οδό.
Τα κρατικά όργανα, όπως είναι ο αστυνομικός ή ο εισαγγελέας, δεν παίζουν τον ρόλο που πρέπει να παίξουνε. Αντί να είναι αυτός που με ευαίσθητο και αντικειμενικό τρόπο θα καταγράψει το γεγονός έρχεται και κάνει τον πυροσβέστη του γεγονότος, ενώ δεν είναι ο ρόλος του να κάνει τον πυροσβέστη με το σκεπτικό ότι θα χαλάσει μια οικογένεια. Το αν θα χαλάσει μια οικογένεια ή όχι είναι ένα άλλο θέμα. Ο αστυνομικός οφείλει να καταγράψει ένα γεγονός.
Εδώ λοιπόν εμπλέκονται πάρα πολλά θέματα. Πώς οργανώνεις την αστυνομία. Πώς οργανώνεις τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ποιος φέρει την ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών. Και σήμερα υπό το κλίμα των δυσάρεστων αυτών μέτρων, τα χθεσινά μέτρα που όλοι τα ακούσατε, δυσάρεστα μέτρα αλλά αναγκαία, καταλαβαίνετε ότι σε εποχές ισχνών αγελάδων, είναι ένα ερώτημα το αν το κοινωνικό κράτος έχει την χρηματοδότησή του να μπορεί να στηρίξει την κακοποιημένη γυναίκα, το παιδί το οποίο κακοποιείται. Θα το αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό το «βάρος»; Δηλαδή ο Δήμος πρέπει να έχει ξενώνα γι’ αυτή την γυναίκα.; Ερωτήματα μεγάλα. Επειδή είναι εδώ και η κυρία Στρατηγάκη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, και η οποία είναι μια γυναίκα που έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με αυτά τα θέματα του γυναικείου κινήματος, νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να θέσει και να μας πει την γνώμη της κυβέρνησης, της υπεύθυνης πολιτείας για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Εγώ δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, έχω θέσει κάποια ζητήματα, έναν προβληματισμό και αρκετά ερωτήματα.
Η Επιτροπή της Βουλής θα είναι συνεπής στους στόχους που έχουμε βάλει τους τελευταίους έξι μήνες, δηλαδή να αναδείξουμε τα θέματα, να κάνουμε μια προσπάθεια ανεύρεσης προτάσεων προς την Κυβέρνηση τους κυβερνητικούς και τους μη κυβερνητικούς φορείς, για να πιέσουμε και εμείς από την πλευρά της Βουλής και βέβαια μαζί με το κοινωνικό σώμα, μαζί με τους φορείς, τους εταίρους, τις οργανώσεις των γυναικών, όλοι μαζί να πιέσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Ο πολιτισμός σήμερα της χώρας, της πατρίδας, του λαού μας, δεν κρίνεται από τα βασικά, ελευθερία έχουμε, δημοκρατία έχουμε και κατά βάση πολλά θέματα έχουν λυθεί. Στις λεπτομέρειες κρίνονται τα θέματα. Το 2010 στην λεπτομέρεια κρίνονται τα θέματα. Στο πώς συμπεριφέρομαι στην γυναίκα. Εκεί θα κριθεί ο πολιτισμός μας. Στο πώς συμπεριφέρομαι στον άνθρωπο που είναι μειονότητα, που είναι διαφορετικός. Ακούω διάφορους που λένε είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι κατά 95% κατά 99%, στο 1% όμως τι κάνεις; Γιατί το 99% όπως καταλαβαίνετε είναι σίγουρο κατά κάποιο τρόπο για τα δικαιώματά του. Το 1% όμως πρέπει ένας λαός, ένας ευρωπαϊκός λαός ειδικά, να διασφαλίσει τα δικαιώματα και της μειοψηφίας. Αυτό θα τον χαρακτηρίσει. Αν είμαστε όλοι λευκοί στον έναν που είναι μαύρος πως συμπεριφερόμαστε;
Ερωτήματα λοιπόν βασικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα ζητήματα που ανακύπτουνε. Ένας λαός και μια χώρα η οποία θέλει να είναι ευρωπαϊκού τύπου σε αυτά τα θέματα θα δώσει τις εξετάσεις της. Στα κεκτημένα σήμερα μπορεί να έχουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι με λίγη αυτοσυγκράτηση και με λίγη προσπάθεια σε ένα – δύο χρόνια, τρία το πολύ θα τα λύσουμε. Εγώ τουλάχιστον είμαι αισιόδοξος ότι θα τα λύσουμε τα θέματα αυτά. Τα θέματα του πολιτισμού όμως, της ανθρωπιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αυτά τα οποία είναι διαχρονικά και τα οποία σε καλή οικονομική κατάσταση είτε σε παρακμή είτε σε ακμή της Πολιτείας δίνουμε τον χρόνο τον ιδιαίτερο και κρινόμαστε τελικά όλοι για την αποτελεσματικότητά μας.
Εγώ λοιπόν θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Σύλλογο Γυναικών Μαραθώνος για την πολύ μεγάλη και ωραία πρωτοβουλία που πήρε. Στις 8 Μαρτίου εμείς κάνουμε μια πολύ ωραία εκδήλωση, κύριε Δήμαρχε, στην Βουλή όπου θα αναδείξουμε αυτά τα θέματα, τα γυναικεία θέματα. Η Βουλή πήρε αυτή την πρωτοβουλία και βέβαια θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε και στις δικές σας πολύ ωραίες εκδηλώσεις.
Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου