Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να διασωθεί η οικονομία της χώρας (Εφημερίδα"Η Χώρα" 14-03-2010)

Η πολιτική αλλά και η κοινωνική επικαιρότητα των τελευταίων μηνών εξαντλείται κατά κάποιο τρόπο στην συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας και όχι άδικα αφού από αυτή κρίνονται πολλά. Το γεγονός είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση πολλές. Για πολλούς «είναι η ώρα να πληρώσουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει το δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του δημοσιονομικού χάους που παρέδωσε η ΝΔ και κυρίως να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των διεθνών αγορών που έχουν αναγάγει την Ελλάδα στον αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ και επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας. Η πραγματικότητα αυτή έχει υπεραναλυθεί το τελευταίο διάστημα από όλα τα ΜΜΕ τα οποία αρέσκονται στην ειδησεογραφία «του αίματος» και επιδίδονται σε μακροσκελείς αναλύσεις των θυσιών που καλείται ο ελληνικός λαός να πάρει προκειμένου να διαφύγουμε της μέγγενης του υψηλού ελλείμματος και του δημοσιονομικού χρέους.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα όμως του ΠΑΣΟΚ έχει και άλλες παραμέτρους οι οποίες αναφέρονται μερικώς μόνο ενώ άλλες δεν αναφέρονται καθόλου. Πρόκειται για τα ζητήματα της ανάπτυξης, του περιορισμού της σπατάλης του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την επένδυση στην δημόσια υγεία και στην δημόσια παιδεία, στην δημιουργία θέσεων εργασίας που δεν θα είναι δημόσιο αλλά που στην ουσία θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη πολλά προγράμματα του ΕΣΠΑ λαμβάνουν χρηματοδότηση στις Περιφέρειες της χώρας και στον ιδιωτικό τομέα γεγονός που θα εξασφαλίσει μια τονωτική ένεση ρευστότητας στην αγορά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης ο κρατικός μηχανισμός και κυρίως ο μηχανισμός εσόδων που είχε διαλυθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια αρχίζει και πάλι να αποδίδει πραγματοποιώντας ελέγχους, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά θα αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους αφού ο φόβος των κυρώσεων για φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με το φορολογικό νομοσχέδιο που συνδέει το αφορολόγητο με την συγκέντρωση αποδείξεων θα αναγκάσει όσους μέχρι σήμερα δήλωναν πλασματικά έσοδα να είναι πιο ειλικρινείς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στην επένδυση στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης που θέτει σε προτεραιότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει οδηγήσει σε χιλιάδες νέες προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση σχετικών επενδύσεων, γεγονός που πέραν των περιβαλλοντικών ωφελημάτων θα δημιουργήσει και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αναδάσωσης επίσης που έχει ανακοινωθεί για την Αττική είναι επίσης μια τεράστια και αναγκαία επένδυση που ανακοινώθηκε και η οποία και αυτή με την σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η πάταξη της σπατάλης που παρατηρήθηκε θα φέρουν αποτελέσματα και μπορούμε να ευελπιστούμε ότι η μάχη για βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδηθεί. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και η διασφάλιση ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα γίνονται σεβαστά από όλους.

Η ριζική επίσης αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας, η ανάπτυξη των αστυνομικών της γειτονιάς και η μάχη με το καθημερινό έγκλημα θα οδηγήσει στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας στους κατοίκους γεγονός που δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά και στην οικονομική δραστηριότητα και στον κύκλο των οικονομικών συναναστροφών. Η αντιμετώπιση επίσης του οικονομικού εγκλήματος αλλά και η αποτελεσματική καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, κοινώς η θέσπιση κανόνων για την αγορά και η πρόβλεψη ώστε οι κανόνες να τηρούνται από όλους δεν μπορούν παρά να βοηθήσουν στην ορθολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος η διοικητική αναδιάρθρωση, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της σπατάλης του δημοσίου που ξεκίνησε από τα Υπουργεία και επεκτείνεται σε όλο το δημόσιο, θα επιτρέψει σταδιακά την συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων που θέλουμε να επενδύσουμε στην κοινωνική πολιτική.

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω ότι ναι μεν η πραγματικότητα που βιώνουμε ως χώρα και ως λαός είναι πολύ δύσκολη αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη είναι εφικτή και ότι αυτή θα έρθει. Χρειάζεται όμως υπομονή και σκληρή δουλειά από όλους. Οι πιέσεις που ασκούνται στην χώρα μας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης της οικονομίας και από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις δεν μπορούν παρά να υποχωρήσουν καθώς η μάχη που δίνεται σε αυτό το επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς είναι οργανωμένη, γίνεται με ρεαλιστικούς όρους και η παρουσία της χώρας μας είναι έντονη σε όλα τα επίπεδα. Από την απουσία και την αδιαφορία που επεδείκνυε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχουμε περάσει στην συνεχή παρουσία και στην διεκδίκηση λύσεων. Σύντομα μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας μας θα έχει ανακτηθεί γεγονός που θα οδηγήσει και στην υποχώρηση των υψηλών επιτοκίων που ζητούνται σήμερα από την χώρα μας προκειμένου αυτή να δανειοδοτηθεί. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι αυτή η κυβέρνηση με την σοβαρότητα που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα μπορεί να οδηγήσει την χώρα και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την Λερναία Ύδρα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να διασωθεί η οικονομία της χώρας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου