Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

"Ο Νόμος για το μεταναστευτικό θέτει κανόνες διαφάνειας" (Εφημερίδα "Η ΧΩΡΑ" 28 - 03 - 2010)

Με αφορμή τον νόμο που εισηγήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες καθώς και την διαδικασία χορήγησης ασύλου σε αυτούς, αναπτύχθηκε μια μεγάλη δημόσιας συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής στην χώρα μας. Παρά τους ιδεολογικούς ακροβατισμούς που παρατηρήθηκαν και τις εμμονές ορισμένων να αποδείξουν την «αυξημένη φιλοπατρία» τους, τέθηκαν κάποια ζητήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους έως σήμερα αλλά και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αυτούς ειδικά τους τομείς και οι οποίες προκαλούν την καταδίκη της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορικά με την χορήγηση της ιθαγένειας πιστεύω ότι επιτέλους τίθενται κανόνες για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της ιθαγένειας και μπαίνει ένα τέλος στην αυθαίρετη και χωρίς κανέναν περιορισμό και έλεγχο χορήγησης νόμιμων εγγράφων από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών. Όπως αποκαλύφθηκε μέχρι σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε την αρμοδιότητα όποτε ήθελε να νομιμοποιεί όσους μετανάστες ήθελε, χωρίς κανέναν έλεγχο και κανέναν απολύτως περιορισμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αποκλειστική αρμοδιότητα παρείχε όλες τις δυνατότητες στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου να εκμεταλλεύεται την επιθυμία των μεταναστών για νόμιμο status quo και να εξασφαλίζει ψήφους για τον εαυτό του και τους αρεστούς πολιτικούς του φίλους. Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε στις προ των εκλογών περιόδους παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα στις υπηρεσίες χορήγησης ιθαγένειας και χιλιάδες μετανάστες νομιμοποιήθηκαν στο κατάλληλο χρονικό διάστημα προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Επομένως το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτό τον νόμο προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη αυτών των ομάδων πληθυσμού στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν υφίσταται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αρκετό ο Υπουργός Εσωτερικών να εκμεταλλευτεί το προηγούμενο καθεστώς και να προχωρήσει αθόρυβα στην νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών χωρίς μάλιστα να υποστεί και το πολιτικό κόστος που υφίσταται αυτή την στιγμή από τις επιθέσεις διαφόρων κέντρων που θεωρούν ότι αλλοιώνεται η χώρα μας από την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Θεωρώ ότι η χορήγηση ιθαγένειας και ασύλου πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες και με όρους διαφάνειας και πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Επίσης πιστεύω ότι η νομιμοποίηση όσων μεταναστών τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι προϋπόθεση και για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας αλλά και για την καταπολέμηση της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας. Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα ενταχθεί και αυτή η πληθυσμιακή ομάδα στην κοινωνία, θα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις και θα είναι προς το συμφέρον τους να διεκδικούν μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία την νομιμότητα και το κοινωνικό κράτος. Όταν όμως κάποιος θεωρείται ούτως ή άλλως παράνομος δεν μπορεί να βρει νόμιμη εργασία και δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του, είναι αναμενόμενο να οδηγηθεί είτε στην παράνομη εργασία στερώντας από κάποιον άλλον την δουλειά του, είτε στην εγκληματική δραστηριότητα.

Πέρα από αυτά είναι σαφές ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής εισόδου μεταναστών, φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήδη η νέα κυβέρνηση προωθεί σε διεθνές επίπεδο τις πολιτικές που θα επιτρέψουν την διακρατική συνεργασία για την μετανάστευση. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία μας μπορεί να απομονώσει τις ακραίες φωνές και να ζήσουμε Έλληνες και μετανάστες μαζί αρμονικά και ειρηνικά χωρίς φόβο, χωρίς διακρίσεις και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις που καλλιεργούν το αίσθημα της ανασφάλειας. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ευημερίας για το σύνολο των κατοίκων της χώρας μας και αυτός ο νόμος είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επίτευξη του συλλογικού στόχου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου