Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Δήλωση του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου για την 15η Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας)

Η 15η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας. Στην Ελλάδα αν και δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοκρατικά ελλείμματα ή επικρατούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι στη συζήτηση για το τι είδους αστυνομία θέλουμε. Παρόλο που δεν έχουμε γενικευμένα προβλήματα αστυνομικής βαρβαρότητας, είναι σαφές ότι έστω και μια μειοψηφία αστυνομικών είναι τουλάχιστον επιρρεπείς στην άσκηση βίας, ιδίως σε βάρος ευπαθών και μειοψηφικών ομάδων όπως για παράδειγμα είναι οι μετανάστες. Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των αστυνομικών δυστυχώς πολλές φορές επισκιάζει το σύνολο της ελληνικής αστυνομίας, επιφέρει την δαιμονοποίηση και προκαλεί την οργή των πολιτών εναντίον συνολικά της αστυνομίας όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι σαφές σε όλους ότι η αστυνομία ανήκει στον ελληνικό λαό και υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη και την περιουσία του και όχι για να αυθαιρετεί, να ασκεί βία και εν τέλει να τρομοκρατεί τον πολίτη. Για το λόγο αυτό η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εξ αρχής πολύ ξεκάθαρη ότι δεν θα επιτρέψει καμία αυθαιρεσία αστυνομικών, ότι όσοι αστυνομικοί ασκούν αδικαιολόγητη βία θα τιμωρούνται παραδειγματικά και θα οδηγούνται στην δικαιοσύνη βάζοντας τέλος στα φαινόμενα ατιμωρησίας, που αν δεν αθώωναν τους αστυνομικούς τους επέπλητταν ή τους καταδίκαζαν με «αστείες» ποινές. Η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου με συνταγματικά κατοχυρωμένη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελληνική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και να τα προστατεύει όταν αυτά απειλούνται από μεμονωμένες ή οργανωμένες συμπεριφορές. Λόγω αυτής της αποστολής της ελληνικής αστυνομίας είναι απαραίτητη η αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των αστυνομικών, καθώς μέχρι σήμερα η εκπαίδευση ήταν κυρίως στρατιωτικού τύπου και μικρή σημασία έδινε στον «εξοπλισμό» των αστυνομικών με παιδεία.
Απαιτείται λοιπόν ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αστυνομίας όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και σε ότι αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποφυγή χρήσης της βίας. Είναι κοινή παραδοχή ότι η αστυνομία δεν μπορεί να ασκεί βία κατά των πολιτών και πρέπει να φροντίζει ώστε ακόμα και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας η άσκηση βίας έχει όρια. Σαφώς και δεν υποστηρίζει κάποιος σοβαρά ότι όταν η αστυνομία αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα και απειλείται η ζωή των αστυνομικών δεν πρέπει να αμύνεται. Οι αστυνομικοί όμως πρέπει να γνωρίζουν τα όρια και να μην εκτρέπονται σε συμπεριφορές που μας προσβάλλουν όλους ως πολίτες ενός ευνομούμενου και δημοκρατικού κράτους. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί οφείλουν να προστατέψουν και την ελληνική αστυνομία από τους «συναδέλφους» που νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν και να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εναντίον μεταναστών ή οποιουδήποτε άλλου.
Η δημοκρατία μας, η κοινωνία, ο πολιτισμός μας απαιτούν μια αστυνομία η οποία θα κάνει το καθήκον της και δεν θα αυθαιρετεί. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθήκον όλων μας και η οποιαδήποτε άσκηση βίας είναι καταδικαστέα από οποιονδήποτε και αν ασκείται. Η αστυνομία πρέπει να είναι δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη αν θέλουμε στην πράξη να είμαστε ένα κράτος δικαίου. Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η εκπαίδευση των αστυνομικών με την προσθήκη ειδικών μαθημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου