Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ,ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑΣ



Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 ο Πρόεδρος της Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, και τα μέλη της Επιτροπής Βουλευτές Σάββας Εμινίδης, Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα, Ιωάννης Γκιόκας και Ουρανία Παπαδάκη - Παπανδρέου, επισκέφτηκαν το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας. Την Επιτροπή συνόδευσαν και ενημέρωσαν για τα προβλήματα των νέων κρατουμένων ο Συνήγορος του Παιδιού, Γεώργιος Μόσχος καθώς και οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», Αντωνίου Αντώνης και Σουλελέ Δήμητρα. Η Επιτροπή παρέδωσε στον διευθυντή της φυλακής εκ μέρους της Βουλής τηλεκάρτες για τους κρατούμενους καθώς και δέκα μπάλες ως ένα συμβολικό δώρο για το Πάσχα από την Βουλή των Ελλήνων προς τους νεαρούς φυλακισμένους.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της φυλακής για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, τα προβλήματα και τις ελλείψεις της φυλακής και ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους της φυλακής (μαγειρείο, κελιά κράτησης, σχολείο) προκειμένου να διαπιστώσουν και από μόνοι τους κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι και οι νέοι κρατούμενοι.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Φυλακής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πολλούς από τους νεαρούς κρατούμενους καθώς και τον Διευθυντή του σχολείου και τους καθηγητές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, σε δηλώσεις εξήρε το πολύ σημαντικό έργο που σημειώνεται στο σχολείο της φυλακής όπου υπό δύσκολες συνθήκες παρέχεται μια μεγάλη ευκαιρία στους κρατούμενους να αποκτήσουν εφόδια σημαντικά για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Η πλειοψηφία των κρατουμένων που είναι μετανάστες έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που μετά την αποφυλάκισή τους συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την φοίτηση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αρκετοί συμμετέχουν ακόμα και μέσα από τις φυλακές στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγονται σε πανεπιστήμια.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στα κτίρια της φυλακής, στην έλλειψη υγιεινής, στον συνωστισμό των κρατουμένων, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Τα κτίρια είναι πολύ παλιά, η καθαριότητα είναι πλημμελής, υπάρχουν πολλές φθορές που πρέπει να αποκατασταθούν.

Επίσης τόνισε ότι πολλοί κρατούμενοι μετανάστες δεν έχουν αναπτύξει κάποια παράνομη συμπεριφορά πέραν της παράνομης εισόδου στην χώρα και θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος κράτησης γι αυτούς. Τέλος ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι το σωφρονιστικό σύστημα ειδικά για τους ανήλικους και νέους παραβάτες πρέπει να αλλάξει και να διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποστηρίζεται από την Πολιτεία η επανένταξη τους και να μην καταστρέφεται ολόκληρη η ζωή των παιδιών αυτών για ένα λάθος της εφηβικής πολλές φορές ηλικίας.

Τέλος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς και θα συνεργαστεί τόσο με τον Συνήγορο του Παιδιού όσο και με τις ΜΚΟ όπως είναι η «ΑΡΣΙΣ» προκειμένου να προωθηθούν λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτοί άνθρωποι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου