Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία:Δομές Υποστήριξης & Αποκατάστασης των θυμάτων κακοποίησης» στον Μαραθώνα

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία: Δομές Υποστήριξης και Αποκατάστασης των θυμάτων κακοποίησης» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2010 στον Μαραθώνα υπό την αιγίδα, του Συλλόγου Γυναικών Μαραθώνα. Στην Ημερίδα κλήθηκαν και παρέστησαν ως Κεντρικοί Ομιλητές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, η Βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Έλενα Ράπτη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, η Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, Έφη Μπέκου και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρίας Στήριξης της Οικογένειας και Υπεύθυνη του Ξενώνα «Φροντίδα», Ειρήνη Δορκοφίκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ Σπ. Ζαγάρης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων γυναικών.

Ο Βασίλης Οικονόμου στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος, είναι να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διερευνηθούν οι αιτίες για την παραβίασή τους και να προταθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία των φορέων αυτών των δικαιωμάτων. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, αν και δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθός του αφού μόλις 180 περιστατικά καταγγέλθηκαν πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι το 1% των παιδιών πέφτουν θύματα της ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο (30000 παιδιά) και φυσικά τα υπόλοιπα καλύπτονται από την σιωπή. Στην χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων. Η πρόοδος όμως έχει περιοριστεί όπως υποστήριξαν και οι γυναικείες οργανώσεις στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, μόνο στο επίπεδο της συνειδητοποίησης της ύπαρξης του προβλήματος και δεν έχουν αναπτυχθεί όπως θα θέλαμε οι απαραίτητες δομές υποστήριξης των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, δεν έχουν οργανωθεί ούτε έχουν στελεχωθεί με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς, ενώ μικρή πρόοδος έχει συντελεστεί στον τομέα της πρόληψης.

Η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής έχει ανοίξει το μεγάλο αυτό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και έχει ως στόχο να εντοπίσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα που συντηρούν την διαιώνιση της κοινωνικής αυτής παθογένειας και να προτείνει λύσεις που θα βοηθούν στην όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισε ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην ενδοοικογενειακή βία είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι θύματα, ακόμα και ο θύτης καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης είναι η τραγική εξέλιξη του θύματος της ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή ένας άνθρωπος που ήταν θύμα της ενδοοικογενειακής βίας κατά την παιδική του ηλικία πολλές φορές εξελίσσεται σε θύτη στην ενήλικη ζωή του, διαιωνίζοντας έναν τραγικό φαύλο κύκλο. Η πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή Ισότητας της Βουλής θα σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας Στέγης Υποστήριξης σε κάθε Δήμο στελεχωμένη με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς κτλ), θα προτείνει την θέσπιση ειδικού σώματος για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων καθώς οι αστυνομικοί που συνήθως χειρίζονται τέτοια περιστατικά δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει ήδη προτείνει την συγκρότηση των οικογενειακών δικαστηρίων ώστε αυτές οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται γρήγορα και από το κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, Υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, η δημιουργία κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και η ανάπτυξη μεγάλων πανελλαδικών προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας και την πρόληψη. Απαραίτητη επίσης είναι η ενημέρωση λειτουργών της εκπαίδευσης και της υγείας για τα θέματα αυτά καθώς είναι νομική υποχρέωσή τους να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και να κατευθύνουν σωστά τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα προκειμένου να πετύχουμε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου