Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια δύσκόλη υπόθεση.






(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ 23-5-2013)


-Δεν είναι οξύμωρο ένα κόμμα της αριστεράς όπως είναι η ΔΗΜ.ΑΡ να στηρίζει έστω και με ενστάσεις την επιστράτευση των καθηγητών;

Το οξύμωρο θα ήταν (και είναι για άλλα κόμματα της αριστεράς) να υποστηρίζουν τον κοινωνικό εκβιασμό, την δημιουργία κοινωνικής έντασης και την άσκηση πίεσης μέσω των νέων μαθητών και των γονέων τους. Η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει με σεβασμό τα προβλήματα των καθηγητών, όπως βλέπει με σεβασμό και την αγωνία και τις ελπίδες της ελληνικής οικογένειας. Η ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε την επιστράτευση, ούτε την απεργία μέσα στις εξετάσεις και με την απόφαση της ΟΛΜΕ δικαιωθήκαμε για τη θέση μας αυτή.

-Ανασχηματισμό τον Ιούλιο προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜ.ΑΡ θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη;

Ο ανασχηματισμός είναι στην διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Το ότι υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων προϋποθέτει συνεννόηση των τριών αρχηγών για την στελέχωση της κυβέρνησης. Νομίζω ότι μάλλον έχει συμφωνηθεί ο χρόνος του ανασχηματισμού. Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα επιλέξει και θα προτείνει να συμμετέχουν στη κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή λειτουργία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της προγραμματικής συμφωνίας. Η συμμετοχή ή μη πολιτικών στελεχών θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και την αρχή της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης στο μεγάλο εγχείρημα της συνεργατικής κυβέρνησης.  

-Οι υπουργοί της ΔΗΜ.ΑΡ, ο κ.Μανιτάκης και ο κ.Ρουπακιώτης θα παραμείνουν στην κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι και οι δύο Υπουργοί έχουν εκτελέσει ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους και ανταποκρίνονται στις αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εφαρμόζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας και μπορούν ακόμα να προσφέρουν πολλά.

-Ο κ.Ρουπακιώτης έχει αφήσει αιχμές για στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η ΝΔ δεν κυβερνάει μόνη της. Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης στην τριτοκομματική κυβέρνηση;

Εδώ και ένα χρόνο εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς τρία κόμματα με διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία καλούνται να συνεργαστούν για να κρατήσουν ζωντανή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν όλοι να πορεύονται μέσα από αυτές τις προσεγγίσεις και τους κανόνες. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο στην Ελλάδα να φύγουμε από την αλαζονεία της μοναδικότητας που βίωνε ο κάθε σχηματισμός μέχρι σήμερα. Η κουλτούρα της συνεργασίας δεν ήταν η πιο προσφιλής στην Ελλάδα.    




-Να παίρνουν όλες τις αποφάσεις μαζί οι τρεις αρχηγοί; Να αναβαθμιστεί, δηλαδή η σύσκεψη αρχηγών; Να συνεδριάζει πιο συχνά το υπουργικό συμβούλιο; Ποιος θα ήταν για σας ο χρυσός κανόνας λειτουργίας της κυβέρνησης;

Διάλογος, διαφάνεια και κατάργηση της νοοτροπίας «ρύθμιση από το παράθυρο». Οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες και οι Υπουργοί προσαρμόζονται στις γενικές εντολές – κατευθύνσεις, δεν αυθαιρετούν. Ο καθένας από το πόστο του οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Αν δεν μπορεί ας πάει στο σπίτι του.
   

-Η προγραμματική συμφωνία να αλλάξει όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ;

Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας. Μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή στα δεδομένα εάν αυτά αλλάζουν. Η φιλοσοφία όμως της προγραμματικής συμφωνίας, η σταδιακή δηλαδή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια για την οποία δεσμεύτηκε και εξακολουθεί να επιδιώκει η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να αλλάξει!

-Γιατί η ΔΗΜ.ΑΡ αρνείται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Η Δημοκρατική Αριστερά εργάζεται και αγωνίζεται για μια ουσιαστική και μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροαριστεράς η οποία θα στηρίζεται στην κοινωνία και θα υπάρχει για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Η μεγάλη αυτή Συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να επέλθει με προσκλήσεις από «άμβωνος», πρακτική που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η ηγετική ομάδα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως πιστεύω ότι πρέπει να αφορά το σύνολο των κομμάτων και κινήσεων και προσώπων που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κρατώντας ο καθένας την αυτονομία του, συνεργαζόμενοι σε μια κοινή συμφωνημένη πλατφόρμα προγραμματικής και πολιτικής συμφωνίας.    

-Για ποιο φως στο τούνελ μπορούμε να μιλάμε όταν εμφανίζονται πρωτογενή πλεονάσματα αλλά η ανεργία θα συνεχίζει να είναι γύρω στο 26% και το 2014; Τι θα κάνει το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων;

Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα σήμερα. Θεωρούμε ότι το κράτος στην παρούσα συγκυρία πρέπει να λειτουργήσει ως «έσχατος εργοδότης» και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις ως Δημοκρατική Αριστερά. Δυστυχώς θαύματα δεν μπορούν να γίνουν και για να λύσουμε τα πιεστικά μας προβλήματα πρέπει να βγάζουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα για την διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Ας μας πουν οι «μαθητευόμενοι μάγοι» που θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τα φιλολαϊκά συνθήματά τους. Ευκολοχώνευτα συνθήματα όλοι ξέρουν να λένε. Δεν είναι και μεγάλη επιτυχία αυτό…  

-Αν η τρόϊκα δεν συναινέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στη μείωση του ΦΠΑ;

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί κυβερνητική δέσμευση. Επιδίωξή μας ως Δημοκρατική Αριστερά είναι να μειωθούν και άλλοι έμμεσοι φόροι όπως οι ειδικοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπάρχουν και θεωρώ ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση όπως και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τον προσεχή χειμώνα θα εφαρμοστούν.



-Ο αντιρατσιστικός νόμος του κ. Ρουπακιώτη να έρθει γρήγορα στη βουλή; Θα πρέπει να μπει φρένο στη βουλή στη Χρυσή Αυγή και ποιο;

Ο αντιρατσιστικός νόμος του κ Ρουπακιώτη πρέπει να έρθει στην Βουλή το δυνατόν συντομότερα με την μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Στη Χρυσή Αυγή θα βάλει φρένο ο δημοκρατικός ελληνικός λαός που δεν ανέχεται από κανέναν νταηλίκια και ναζιστικές νεκροφιλίες…


-Πως βλέπετε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ;

Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν τις συνεργασίες τους με βάση το συμφέρον του λαού που εκπροσωπούν. Οι δύο αυτοί χώροι δεν έχουν καμία ιδεολογική και πολιτική συγγένεια, συμφωνούν μόνο στο αόριστο αντιμνημόνιο. Μην ξεχνάτε ότι η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την λαϊκιστική δεξιά του κ Καμμένου. 

-Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να προσαχθεί βιαίως στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ;

Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς αυτής της υπόθεσης. Η βίαιη προσαγωγή του που ζήτησε η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ, δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή διαπόμπευση του πρώην πρωθυπουργού. Παρά το θυμό και τα συναισθήματα που μπορεί να διακατέχουν τον οποιοδήποτε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με αιτήματα της Χρυσής Αυγής.

-“Η κοινωνία πρώτα” των πρώην βουλευτών σας Βουδούρη και Μουτσινά είναι απειλή για τη ΔΗΜ.ΑΡ;

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και από κανέναν, όταν μάλιστα δεν υπάρχει ουσία στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Εμείς έχουμε στόχο την σταδιακή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια και την προάσπιση με κάθε τρόπο του κοινωνικού κράτους και των συμφερόντων του ελληνικού λαού μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές των δομών της χώρας μας. Η προσπάθεια των δύο Βουλευτών φαίνεται ότι συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνεται σε άλλο κοινό και όχι στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.

-Βλέπετε προοπτικές στο plan b του Αλέκου Αλαβάνου; Είναι το μόνο που παίρνει ξεκάθαρα θέση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ο κ Αλαβάνος προσπαθεί να εκφράσει την μερίδα του ελληνικού λαού που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ΕΕ και το ευρώ. Μετά τις εκθέσεις της Κομισιόν και την αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον Fitch, φαίνεται ότι υπάρχει φως πλέον στο βάθος του τούνελ. Μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.  Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του κ Αλαβάνου είναι πιο ειλικρινής από τις διττές προσεγγίσεις του χώρου προέλευσής του που είναι και με το ευρώ και με τη δραχμή. Ο κ Αλαβάνος απευθύνεται σε όσους πιστεύουν εσφαλμένα ότι με την δραχμή θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει έστω και μια ψήφο.

-Δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές;

Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014, όπως προβλέπεται, ανεξάρτητα τον ποιον εξυπηρετεί πολιτικά αυτό. Αυτή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ, μια θέση καθαρή και έξω από σκοπιμότητες και μικροκομματικές επιδιώξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου