Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Συμπαράταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη


(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 19-05-2013)

-Η ΔΗΜΑΡ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινή εκλογική κάθοδο στις ευρωεκλογές; Αυτό σημαίνει ότι είστε ικανοποιημένοι με το 4-5%;
Οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούν αθροιστικά, ούτε οι συνεργασίες πολιτικών χώρων και κομμάτων γίνονται τηλεοπτικά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κοινωνία, ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας είναι αυτές που θα καθορίσουν το πλαίσιο και τους όρους της όποιας συνεργασίας ή κοινής πορείας. Ο εκλογικός και πολιτικός μας στόχος είναι ευρύτερος από το 4 – 5% και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Ο πολιτικός και ιδεολογικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι ιστορικά καταγεγραμμένος και η δύναμή του είναι πολλαπλάσια. 
-Γιατί να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της "συμπαράταξης" που προτείνετε τον Φ. Κουβέλη;
Η Συμπαράταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μπορεί να γίνει με διατήρηση της αυτονομίας και της οντότητας του κάθε κόμματος, της κάθε κίνησης και του κάθε προσώπου. Μια τέτοια μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων θέλει ευρύτερες προσεγγίσεις. Οι δυνάμεις αυτές, οι προοδευτικοί πολίτες αναγνωρίζουν στο Φώτη Κουβέλη την δημιουργική και ψύχραιμη συνεισφορά του στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Αν και πρόεδρος του μικρότερου από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύσκολα μέτρα που η οικονομική συγκυρία και οι χειρισμοί άλλων επέβαλαν, εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Πιστεύω ότι υπάρχουν ρόλοι για όλους. Οι δύο ηγέτες μπορούν να βρίσκονται στην κορυφή του σχήματος. Η μεγάλη δημοφιλία και η εμπιστοσύνη που καταγράφεται στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη του δίνουν νομίζω σαφές προβάδισμα για την θέση του υποψήφιου πρωθυπουργού εκ μέρους του σχήματος.  
-Σε ένα τέτοιο συμμαχικό σχήμα θα είχε θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα;
Και η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος προέρχονται από τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και βεβαίως έχουν και θέση και λόγο σε μια τέτοια προσπάθεια. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη δεν χωρά αποκλεισμούς και μικρότητες. Όλοι έχουν θέση αρκεί να είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της σταδιακής απαγκίστρωσης από τα Μνημόνια, της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δημιουργίας ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι. Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές κινήσεις που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και πολλοί περισσότεροι πολίτες που περιμένουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

-Υπάρχει η αίσθηση ότι ο διπολισμός θα σκληραίνει και ο ενδιάμεσος χώρος θα συρρικνωθεί. Δεν συμφωνείτε;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος χώρος στην κεντροδεξιά που καλύπτεται από τη ΝΔ και ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιδιώκει. Κατά συνέπεια οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν και μπορούν να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα είναι αυτές που τελικά θα ενισχυθούν όταν έρθει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, αυτό που λέμε κεντροαριστερά στην Ελλάδα, είναι ιστορικά καταγεγραμμένος στην πορεία του χρόνου με σημαντική απήχηση στο λαό. Είναι ο τρίτος πόλος στην πολιτική σκηνή, είναι η ισορροπία στην πολιτική ζωή του τόπου.       
-Αν ανοιχτεί η ΝΔ προς το κέντρο τι θα απομείνει για να συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ;
Η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει την συγκυρία του κενού που υπάρχει στην εκπροσώπηση των προοδευτικών και κεντρώων πολιτών. Στην ουσία της όμως παραμένει μια βαθιά συντηρητική παράταξη που δεν αλλάζει ιδιαίτερα και με την υιοθέτηση πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πενιχρά θετικά αποτελέσματα έφεραν. Αντίθετα η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην κυβέρνηση ήταν τελικά και η αναγκαία συνθήκη που επέτρεψε να φανεί μια βελτίωση στην εξέλιξη των οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων της χώρας. Κατά συνέπεια όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να μετατραπεί στο μοναδικό εκφραστή του κέντρου, αυτό θα παραμείνει κενό γράμμα αφού στην ουσία της παραμένει μια συντηρητική δύναμη. Θα δείτε στην πράξη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας που εξακολουθούν να είναι η πλειοψηφία στην χώρα μας, θα αναδείξουν ως κεντρικό πυρήνα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης τη Δημοκρατική Αριστερά και μέσα από αυτή την οδό θα προσπαθήσουμε και θα πετύχουμε την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
-Λέτε συνεχώς ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική, αλλά στο τέλος αποφασίζει για όλα το Μέγαρο Μαξίμου. ΤΕλευταίο παράδειγμα η αναβολή του νόμου Ρουπακιώτη για το ρατσισμό. Δεν είναι έτσι;
Η κυβερνητική συνεργασία είναι ένα δύσκολο αλλά και συγχρόνως πετυχημένο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Η συνεργατική κουλτούρα έλλειπε παντελώς από τον πολιτικό πολιτισμό στην πατρίδα μας. Βιώναμε την μοναδικότητα της αυθεντίας κάθε άποψης και πολιτικού φορέα. Μέσα σε αυτό το χρόνο μάθαμε να συνεργαζόμαστε για το καλό της πατρίδας και ας ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις. Δεν είναι εύκολος δρόμος. Είναι όμως καλύτερος από το δράμα της χώρας που ζήσαμε για σαράντα χρόνια με τους ηγέτες της να αποφασίζουν μαζί με την κλειστή τους ομάδα στο όνομα κοινοβουλευτικών και κομματικών αυτοδυναμιών, εν αγνοία όμως  των ίδιων των Βουλευτών τους και των κομμάτων τους… Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί γρήγορα και θα έχει διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση που απαιτείται για τόσο σημαντικά για τον πολιτισμό μας και τη δημοκρατία μας ζητήματα.
-Τι νόημα έχει η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή πολιτικών της στελεχών; Κρύβετε ότι μετέχετε;

Δίνουμε μια μάχη ιδεών και πολιτικού ρεαλισμού. Το κάνουμε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις παρόλο που είμαστε ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης, έχοντας μόλις το 6,2%. Νομίζω ότι οι δύο Υπουργοί που προτάθηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρόεδρος μας χαίρει της εμπιστοσύνης όλων μας και είναι αυτός που προτείνει με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπηθεί στη κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά. Από εκεί και πέρα η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αναλάβουν κυβερνητικές αρμοδιότητες τα στελέχη που είναι ταυτισμένα με την εικόνα ΔΗΜΑΡ στα μάτια του ελληνικού λαού, ώστε να είναι καθαρή η εικόνα του κόμματός μας, σε σχέση με τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις μας. Άλλωστε η κυβέρνηση είναι τρικομματική και ως τέτοια πρέπει να λειτουργεί και στην ουσία της και στο φαίνεσθαι.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου