Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία των νοσοκομείων διαβεβαιώνει το Υπουργείο– αποπληρώνονται τα χρέη προς τους προμηθευτές


  
 Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρω. 7899/01-03-13) των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Κατερίνας Μάρκου και Θωμά Ψύρρα, αναφορικά με τα φαινόμενα υποσιτισμού ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μας ενημέρωσε ότι «δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης της κάλυψης των αναγκών της 1ης ΥΠΕ σε σίτιση σε χαμηλότερο κόστος, αλλά ίδιας ή ανώτερης ποιότητας, η κεντρική υπηρεσία εξουσιοδότησε αριθμό Νοσοκομείων να διενεργήσουν Ενιαίους Διαγωνισμούς, επιδιώκοντας οικονομία κλίμακας. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν τον ομαλό εφοδιασμό τροφίμων των Νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας μεριμνά για την έγκαιρη χρηματοδότησή τους. Για την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των Νοσοκομείων, που δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, έχουν διατεθεί έως και σήμερα 110 εκατ € και έχει δρομολογηθεί επιχορήγηση 125 εκατ €, η οποία θα διατεθεί άμεσα. Για αποπληρωμή υποχρεώσεων παρελθούσας χρήσης τα Νοσοκομεία θα επιχορηγηθούν με το συνολικό ποσό των 400 εκατ € από τα οποία 300 εκατ € έχουν ήδη διατεθεί. Τέλος για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι και το 2011) προς τρίτους που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 1.157 εκατ € έχουν δοθεί επιχορηγήσεις ύψους 558 εκατ €».
Από τις απαντήσεις του Υπουργού είναι σαφές το μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση από τις κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Παπαδήμου, οι οποίες παρέπεμπαν όλες τις χρηματικές υποχρεώσεις του κράτους στο μέλλον διαμορφώνοντας σήμερα μια εκρηκτική πραγματικότητα ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, αναγνωρίζει το δύσκολο έργο που έχει το Υπουργείο Υγείας στο να καλύψει το σύνολο των χρεών που άφησαν να γιγαντωθεί οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου. Παρ’ όλα αυτά δεν νοείται ούτε υπό τις παρούσες συνθήκες να υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα στα δημόσια νοσοκομεία  και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός  ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην σταματήσει ο ομαλός εφοδιασμός των Νοσοκομείων. Θεωρούμε ότι η αποπληρωμή των χρεών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές των Νοσοκομείων πέρα από αυτονόητη είναι επιτακτικό να γίνει το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς πέραν των άλλων θα συμβάλλει και στην ρευστότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων της χώρας βελτιώνοντας και την ελληνική οικονομία συνολικά. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς θεωρούμε ότι το επίπεδο των δημοσίων παροχών υγείας δεν πρέπει επ’ ουδενί να περιοριστεί εξαιτίας ή με πρόσχημα την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου