Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ ζητάει να γίνει η Κοινωνική Εργασία στους Δήμους με όρους αξιοπρέπειας και διαφάνειας


(Πρακτικά Βουλής από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας 07-01-2013)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλειος Οικονόμου έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και καλές κοινοβουλευτικές εργασίες για τη χρονιά αυτή!
Η επερώτηση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο ενδιαφέρον κατά την άποψή μου, γιατί βγάζει στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο υφέρπει. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλούς δήμους -πιάνουμε τους δήμους, κύριε Υπουργέ, γιατί οι δήμοι έχουν μπει δυνατά σε αυτή την ιστορία- και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος.
Μην είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Επειδή το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει σώνει και καλά να είμαστε απέναντι. Εδώ πρέπει να μπούμε στην ουσία του ζητήματος. Γιατί το λέω αυτό; Η κοινωφελής εργασία, αυτά τα Προγράμματα δηλαδή, νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί ότι από τη στιγμή που είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, ότι πρέπει να γίνουν. Καλό για τη χώρα είναι, έρχονται χρήματα, δημιουργείται μία κινητικότητα και στον εργασιακό τομέα και έρχονται πόροι στη χώρα μας.
Διάβασα και την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και απ’ ότι βλέπω το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βάζει ουσιαστικά θέμα να σταματήσουν αυτά τα Προγράμματα. Βάζουν θέμα στο πώς θα γίνουν καλύτερα ή τέλος πάντων οι εργασιακοί όροι να γίνουν πιο αποδεκτοί σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
Εγώ, να σας πω την αλήθεια, συμφωνώ. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Και εμείς σαν Δημοκρατική Αριστερά κυρίαρχα βάζουμε τα ζητήματα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και θεμάτων που αφορούν την προστασία του εργαζόμενου.
Η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα πάνω σε αυτά τα Προγράμματα είναι μεγάλη. Πρώτον, έχουν μπει στο παιχνίδι οι ΜΚΟ. Σας άκουσα στην επιχειρηματολογία σας, κύριε Υπουργέ. Βέβαια, δεν είναι δικό σας έργο αυτό το Πρόγραμμα. Ειλικρινά σας μιλάω, έτσι όπως εξελίσσεται και ανοίγει το ζήτημα αυτών των Μη Κερδοσκοπικών, Επιχειρήσεων ή Οργανισμών -πώς να το πούμε;- ακούμε και βλέπουμε πράγματα και θάματα μπροστά μας. Δηλαδή, μην πάμε στο άλλο άκρο.
Αμφισβητούμε ότι ένας δήμος μπορεί να κάνει αντικειμενικές προσλήψεις, να εφαρμόσει το ΑΣΕΠ. Και καλά κάνουμε και το αμφισβητούμε, γιατί μέχρι στιγμής τα έργα και ημέρες πολλών δήμων και δημάρχων είναι αυτά που μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Δεν ξέρω, όμως, αν είναι φερέγγυος και αντικειμενικός οργανισμός που μπορεί να κάνει τις αντικειμενικές προσλήψεις, έτσι ώστε να σπάσει το πελατειακό σύστημα, μια ΜΚΟ.
Ειλικρινά σας μιλάω, εγώ το ψάχνω πάρα πολύ στον τομέα των δεκαοχτώ δήμων της περιφέρειας Αττικής στην οποία πολιτεύομαι. Και όποιοι δήμαρχοι –και το λέω εδώ στο Βήμα  για να το ακούνε, γιατί το ακούνε- δεν έχουν εφαρμόσει το ΑΣΕΠ σε αυτές τις προσλήψεις..
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Παίρνουν τα λεφτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να πάρουν τα λεφτά, γιατί θέλουμε τα κονδύλια να έρχονται, αλλά θέλουμε και την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία και το σεβασμό απέναντι στα παιδιά και τους ανθρώπους που πάνε να πιάσουν δουλειά, διότι έχω μηνύματα ότι δεν έχουν γίνει πολύ καλά όλες οι προσλήψεις. Και σας το λέω εδώ. Έχετε ακούσει και εσείς;
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σωστό. Είναι πιθανό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι μπαίνει το ΑΣΕΠ στη μέση –και σωστά μπαίνει- αλλά μην θεωρείτε ότι το ΑΣΕΠ διασφαλίζει πλήρως αυτή την υπόθεση.
Και ξέρετε γιατί το λέω;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Το ΑΣΕΠ μπήκε όταν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο..
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι μπράβο. Μπήκε, λοιπόν, το ΑΣΕΠ στη μέση. Λίγο μαζεύτηκε η κατάσταση. Θα παρακαλούσα, όμως, πάρα πολύ το Υπουργείο Εργασίας και έχω εμπιστοσύνη και σε σας και στον εορτάζοντα Υπουργό -του Αϊ Γιαννιού σήμερα- ότι θα είστε άτεγκτοι σε φαινόμενα όπου κάποιοι παραβλέπουν αυτές τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν έχουν δώσει καλά δείγματα γραφής και μάλιστα έρχονται πολλά πράγματα στην επιφάνεια. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος σε αυτό το επίπεδο. Το Πρόγραμμα είναι έτσι όπως είναι, λειτουργεί με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν νομίζω να υπάρχει εδώ πολιτική δύναμη ή πολιτικό κόμμα το οποίο θα πει να σταματήσουμε το Πρόγραμμα, αλλά όλοι συμφωνούν να πάρουμε τα λεφτά.
Καταλαβαίνω και κατανοώ τον προβληματισμό –είναι και δικός μας προβληματισμός- όταν δεν τηρούνται οι όροι και το πλαίσιο της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά δεν είναι θέσεις εργασίας για εμάς. Τα παλιά προγράμματα –λέγαμε- ήταν προγράμματα επιμόρφωσης. Εξελίχθηκαν μέσα από τις συμπεριφορές διαφόρων και έγιναν ο προθάλαμος των διορισμών. Τα ξέρουμε αυτά τώρα. Τα έχουμε φάει ουκ ολίγες φορές. Αυτό να μη γίνει ξανά.
Εγώ, κύριε Στρατούλη, συμφωνώ απόλυτα να είναι πεντάμηνα. Τέρμα! Να μην είναι η πίσω πόρτα μόνιμων διορισμών ξανά στους δήμους και στο δημόσιο.
Κάποιοι θα ρωτήσουν, δεν θα δώσεις διέξοδο στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους; Όχι, δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν θα δώσω διέξοδο με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα μια πολιτεία, μια κυβέρνηση, μια συγκροτημένη πολιτεία να δώσει δυνατότητες μέσα από τις παραγωγικές της δομές, μέσα από το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, να φτιάξει θέσεις εργασίας και όχι με αυτά τα «πασαλείμματα» όπου δίνουμε μια «ασπιρίνη» στο νέο άνθρωπο και τον ξεγελάμε και τον κοροϊδεύουμε πρόσκαιρα. Βλέπω κάποιους κυρίους, οι οποίοι κάνουν το πολιτικό τους «παζάρι» μέσα από αυτές τις υποθέσεις.
Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Δεν λέμε «όχι» στα προγράμματα. Θέλω να καταγράψετε τη δική μας επιφύλαξη.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι ήταν μία ωφέλιμη επερώτηση αυτή, όπως κατατέθηκε, διότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας «δεκατέσσερα», επειδή είναι η εποχή που όλα πέφτουν. Έχουμε υποχώρηση, ύφεση και έκπτωση πολλών αξιών. Η εργατική νομοθεσία έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα αυτά τα δυόμισι χρόνια. Τα δικαιώματα του εργαζομένου έχουν υποστεί τεράστια πίεση.
Εδώ, εμείς αυτά τα προγράμματα δεν τα θεωρούμε ως θέσεις εργασίας, αλλά ως θέσεις επιμόρφωσης. Είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία πρέπει η ελληνική πολιτεία να τα αξιοποιεί. Όμως, δεν πρέπει να είναι η «κερκόπορτα» για να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, κάτι που εμείς δεν το δεχόμαστε και δεν πρέπει να είναι η «κερκόπορτα» για να ξαναστηθεί το πελατειακό «δόρυ», με το οποίο κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι προύχοντες κάνουν τις πελατειακές και τις παραπολιτικές τους σχέσεις, αυτές που μας έφθασαν εδώ πέρα που μας έφθασαν, μετά από τόσα χρόνια και βλέπουμε  σήμερα οι δήμοι να μην μπορούν να «σταθούν στα πόδια τους».
Σας το λέω γιατί έχω ασχοληθεί και λίγο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια και βλέπω τα τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί κανένας δήμος αυτήν τη στιγμή να «σταθεί στα πόδια του». «Μπάζει» από πενήντα μεριές κάθε δήμος. Αναρωτιέμαι εγώ πώς θα ασκήσουν την πολιτική τους όταν δεν υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και όταν μειώνονται τα κονδύλια και αναρωτιέμαι αν θα αναγκαστεί πάλι ο δήμος να προσφύγει σε δημοτικά τέλη, δηλαδή ουσιαστικά πάλι σε φορολογία εις βάρος των πολιτών.
Άρα, από αυτά τα προγράμματα διατηρούνται ορισμένες υπηρεσίες των δήμων. Λέω «ειδικά των δήμων», το εστιάζω, γιατί στις άλλες δεν έχει πέσει το βάρος, καθώς είναι οι δήμοι που προσπαθούν να καλύψουν αδυναμίες λειτουργίας τους από την μείωση των πόρων τους, μέσω αυτού του προγράμματος και έχουν γίνει πολλές προσλήψεις –ας τις πούμε προσλήψεις, για μένα δεν θεωρούνται προσλήψεις- μέσω αυτού του προγράμματος κοινωνικής εργασίας.
Παρακαλώ πολύ να γίνει ο έλεγχος, να γίνει η σωστή πρόσληψη των ανθρώπων αυτών και, δεύτερον, το καινούριο πρόγραμμα που φέρνετε -που για μένα είναι ένα καλό πρόγραμμα- το εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων, ογδόντα χιλιάδων θέσεων, φυσικά να μην είναι με τους όρους αυτού του προγράμματος.
Όμως, επειδή θα έλθει η ώρα να το συζητήσουμε, εμείς υπεύθυνα σαν Δημοκρατική Αριστερά, θα σας θέσουμε τις δικές μας προτάσεις πώς μπορεί να δομηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα-σύμφωνο απασχόλησης για τους νέους με όρους αξιοπρέπειας, διαφάνειας και διάρκειας.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου