Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Στη δικαιοσύνη επιτέλους τα ζητήματα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού


Σε απάντηση των ερωτήσεων (Αρ. Πρωτ. 4401/27.11.12 και 5069/472/12.12.12) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις Συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) και την κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) αντίστοιχα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός, Παναγιώτης Καράμπελας, μας απάντησαν μεταξύ άλλων ότι εξετάζονται όλες οι συμβάσεις ΑΩ και για όσες προκύψει θέμα μετά την εκκαθάρισή τους η Υπηρεσία θα προβεί στη δικαστική διεκδίκηση των τυχόν αξιώσεων της Ελλάδας. Στο ζήτημα του ΜΤΣ και της κατάρρευσής του ήδη η υπόθεση βρίσκεται στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών και διενεργείται προκαταρτική εξέταση για την διερεύνηση των αναφερόμενων στην Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες των διοικήσεων του ΜΤΣ.
Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι επιτέλους γίνεται μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Οι ευθύνες είναι πολλές τόσο για την κατάρρευση του ΜΤΣ και την διασπάθιση της περιουσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στη διαχείριση των προγραμμάτων εξοπλισμού της χώρας και τα ΑΩ που αυτά συνεπάγονται, αφού είναι βέβαιο ότι η χώρα μας έχει χάσει δισεκατομμύρια από «λάθη και παραλείψεις».
Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά και να ζητά επίμονα και πιεστικά την απόδοση ευθυνών σε όλους όσους ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Για το ζήτημα ωστόσο των ΑΩ και του ΜΤΣ πέρα από την έρευνα που κάνει η δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα αυτής που αναμένουμε να μας κοινοποιηθούν πρέπει η κυβέρνηση να προβεί και σε άλλες πρωτοβουλίες. Για το μεν ΜΤΣ απαιτούνται άμεσα ενέργειες ώστε αυτό να εξυγιανθεί και διασωθεί η περιουσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μέτοχοί του, για τις δε συμβάσεις ΑΩ πρέπει αυτές να ελεγχθούν και όπου είναι ακόμα δυνατόν να υλοποιηθούν. Η δικαστική διεκδίκηση αξιώσεων από την Ελλάδα πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο διότι σε αυτή την περίπτωση το ωφέλημα για την χώρα μας είναι το ελάχιστο δυνατό. Αντίθετα εάν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις το όφελος θα είναι πολλαπλό διότι οι ξένες εταιρίες θα διαθέσουν δισεκατομμύρια στη χώρα μας αντί για κάποια εκατομμύρια, θα διασωθούν αμυντικές βιομηχανίες και περιφερειακές σε αυτές επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αποκτήσει περισσότερα έσοδα το κράτος από την φορολόγηση αυτών των επιχειρήσεων και θα τονωθούν και οι εξαγωγές αφού η αμυντική βιομηχανία της χώρας θα μπορεί να συμμετέχει ισάξια και ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα διαθέτοντας τεχνογνωσία και εμπειρία.
Ως Δημοκρατική Αριστερά θα επανέλθουμε στα συγκεκριμένα ζητήματα προκειμένου να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας και να συμβάλλουμε στην διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας και του μέγιστου δυνατού κέρδους για τη χώρα μας στα ζητήματα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Η εξυγίανση του ΜΤΣ και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του είναι ζήτημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης. Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμα σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες περιπτώσεις όπου οι «πονηροί» της Μεταπολίτευσης με την ανοχή του δημοσίου πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου