Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι θέσεις του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα φαινόμενα πολιτικής βίας από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Βασίλη Οικονόμου





Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 και ώρα 10:15', συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Αθανάσιου Τσούρα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση «του διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, σχετικά με τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται την τελευταία περίοδο, με σκοπό να διατυπωθούν προτάσεις από την Επιτροπή, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας».

Στη συνεδρίαση αυτή θα συμβάλουν με ιδέες, απόψεις και προτάσεις – κατά σειρά χρονικής προσέλευσης - η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο κ. Βασίλειος Οικονόμου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών», ο κ. Ιωάννης – Σπυρίδων Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Βουλευτής – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών»): Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να ευχαριστήσω και να χαιρετίσω εκ μέρους του Γιάννη του Δημαρά για την πρόσκληση, που μας απευθύνατε. Θα μου πείτε, βέβαια, γιατί χαιρετίζεις το αυτονόητο και γιατί ευχαριστείς; Το κάνουμε αυτό, διότι το πολιτικό μας κίνημα, το οποίο έχει μόλις 3 – 4 μήνες ζωή από την Διακηρυκτική του Αρχή δηλαδή, αλλά και από την ίδρυσή του στον Άρειο Πάγο, είναι ένα αναγνωρισμένο Κόμμα, το οποίο, μάλιστα, έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με δύο Βουλευτές αυτή την στιγμή, δεν προσεκλήθη από τον κύριο Πρωθυπουργό σε δύο συναντήσεις με εκπροσώπους Κομμάτων, την στιγμή που εκπροσωπείται στην Βουλή, και ούτε από τον κύριο Ραγκούση, όταν συγκάλεσε σύσκεψη τις προάλλες για την συγχρηματοδότηση των μεγάλων έργων.

Πρωτοφανείς συμπεριφορές, αντιδημοκρατικές, τραγικές συμπεριφορές και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού του, επιλεκτικά, αυθαίρετα, αντιδημοκρατικά συμπεριφέρονται σ’ ένα κόμμα αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο, με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν το καλούν. Δικαίωμά τους, όπως και δικαίωμά μας, να καταγράφουμε αυτές τις τραγικές συμπεριφορές και να ευχαριστούμε και να χαιρετίζουμε, όταν γίνεται το αυτονόητο.

Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι από το 2000 Βουλευτής, έχω εκλεγεί 4 φορές. Ο Γιάννης Δημαράς, είναι από τους Βουλευτές, που έχουν σχεδόν μια δεκαετή θητεία στην Βουλή και μπορούμε το θυμικό να το ελέγχουμε και να λειτουργούμε συντεταγμένα και βάσει των κανόνων, που ορίζει το Σύνταγμα και ο πολιτικός πολιτισμός της χώρας. Αναρωτιέμαι, τέτοιου είδους αυθαιρεσίες και τέτοιου είδους συμπεριφορές ένας απλός πολίτης μπορεί να τις ανεχθεί από την πολιτική εξουσία, απ’ όποιο επίπεδο και αν προέρχεται; Δηλαδή, απαιτούμε και ζητούμε από τον πολίτη, να επιδεικνύει μεγάλη ανεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και σωφροσύνη, εκεί που η πολιτική τάξη, την οποία αυθαιρέτως, ή όχι την ορίζουμε στη χώρα, δεν την επιδεικνύει.

Δηλαδή, έρχεται σήμερα η Βουλή, μετά από την απεγνωσμένη πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης της Βουλής, να αντιμετωπίσει, τα όποια αρνητικά γεγονότα δημιουργεί τα τελευταία δύο χρόνια. Συμμετέχουμε στο διάλογο που ξεκινήσατε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σαν πολιτικό κίνημα, το οποίο λειτουργεί μέσα στα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και τα συνταγματικά πλαίσια της. Φυσικά και συμμετέχουμε, γιατί πιστεύουμε, ότι καθείς πρέπει, να συνεισφέρει. Σε τι όμως;

Πιστεύουμε, ότι η βία των τελευταίων ημερών έχει αιτίες και οι αιτίες, συγνώμη που θα το πω, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ αληθινοί και σκληροί στην αποτύπωσή τους, σχετίζονται με την πολιτική αναξιοπιστία, όπως αυτήν την στιγμή έχει αποτυπωθεί στις μετρήσεις και στις συζητήσεις με τον κάθε πολίτη. Νομίζουμε, ότι η πολιτική αναξιοπιστία τροφοδοτεί πάρα πολύ όλα αυτά τα φαινόμενα. Θα σας πω τέσσερα παραδείγματα και δεν θέλω τώρα εδώ, να κάνουμε μία κριτική της γενικότερης πολιτικής κατάστασης ή της Κυβέρνησης Θα σας πω τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα, τέσσερις τοποθετήσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν τοποθετήσεις, που κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, δεν βρίσκεις εύκολα, ή τις βρίσκεις, όταν υπάρχει πολιτική ανωμαλία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος, ανερυθρίαστα ρώτησε αν ξέρουμε λέει Κυβέρνηση που εφαρμόζει, αυτά που υπεσχέθη προεκλογικά; Τσιμπιόμουνα μόλις το άκουσα, αλλά και από τις συζητήσεις με τους συμπολίτες είχαμε μεγάλη απορία. Δηλαδή, ένας κορυφαίος πολιτικός θεσμικός παράγοντας, λέει, ότι είναι ψεύτες οι πολιτικοί!

Δεύτερη περίπτωση. Έρχεται άλλος Υπουργός της Κυβέρνησης και μιλάω για κορυφαία ονόματα. Ο κύριος Λοβέρδος, αγαπητός, συμπαθής, ο οποίος είπε, ”ότι είμαστε δημαγωγοί", κοινώς ψεύτες, " αυτά που σας είπαμε προεκλογικά, δεν ισχύουν μετεκλογικά!". Δεν μας είπε όμως κάτι. Ποια θα είναι η τιμωρία του, για το ψέμα που είπε. Εγώ στον γιο μου, που είναι εννέα χρονών, άμα πει ψέματα, θα του επιβάλλω μία ποινή, στοιχειωδώς. Δεν μπορείς, να διαπαιδαγωγήσεις ένα παιδί, να μάθει, να λέει ψέματα. Ο κύριος, δεν μας είπε, ποια θα είναι η ποινή του. Ας μας πει ο ίδιος. Ας μην το πούμε εμείς.

Ο κύριος Ραγκούσης τώρα. Άλλα λέει ο προηγούμενος Υπουργός, άλλα λέει ο τωρινός Υπουργός. Βλέπω Βουλευτή εδώ, να διαμαρτύρεται για τη συγκέντρωση των ταξί σε λίγες ώρες. Όσοι δομούν τη ζωή τους και ετοιμάζουν τη ζωή τους, να αναπτυχθούν με βάση αυτό που λέμε ως "συνέχεια στη λειτουργία του κράτους", έρχεται ένας Υπουργός αυθαιρέτως και λέει ότι δεν ισχύει ότι είπε προηγουμένως η Κυβέρνηση, στα σκουπίδια αυτά που ξέρατε, στα σκουπίδια η ζωή σας. Απαιτούμε όμως από τους χιλιάδες συμπολίτες μας, να τηρήσουν κανόνες δεοντολογίας και ευπρέπειας. Και βέβαια, δεν βλέπω εδώ τον κύριο Εισαγγελέα, όπου θα είχα μεγάλη ευκαιρία να τον ρωτήσω, αν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά με τον χάκερ της Κρήτης, ο οποίος διέδωσε τη χρεοκοπία της χώρας σε κάποια e-mail, με την κυρία Δαμανάκη, η οποία την εξήγγειλε επισήμως, κατέχοντας θεσμικό ρόλο και στέλνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας στις ουρές των τραπεζών.

Λέω τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα, που συντείνουν στο κλίμα αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, τροφοδοτώντας την βία και ζητώντας εκ των υστέρων ο πολιτικός κόσμος από τους συμπολίτες μας, να δείξουν και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, όταν μάλιστα φαινόμενα παθογένειας του πολιτικού συστήματος περνάνε ατιμώρητα: και μιλάω για το φιάσκο των Εξεταστικών Επιτροπών. Η ατιμωρησία σε όλο το μεγαλείο της και όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο, να πείσεις έναν πολίτη, να τηρήσει έναν κανόνα στην πολιτική ζωή, όταν δεν τηρεί η πολιτική τάξη τους κανόνες. Δηλαδή μιλάω για την απλή ρήση, ότι αυτός που απλώνει το χέρι στο ταμείο, τιμωρείται. Εκτός και αν θέλει να πει η πολιτική τάξη της χώρας, ότι δεν άπλωσε κανένας το χέρι! Το ισχυρίζεται όμως η πολιτική τάξη δια του αποτελέσματος! Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι αυτή η εκτίμηση της πολιτικής τάξης της χώρας μας και ειδικά της Κυβερνώσας παράταξης δεν θα περάσει άνετα στην κοινή γνώμη και θα δημιουργήσει σίγουρα αντανακλάσεις.





(Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βουλευτή-Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του «Πανελληνίου Άρματος Πολιτών»)

Εμείς πιστεύουμε λοιπόν ότι χρειάζεται ανόρθωση της πολιτικής αξιοπιστίας, δηλαδή ο πολιτικός να έχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Θα μου πείτε είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Ξέρετε, πριν από κάποια χρόνια ο Υπουργός ήταν ένα μυθικό πρόσωπο για τον μέσο πολίτη. Ο Βουλευτής ήταν σεβαστό πρόσωπο. Το 2000 θυμάμαι ότι όταν έλεγα «Βουλευτής» ως πρωτοεκλογής και όταν τέλος πάντων πήγαινα στην περιφέρεια μου, με αποδέχονταν με ένα σεβασμό. Βέβαια, το 2011 πρέπει να πω ότι είμαι μόνος ανάμεσα στους συναδέλφους της ΝΔ που κυκλοφορούμε στην περιφέρεια Αττικής, την τρίτη περιφέρεια στην Ελλάδα. Οι μόνοι που κυκλοφορούμε. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εξαφανισμένοι. Χθες είχαμε τέσσερα πανηγύρια, μας έστειλαν προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις αυτές που είναι κοινωνικές και παραδοσιακές, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πουθενά. Είναι μήνες που έχουμε να τους δούμε.

Ξέρετε, η λαϊκή αντιπροσώπευση δεν γίνεται κρυπτόμενοι στο σπίτι ή δεν ξέρω πού αλλού, κατά το «ο μπαμπάς λείπει ταξίδι, έχει δουλειές» θυμάμαι τη γνωστή ταινία. Δεν μπορεί να είναι μια ορθή αντιπροσώπευση αυτή. Υπάρχει πρόβλημα. Εμείς του Άρματος κινούμαστε τώρα σε όλη την Ελλάδα, ρωτάμε οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τι λένε, πού είναι; Όταν λοιπόν υπάρχει έλλειμμα στην αντιπροσώπευση, όταν ο πολιτικός νοιώθει άσχημα για αυτά που κάνει, επειδή έχει πει κάποια άλλα βέβαια, αυτό θα δημιουργήσει και αντίδραση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην βία, δεν μπορούμε όμως να παραγγείλουμε και λαό, ξέρετε. Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε το λαό που να επευφημεί «σώνει και καλά» τους πολιτικούς. Δεν μπορούμε να πούμε μαζευτείτε στο Σύνταγμα και χαιρετίστε την Κυβέρνηση. Όταν περνάει ο Υπουργός να πέφτουμε όλοι κάτω από τη χαρά μας. Δεν γίνεται να κάνουμε τέτοιες παραγγελίες. Δεν μπορούμε να πούμε στο λαό να λέει «Ζήτω». Μπορεί και να λέει «όχι στα Ζήτω». Απαγορεύεται να πετάει πέτρες ή να κάνει ενέργειες βίας, αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε από το λαό κατά παραγγελία συνθήματα ή εκδηλώσεις λατρείας. Τελειώσανε αυτές οι εποχές, κύριε Πρόεδρε.

Πιστεύω ότι η συζήτηση σήμερα δεν θα δώσει πολλά πράγματα και ξέρετε γιατί; Γιατί εδώ στη Βουλή υπάρχει ένας ιδρυματισμός φοβούμαι, όλοι όσοι συμμετέχουμε και λειτουργούμε εδώ μέσα νομίζουμε ότι αρκεί η θεσμολαγνεία και μια τυπική λειτουργία η οποία εξασφαλίζει τα πράγματα. Κόλαφος. Μόλις βγεις έξω συναντάς ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, όσοι τολμούν να βγουν έξω τέλος πάντων. Θα μου πείτε επιτρέπεται να μην βγαίνει έξω ο Βουλευτής και ποιος το απαγορεύει; Δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να πάνε και σε μια κοινωνική εκδήλωση, στα βαφτίσια ήμουν προχθές, ενός φίλου, και ήρθε ένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μόλις τόλμησε να παρουσιαστεί άκουσε αποδοκιμασίες λεκτικές και του χάλασε η βραδιά. Μπορείς να παραγγείλεις καλές βραδιές για τον κύριο Βουλευτή; Δεν μπορείς να παραγγείλεις.

Άρα, λοιπόν, οι νουθεσίες προς τον λαό δεν μπορούν να γίνουν και αν γίνουν, νομίζω ότι θα είναι σε αυτό το δύσκολο πολιτικό κλίμα, περισσότερο ενοχλητικές παρά θα αποδώσουν ένα αποτέλεσμα. Εγώ, θα έλεγα όμως, ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα, άλλες κινήσεις της Βουλής, του πολιτικού κόσμου, της Επιτροπής. Μια εισήγηση για ένα νέο θεσμικό πολιτικό πλαίσιο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν ρηξικέλευθες αποφάσεις και απαντήσεις στα προβλήματα. Δηλαδή, ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα μπορεί να δίνει στο λαό την αίσθηση ότι η αντιπροσώπευσή του στέκει στα πόδια της. Δηλαδή, να μην υπάρχει ο καριερίστας Βουλευτής της πολυετίας. Διαχωρισμό νομοθετικής, εκτελεστικής εξουσίας. Σταθερή τετραετία. Εμείς ανοίγουμε και ζητήματα δομής και λειτουργίας του ίδιου του πολιτεύματος. Μαθαίνουμε ότι φέρνει ο κύριος Πρωθυπουργός νομοσχέδιο περί δημοψηφίσματος και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε εκεί.

Άρα, λοιπόν, πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να νοιώθει ο πολίτης ότι ο αντιπρόσωπός του είναι καθαρά αντιπρόσωπος του πολίτη. Απαγόρευση διαγραφής Βουλευτού. Γιατί; Γιατί θα κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα η λειτουργία του κόμματος, ως στοιχείο της λειτουργίας του πολιτεύματος. Που σημαίνει επιπροσθέτως λοιπόν, ότι δεν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής όποιος δεν θα έχει αναδειχθεί από προκριματικές εκλογές στο κόμμα του. Τέρμα οι φίλοι και οι κηπουροί. Θα εκλεγείς γιατί σε έχει αναδείξει η βάση του κόμματός σου. Δεν υπάρχει κόμμα; Θα είσαι τότε ένας ανεξάρτητος αλλά και θα λειτουργείς έτσι. Τέρμα στην κρατική χρηματοδότηση. Το θεωρούμε τραγικό αυτό που έγινε προχθές, τη στιγμή της οικονομικής καταστροφής να υπάρχουν 13 εκατ. χρηματοδότηση των κομμάτων. Θα μου πείτε να μην λειτουργήσουν τα κόμματα; Να μην λειτουργήσουν με 600 υπαλλήλους το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ απαντάμε εμείς. Συγνώμη που το λέμε αλλά προτιμούμε το "Ότι προαιρείστε". Εμείς είμαστε ένα νέο κόμμα και κάνουμε «ρεφενέ» για τα έξοδα. Θα μου πείτε ότι δεν είμαστε στις τηλεοράσεις, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αφίσες, δεν μπορούμε να βάλουμε μηνύματα στα κανάλια ή στα ραδιόφωνα. Δεν πειράζει. Ότι καταλάβει ο κόσμος και όσο μας μάθουν από το διαδίκτυο κλπ. Και χωρίς να κάνουμε όλα αυτά τα πολυδάπανα και εντυπωσιακά υπάρχει κόσμος που θέλει να ακούσει. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι σωστό να πληρώνει ο ελληνικός λαός τη λειτουργία 600 υπαλλήλων στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ; Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, όπως λέμε στα έργα. Δηλαδή, με το κουπόνι και την συνεισφορά. «Θέλεις κύριε εφοπλιστή, θέλεις κύριε μεγαλοπαράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου να υποστηρίξεις το κόμμα σου, όπως ο εργάτης; Θα πληρώσεις επίσημα τα κουπόνια». Θα μου πείτε, εξασφαλίζει αυτό την καθαρή και διαφανή χρηματοδότηση; Μπορούμε να βρούμε και άλλους τρόπους ελέγχου. Τέλος πάντων, οι θεσμικές αλλαγές χρειάζονται για να μπορέσει να καταλάβει ο πολίτης ότι ο εκπρόσωπός του ζει σε έναν υπαρκτό κόσμο, σε μια πραγματικότητα, σε μια ζώσα πραγματικότητα. Εμείς, θεωρούμε ότι το νομικό πλαίσιο σε σχέση με την καταστολή της βίας είναι επαρκέστατο. Άκουσα την κυρία Πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ προηγουμένως, να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί μια διαδήλωση κλπ. Υπάρχουν νόμοι. Νόμιζα ότι θα ήταν εδώ ο κύριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, και ήθελα να τον ρωτήσω αν του έχει απαγορεύσει κανείς να συλλάβει τους κουκουλοφόρους. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, μάλιστα πήγαμε και σε μια πιο προωθημένη νομική κατασκευή περί κουκούλας, ο νόμος περί κουκούλας, και ξαναρωτάω όταν κάηκε το Σύνταγμα υπήρχε κανένα άσυλο; Τι δουλειά έχει το πανεπιστημιακό άσυλο με το Σύνταγμα; Καμία. Η οδομαχίες στο Σύνταγμα ή στους άλλους δρόμους της Αθήνας είχαν καμία σχέση με πανεπιστημιακό άσυλο; Τεχνηέντως όμως, μπαίνει το πανεπιστημιακό άσυλο στην κουβέντα για την βία στην Πανεπιστημίου ή στην Σταδίου, ή στις μάχες στην Μητροπόλεως με το πανεπιστημιακό άσυλο. Όποιος θέλει « με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» να θερίσει να το πει, και αν δεν το πει να ξέρει ότι δεν μπορεί να κρυφτεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου