Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των φίλων και των υποστηρικτών του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο Μαρκόπουλο του Ωρωπού.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι ο νέος Δήμος Ωρωπού δίνει την μεγάλη ευκαιρία σε όποιον πραγματικά αγαπάει τον τόπο του να προσφέρει, να δημιουργήσει να λύσει προβλήματα και γιατί όχι να γράψει ιστορία. Για να δημιουργηθεί όμως ένας Δήμος πρότυπο για όλη την Ελλάδα, για να γίνει ο Ωρωπός σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, είναι απαραίτητο να ισχύσει μια βασική συνθήκη. Η Συνεννόηση. Όποιος αγαπάει τον τόπο του και θέλει να προσφέρει, θα βρει ανοιχτές τις πόρτες του Δήμου και θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά, με τις ιδέες του και τις προτάσεις του, ακόμα και με την δημιουργική αντιπαράθεση, από όπου μπορούν να προκύψουν λύσεις. Αντίθετα, αυτοί που χρησιμοποιούν τον νέο Δήμο προκειμένου να διχάσουν τα 11 χωριά και την τοπική κοινωνία, αυτοί που βλέπουν ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού την δημιουργία του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Αττικής και επενδύουν στην διχόνοια και την άσκοπη και ατέρμονη αντιπαράθεση αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και αποκρύπτοντας τις πραγματικές τους βλέψεις και τα ιδιοτελή τους κίνητρα, θα βρουν τις πόρτες του Δήμου, αλλά και των ανθρώπων του Δήμου, ερμητικά κλειστές. «Δεν θα επιτρέψουμε στις χαλαρές συνειδήσεις να καρπωθούν αυτά που προορίζονται για τους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα. Δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ηθική. Για εμάς κάθε ενέργεια πρέπει να είναι και νόμιμη και ηθική. Δεν θα ανεχτούμε εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και δεν θα ανεχτούμε καταστάσεις που θίγουν το κοινό αίσθημα του δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δήμος Αλληλέγγυος στον Πολίτη
Στις νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που καλούμαστε όλοι να ζήσουμε, ο Δήμος οφείλει να είναι αλληλέγγυος στον πολίτη. Στην συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται να καταργηθεί το κοινωνικό κράτος, μέσα από όσα επιβάλλει το Μνημόνιο και από όσα επιθυμούν οι εντολοδόχοι αλλότριων συμφερόντων, τελευταίο παράδειγμα ο κ Προβόπουλος, ο Δήμος οφείλει να απαντήσει. Οφείλει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις καταστροφικές αυτές πολιτικές που χρεώνουν στον ελληνικό λαό τις δικές τους αστοχίες, τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις. Ο Δήμος Ωρωπού θα εξελιχθεί στον απαραίτητο κοινωνικό θύλακα που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες με δυσκολία σήμερα συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε ένα έτος που είναι αφιερωμένο από την Ευρώπη για την καταπολέμηση της φτώχειας, η Ευρώπη και οι συνεργαζόμενοι Έλληνες τεχνοκράτες, θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το κοινωνικό κράτος, να μειωθούν ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας, να ελαχιστοποιηθούν οι παροχές της συντεταγμένης πολιτείας προς τον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει περισσότερα για να παίρνει όλο και λιγότερα. Στο δημοσιονομικό αυτό consensus που θεωρεί κάθε δημόσιο λειτούργημα επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι κερδοφόρα, εμείς δεν συναινούμε. Για εμάς ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι κερδοφόρα και να ανεβάζει μάλιστα κάθε χρόνο τον τζίρο της. Κάθε ευρώ που θα έρχεται στον Δήμο θα διατίθεται στους πολίτες με έργα υποδομών, με κοινωνικές δομές, με ανταποδοτικές πολιτικές που θα στηρίζονται στην αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Δήμος δεν είναι ούτε θα γίνει μηχανισμός αποταμίευσης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που έρχονται είναι ο καιρός να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι". Στα δύσκολα και στα μεγάλα προβλήματα κρίνονται αυτοί που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.
Αποχέτευση – Διαχείριση Απορριμμάτων – Βιολογικοί Καθαρισμοί - Ύδρευση
Βρισκόμαστε στο 2010, ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τμήμα του «πολιτισμένου κόσμου» και ακόμα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα δεν έχουμε ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές. Στο τέλος της πρώτης θητείας μου στο νέο Δήμο του Ωρωπού δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο και ότι όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να ανοίξουν την βρύση τους και να πιουν νερό χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια του νερού. Είναι ντροπή για την περιοχή μας να είναι υποχρεωμένοι οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και πολλοί ακόμα και για να πλυθούν. Αυτά τα τριτοκοσμικά φαινόμενα θα είναι παρελθόν στο νέο Δήμο του Ωρωπού. Παράλληλα και από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θα κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μελέτες για την χωροθέτηση βιολογικών καθαρισμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες και για τα 11 χωριά. Η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή μας που δεν επιδέχεται καθυστερήσεις ή διαπραγματεύσεις με όσους τον ρυπαίνουν. Ο Ασωπός θα ξαναγίνει ποτάμι και τα 11 χωριά θα αποκτήσουν δίκτυο ασφαλούς ύδρευσης. Στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης των όρων ζωής πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στον νέο Δήμο του Ωρωπού θα γίνει συστηματική προσπάθεια για την σχολαστική περισυλλογή των απορριμμάτων και την καθαριότητα όλων των περιοχών. Προκειμένου όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα να είναι εφικτό θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι ώστε να αναπτυχθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην μείωση του όγκου τους. Κεντρικό ρόλο λοιπόν θα κατέχει η ανακύκλωση, στα πρότυπα της Ελευσίνας, η οποία αν εφαρμοστεί σωστά και συνειδητά θα φέρει και πόρους στον Δήμο και τους πολίτες, ενώ θα μειώσει σημαντικά και το κόστος της περισυλλογής των απορριμμάτων. Θα μελετήσουμε την δυνατότητα χωροθέτησης σταθμού μεταφόρτωσης σε απόσταση ασφαλείας από το οικιστικό περιβάλλον ώστε να μπορεί να γίνεται επεξεργασία των απορριμμάτων με συστήματα διαλογής και κομποστοποίησης, να συσκευάζονται τα τελικά απορρίμματα και να μειώνεται ο όγκος και το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων. Τα απορριμματοφόρα θέλουμε να μαζεύουν συνεχώς τα σκουπίδια κάτι που δεν γίνεται εφόσον ο μίσος χρόνος εργασίας σπαταλάται για την απόρριψή τους στα Άνω Λιόσια. Θα μπει οριστικό τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές και στην ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε όλη την Επικράτεια του Δήμου με συχνούς ελέγχους από το προσωπικό του Δήμου και αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους επιμένουν να ρυπαίνουν τους ελεύθερους χώρους.
Κοινωνική Πολιτική για τους κατοίκους του Μαρκόπουλου
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» πιστεύει ότι δεν αποτελούν «σπατάλη» οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής, οι υποδομές και οι δομές που υποστηρίζουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα πιστεύει ότι η κοινωνική πολιτική είναι η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στον πολίτη, είναι συνταγματική υποχρέωση και σε καμία περίπτωση το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών δομών δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση. Στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες κοινωνικές δομές, να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους. Στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε:
1. Λειτουργία ενός τουλάχιστον ΚΑΠΗ σε κάθε ένα από τα 11 χωριά. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την λειτουργία των ΚΑΠΗ πιάνουν πραγματικά τόπο και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση περιττή σπατάλη. Αντίθετα με την κατάλληλη οργάνωση και την συστηματική υποστήριξη της λειτουργίας τους είναι εφικτή η ενεργός συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, γεγονός που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ανταποδοτικά προς το κοινωνικό σύνολο. Πολλές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις που τα ΚΑΠΗ έχουν οργανώσει εθελοντικές παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα και έχουν βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων.
2. Εξασφάλιση λειτουργίας δημοτικού βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού σε κάθε ένα από τα 11 χωριά με δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των αναγκών σήμερα αλλά και στο μέλλον.
3. Σχέδιο κάλυψης των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας με δημιουργία δημοτικών ιατρείων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο
4. Εξασφάλιση πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αναβάθμιση των υπηρεσιών του για όλους όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και κατάλληλη στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό
Επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία μας
Στόχος της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» είναι η επένδυση στον Τουρισμό και όχι στον παραθερισμό. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει προβλέπει την δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και την επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία του νέου Δήμου. Η Ίδρυση επίσης του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» μπορεί να δώσει κύρος και μεγάλη προβολή στο σημαντικό πολιτιστικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή μας. Αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού μας αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες όπως ο Ιερός Ναός «Ζωοδόχου Πηγής» στο Λιβίσι για την προστασία και διάσωση του οποίου δεσμεύτηκε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από την καίρια παρέμβαση του Βασίλη Οικονόμου στην Βουλή. Το ζήτημα δεν είναι να πραγματοποιούνται απλά πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά να προωθούνται και να προβάλλονται κατάλληλα ώστε να μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες και έτσι να προκύπτουν και έσοδα πρώτα για την τοπική κοινωνία και εν συνεχεία και για τον Δήμο ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα με δημοτικά τέλη τους κατοίκους. Ο παραθερισμός στον οποίο στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας μας είναι ευκαιριακή επένδυση και πάντα θα προκύπτουν φθηνότεροι προορισμοί. Η επένδυση όμως στην ιστορία και τον πολιτισμό μπορεί να φέρει τον λεγόμενο «ποιοτικό τουρισμό» καθώς δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο προορισμοί σας την Ελλάδα και ο νέος Ωρωπός έχει την τύχη να είναι γεμάτος από μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ανθρώπους ικανούς και έτοιμους να εργαστούν για την κατάλληλη ανάδειξή τους.
Σχέδιο Πόλης – Δασικοί Χάρτες – Προστασία του Περιβάλλοντος
Το Μαρκόπουλο όπως και πολλές άλλες περιοχές του νέου Δήμου δεν έχουν Σχέδια Πόλης. Δυστυχώς με την νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα έως ότου αποφασίσει το Υπουργείο για τις δασικές εκτάσεις. Ο παραλογισμός που επικρατεί είναι τέτοιος που πλέον αμφισβητούνται και οι οικισμοί που προϋπάρχουν του 1923. Για την «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεν είναι ανεκτά τα ευφάνταστα σχέδια της κυρίας Υπουργού. Τα Σχέδια Πόλης και για το χωριό του Μαρκοπούλου και για την παραλία θα προχωρήσουν και θα οριστικοποιηθούν στην βάση των σημερινών αναγκών αλλά και στη βάση του πώς θέλουμε να αναπτυχθεί το Μαρκόπουλο οικιστικά στο μέλλον. Στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκρουσιακές συνθήκες όπου θα αμφισβητούνται τα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων που εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζει και φορολογεί το κράτος. Άλλωστε είναι προς το συμφέρον όλων μας η προστασία του περιβάλλοντος αλλά αυτή πρέπει να στηρίζεται στην ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας και όχι στην αναζήτηση των δασικών εκτάσεων που υπήρχαν πριν από αρκετές δεκαετίες.
Κομβικό σημείο η απογραφή του πληθυσμού για τα έσοδα του Δήμου
Δυστυχώς ο τρόπος και η συχνότητα που πραγματοποιείται η απογραφή του πληθυσμού στην χώρα μας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό πληθυσμό του Δήμου μας. Η σύνδεση επίσης της χρηματοδότησης του κάθε Δήμου στην βάση των μόνιμων κατοίκων όπως αυτοί απογράφονται δημιουργεί μια μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με τις εισροές κρατικών ενισχύσεων και τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσει ο Δήμος. Στα πλαίσια αυτά στόχος μας είναι η πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας προς τους κατοίκους του Ωρωπού ώστε να επιλέξουν στην διαδικασία της απογραφής ως μόνιμη κατοικία το σπίτι τους στον Ωρωπό, προκειμένου έτσι να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Δήμου μας και να μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα και στις δικές τους ανάγκες. Τέλος θα επιμείνουμε στο να γίνει και σύνδεση της χρηματοδότησης στην βάση ότι κατά τους θερινούς κυρίως μήνες ο μόνιμος πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και πρέπει η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι ο νέος Δήμος Ωρωπού δίνει την μεγάλη ευκαιρία σε όποιον πραγματικά αγαπάει τον τόπο του να προσφέρει, να δημιουργήσει να λύσει προβλήματα και γιατί όχι να γράψει ιστορία. Για να δημιουργηθεί όμως ένας Δήμος πρότυπο για όλη την Ελλάδα, για να γίνει ο Ωρωπός σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, είναι απαραίτητο να ισχύσει μια βασική συνθήκη. Η Συνεννόηση. Όποιος αγαπάει τον τόπο του και θέλει να προσφέρει, θα βρει ανοιχτές τις πόρτες του Δήμου και θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά, με τις ιδέες του και τις προτάσεις του, ακόμα και με την δημιουργική αντιπαράθεση, από όπου μπορούν να προκύψουν λύσεις. Αντίθετα, αυτοί που χρησιμοποιούν τον νέο Δήμο προκειμένου να διχάσουν τα 11 χωριά και την τοπική κοινωνία, αυτοί που βλέπουν ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού την δημιουργία του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Αττικής και επενδύουν στην διχόνοια και την άσκοπη και ατέρμονη αντιπαράθεση αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και αποκρύπτοντας τις πραγματικές τους βλέψεις και τα ιδιοτελή τους κίνητρα, θα βρουν τις πόρτες του Δήμου, αλλά και των ανθρώπων του Δήμου, ερμητικά κλειστές. «Δεν θα επιτρέψουμε στις χαλαρές συνειδήσεις να καρπωθούν αυτά που προορίζονται για τους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα. Δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ηθική. Για εμάς κάθε ενέργεια πρέπει να είναι και νόμιμη και ηθική. Δεν θα ανεχτούμε εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και δεν θα ανεχτούμε καταστάσεις που θίγουν το κοινό αίσθημα του δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δήμος Αλληλέγγυος στον Πολίτη
Στις νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που καλούμαστε όλοι να ζήσουμε, ο Δήμος οφείλει να είναι αλληλέγγυος στον πολίτη. Στην συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται να καταργηθεί το κοινωνικό κράτος, μέσα από όσα επιβάλλει το Μνημόνιο και από όσα επιθυμούν οι εντολοδόχοι αλλότριων συμφερόντων, τελευταίο παράδειγμα ο κ Προβόπουλος, ο Δήμος οφείλει να απαντήσει. Οφείλει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις καταστροφικές αυτές πολιτικές που χρεώνουν στον ελληνικό λαό τις δικές τους αστοχίες, τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις. Ο Δήμος Ωρωπού θα εξελιχθεί στον απαραίτητο κοινωνικό θύλακα που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες με δυσκολία σήμερα συγκεντρώνουν τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε ένα έτος που είναι αφιερωμένο από την Ευρώπη για την καταπολέμηση της φτώχειας, η Ευρώπη και οι συνεργαζόμενοι Έλληνες τεχνοκράτες, θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το κοινωνικό κράτος, να μειωθούν ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας, να ελαχιστοποιηθούν οι παροχές της συντεταγμένης πολιτείας προς τον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει περισσότερα για να παίρνει όλο και λιγότερα. Στο δημοσιονομικό αυτό consensus που θεωρεί κάθε δημόσιο λειτούργημα επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι κερδοφόρα, εμείς δεν συναινούμε. Για εμάς ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι κερδοφόρα και να ανεβάζει μάλιστα κάθε χρόνο τον τζίρο της. Κάθε ευρώ που θα έρχεται στον Δήμο θα διατίθεται στους πολίτες με έργα υποδομών, με κοινωνικές δομές, με ανταποδοτικές πολιτικές που θα στηρίζονται στην αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Δήμος δεν είναι ούτε θα γίνει μηχανισμός αποταμίευσης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που έρχονται είναι ο καιρός να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι". Στα δύσκολα και στα μεγάλα προβλήματα κρίνονται αυτοί που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.
Αποχέτευση – Διαχείριση Απορριμμάτων – Βιολογικοί Καθαρισμοί - Ύδρευση
Βρισκόμαστε στο 2010, ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τμήμα του «πολιτισμένου κόσμου» και ακόμα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα δεν έχουμε ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές. Στο τέλος της πρώτης θητείας μου στο νέο Δήμο του Ωρωπού δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο και ότι όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να ανοίξουν την βρύση τους και να πιουν νερό χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια του νερού. Είναι ντροπή για την περιοχή μας να είναι υποχρεωμένοι οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και πολλοί ακόμα και για να πλυθούν. Αυτά τα τριτοκοσμικά φαινόμενα θα είναι παρελθόν στο νέο Δήμο του Ωρωπού. Παράλληλα και από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θα κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μελέτες για την χωροθέτηση βιολογικών καθαρισμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες και για τα 11 χωριά. Η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή μας που δεν επιδέχεται καθυστερήσεις ή διαπραγματεύσεις με όσους τον ρυπαίνουν. Ο Ασωπός θα ξαναγίνει ποτάμι και τα 11 χωριά θα αποκτήσουν δίκτυο ασφαλούς ύδρευσης. Στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης των όρων ζωής πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στον νέο Δήμο του Ωρωπού θα γίνει συστηματική προσπάθεια για την σχολαστική περισυλλογή των απορριμμάτων και την καθαριότητα όλων των περιοχών. Προκειμένου όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα να είναι εφικτό θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι ώστε να αναπτυχθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην μείωση του όγκου τους. Κεντρικό ρόλο λοιπόν θα κατέχει η ανακύκλωση, στα πρότυπα της Ελευσίνας, η οποία αν εφαρμοστεί σωστά και συνειδητά θα φέρει και πόρους στον Δήμο και τους πολίτες, ενώ θα μειώσει σημαντικά και το κόστος της περισυλλογής των απορριμμάτων. Θα μελετήσουμε την δυνατότητα χωροθέτησης σταθμού μεταφόρτωσης σε απόσταση ασφαλείας από το οικιστικό περιβάλλον ώστε να μπορεί να γίνεται επεξεργασία των απορριμμάτων με συστήματα διαλογής και κομποστοποίησης, να συσκευάζονται τα τελικά απορρίμματα και να μειώνεται ο όγκος και το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων. Τα απορριμματοφόρα θέλουμε να μαζεύουν συνεχώς τα σκουπίδια κάτι που δεν γίνεται εφόσον ο μίσος χρόνος εργασίας σπαταλάται για την απόρριψή τους στα Άνω Λιόσια. Θα μπει οριστικό τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές και στην ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε όλη την Επικράτεια του Δήμου με συχνούς ελέγχους από το προσωπικό του Δήμου και αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους επιμένουν να ρυπαίνουν τους ελεύθερους χώρους.
Κοινωνική Πολιτική για τους κατοίκους του Μαρκόπουλου
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» πιστεύει ότι δεν αποτελούν «σπατάλη» οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής, οι υποδομές και οι δομές που υποστηρίζουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα πιστεύει ότι η κοινωνική πολιτική είναι η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στον πολίτη, είναι συνταγματική υποχρέωση και σε καμία περίπτωση το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών δομών δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση. Στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες κοινωνικές δομές, να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους. Στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε:
1. Λειτουργία ενός τουλάχιστον ΚΑΠΗ σε κάθε ένα από τα 11 χωριά. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την λειτουργία των ΚΑΠΗ πιάνουν πραγματικά τόπο και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση περιττή σπατάλη. Αντίθετα με την κατάλληλη οργάνωση και την συστηματική υποστήριξη της λειτουργίας τους είναι εφικτή η ενεργός συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, γεγονός που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ανταποδοτικά προς το κοινωνικό σύνολο. Πολλές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις που τα ΚΑΠΗ έχουν οργανώσει εθελοντικές παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα και έχουν βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων.
2. Εξασφάλιση λειτουργίας δημοτικού βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού σε κάθε ένα από τα 11 χωριά με δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των αναγκών σήμερα αλλά και στο μέλλον.
3. Σχέδιο κάλυψης των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας με δημιουργία δημοτικών ιατρείων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο
4. Εξασφάλιση πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αναβάθμιση των υπηρεσιών του για όλους όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και κατάλληλη στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό
Επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία μας
Στόχος της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» είναι η επένδυση στον Τουρισμό και όχι στον παραθερισμό. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει προβλέπει την δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και την επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία του νέου Δήμου. Η Ίδρυση επίσης του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» μπορεί να δώσει κύρος και μεγάλη προβολή στο σημαντικό πολιτιστικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή μας. Αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού μας αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες όπως ο Ιερός Ναός «Ζωοδόχου Πηγής» στο Λιβίσι για την προστασία και διάσωση του οποίου δεσμεύτηκε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από την καίρια παρέμβαση του Βασίλη Οικονόμου στην Βουλή. Το ζήτημα δεν είναι να πραγματοποιούνται απλά πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά να προωθούνται και να προβάλλονται κατάλληλα ώστε να μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες και έτσι να προκύπτουν και έσοδα πρώτα για την τοπική κοινωνία και εν συνεχεία και για τον Δήμο ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα με δημοτικά τέλη τους κατοίκους. Ο παραθερισμός στον οποίο στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας μας είναι ευκαιριακή επένδυση και πάντα θα προκύπτουν φθηνότεροι προορισμοί. Η επένδυση όμως στην ιστορία και τον πολιτισμό μπορεί να φέρει τον λεγόμενο «ποιοτικό τουρισμό» καθώς δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο προορισμοί σας την Ελλάδα και ο νέος Ωρωπός έχει την τύχη να είναι γεμάτος από μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ανθρώπους ικανούς και έτοιμους να εργαστούν για την κατάλληλη ανάδειξή τους.
Σχέδιο Πόλης – Δασικοί Χάρτες – Προστασία του Περιβάλλοντος
Το Μαρκόπουλο όπως και πολλές άλλες περιοχές του νέου Δήμου δεν έχουν Σχέδια Πόλης. Δυστυχώς με την νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα έως ότου αποφασίσει το Υπουργείο για τις δασικές εκτάσεις. Ο παραλογισμός που επικρατεί είναι τέτοιος που πλέον αμφισβητούνται και οι οικισμοί που προϋπάρχουν του 1923. Για την «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεν είναι ανεκτά τα ευφάνταστα σχέδια της κυρίας Υπουργού. Τα Σχέδια Πόλης και για το χωριό του Μαρκοπούλου και για την παραλία θα προχωρήσουν και θα οριστικοποιηθούν στην βάση των σημερινών αναγκών αλλά και στη βάση του πώς θέλουμε να αναπτυχθεί το Μαρκόπουλο οικιστικά στο μέλλον. Στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκρουσιακές συνθήκες όπου θα αμφισβητούνται τα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων που εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζει και φορολογεί το κράτος. Άλλωστε είναι προς το συμφέρον όλων μας η προστασία του περιβάλλοντος αλλά αυτή πρέπει να στηρίζεται στην ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας και όχι στην αναζήτηση των δασικών εκτάσεων που υπήρχαν πριν από αρκετές δεκαετίες.
Κομβικό σημείο η απογραφή του πληθυσμού για τα έσοδα του Δήμου
Δυστυχώς ο τρόπος και η συχνότητα που πραγματοποιείται η απογραφή του πληθυσμού στην χώρα μας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό πληθυσμό του Δήμου μας. Η σύνδεση επίσης της χρηματοδότησης του κάθε Δήμου στην βάση των μόνιμων κατοίκων όπως αυτοί απογράφονται δημιουργεί μια μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με τις εισροές κρατικών ενισχύσεων και τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσει ο Δήμος. Στα πλαίσια αυτά στόχος μας είναι η πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας προς τους κατοίκους του Ωρωπού ώστε να επιλέξουν στην διαδικασία της απογραφής ως μόνιμη κατοικία το σπίτι τους στον Ωρωπό, προκειμένου έτσι να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Δήμου μας και να μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα και στις δικές τους ανάγκες. Τέλος θα επιμείνουμε στο να γίνει και σύνδεση της χρηματοδότησης στην βάση ότι κατά τους θερινούς κυρίως μήνες ο μόνιμος πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και πρέπει η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου