Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επενδύουμε στον άνθρωπο – Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος – Δεν σπαταλάμε την περιουσία του ελληνικού λαού

Παρά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αττική το απόγευμα της Τετάρτης, εκατοντάδες φίλοι και υποστηρικτές της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» παρευρέθηκαν στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου στον Αυλώνα.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις προτάσεις του διοικητή της ΤτΕ Προβόπουλου, λέγοντας πώς είναι αδιανόητο για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να ανέχεται τέτοιου είδους τοποθετήσεις και ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του κοινωνικού κράτους από στελέχη που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρούνται στην θέση τους και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι προσβλητικό για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατίας μας ένας παχυλά αμειβόμενος από το ελληνικό κράτος τραπεζίτης να επιτίθεται στο κοινωνικό κράτος που δημιούργησε ο Αντρέας Παπανδρέου και να ζητά το κλείσιμο ακόμα και των ΚΑΠΗ θεωρώντας το κόστος λειτουργίας τους σπατάλη για την ελληνική οικονομία, την στιγμή που οι ετήσιες απολαβές του ιδίου επαρκούν για να λειτουργούν ετησίως 50 ΚΑΠΗ! Οι προσωπικές ευθύνες του κυρίου Προβόπουλου για την κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που ο ίδιος επέτρεψε με τις αποφάσεις του, σε βάρος του ελληνικού λαού του αφαιρούν κάθε δικαίωμα να υποδεικνύει περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αν είχε την ελάχιστη υπευθυνότητα που αρμόζει στην θέση την οποία κατέχει θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Σε ότι αφορά το διακύβευμα αυτών των εκλογών πιστεύουμε ότι είναι η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους ή αν το θεωρούμε περιττή σπατάλη όπως υποστηρίζει το Μνημόνιο και οι τραπεζίτες, δηλαδή αν θέλουμε πολιτικές για τον άνθρωπο και τον Έλληνα πολίτη ή για τις τράπεζες και τους ξένους κερδοσκόπους.


Κοινωνική Πολιτική για τους κατοίκους του Αυλώνα
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» πιστεύει ότι δεν αποτελούν «σπατάλη» οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής, οι υποδομές και οι δομές που υποστηρίζουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα πιστεύει ότι η κοινωνική πολιτική είναι η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στον πολίτη, είναι συνταγματική υποχρέωση και σε καμία περίπτωση το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών δομών δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση. Στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες κοινωνικές δομές, να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους. Στα πλαίσια αυτά για τον Αυλώνα προτείνουμε:
1. Λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου στον Αυλώνα όπως ήδη έχει ζητήσει από την Βουλή μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με παρέμβασή του ο Βασίλης Οικονόμου, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εξετάζονται και να δέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας αλλά και για να παρέχεται άμεση βοήθεια στα έκτακτα περιστατικά.
2. Εξασφάλιση λειτουργίας δημοτικού βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στον Αυλώνα με δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των αναγκών σήμερα αλλά και στο μέλλον.
3. Υποστήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας της Λέσχης Ηλικιωμένων Αυλώνα και συνεργασία για την ουσιαστική συμμετοχή των μελών της Λέσχης στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Αυλώνα
4. Εξασφάλιση πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αναβάθμιση των υπηρεσιών του για όλους όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και κατάλληλη στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό


Υποδομές και βελτίωση του επιπέδου ζωής στην καθημερινότητα
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεσμεύεται για την κατάλληλη συντήρηση του οδικού δικτύου και τον κατάλληλο φωτισμό του, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς οι δρόμοι του Αυλώνα. Σε αυτή την λογική θα πραγματοποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να απαγορευτεί η κίνηση βαρέων οχημάτων μέσα στο οικιστικό κομμάτι του Αυλώνα και ιδιαίτερα στις περιοχές πέριξ των σχολικών κτιρίων και όπου αλλού δραστηριοποιούνται οι νέοι και τα παιδιά. Σε ότι αφορά το Σχέδιο Πόλης αυτό θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό με βάση τις μελλοντικές πληθυσμιακές ανάγκες και τα όρια της οικιστικής επέκτασης που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημιουργίας ή μη βιομηχανικής ζώνης στον Αυλώνα, λέγοντας ότι ούτε έχουμε χωροθετημένη βιομηχανική ζώνη ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε, το μόνο που θέλουμε και θα προβλέπεται, είναι μέσα από το Σχέδιο Πόλης ένα τεχνολογικό πάρκο και ήπιες βιομηχανικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην αναρχία που επικρατεί λόγω της απουσίας συνολικής ρύθμισης. Παράλληλα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα δημιουργηθεί δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας το οποίο θα είναι βιώσιμο οικονομικά και θα έχει ως στόχο την σύνδεση των περιοχών μεταξύ τους και την εύκολη πρόσβαση όλων στους σταθμούς του Προαστιακού ώστε να γίνει το τρένο βασικό μέσο μεταφοράς για όλους. Στον νέο Δήμο του Ωρωπού θα αγωνιστούμε για να μην υποχρεούνται τουλάχιστον οι μόνιμοι κάτοικοι στην καταβολή διοδίων για τις εντός του Δήμου μετακινήσεις τους και παράλληλα θα απαιτήσουμε να τηρηθεί η σύμβαση που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία και σύμφωνα με την οποία υποχρεούται στην δημιουργία ασφαλών παράπλευρων οδών ελεύθερης διέλευσης.


Διαχείριση απορριμμάτων – Στροφή στην ανακύκλωση
Στον νέο Δήμο του Ωρωπού θα γίνει συστηματική προσπάθεια για την σχολαστική περισυλλογή των απορριμμάτων και την καθαριότητα όλων των περιοχών. Προκειμένου όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα να είναι εφικτό θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι ώστε να υπάρχει κατάλληλη διαχείριση των απορριμμάτων και να αναπτυχθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην μείωση του όγκου τους. Κεντρικό ρόλο λοιπόν στον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής θα κατέχει η ανακύκλωση, στα πρότυπα της Ελευσίνας, η οποία αν εφαρμοστεί σωστά και συνειδητά θα φέρει και πόρους στον Δήμο και τους πολίτες ενώ θα μειώσει σημαντικά και το κόστος της περισυλλογής των απορριμμάτων. Θα μελετήσουμε την δυνατότητα χωροθέτησης σταθμού μεταφόρτωσης σε απόσταση ασφαλείας από το οικιστικό περιβάλλον ώστε να μπορεί να γίνεται και κάποια επεξεργασία των απορριμμάτων με συστήματα διαλογής και κομποστοποίησης αλλά και να μειώνεται το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων. Τα απορριμματοφόρα θέλουμε να μαζεύουν συνεχώς τα σκουπίδια κάτι που δεν γίνεται εφόσον ο μίσος χρόνος εργασίας σπαταλάται για την απόρριψή τους στα Άνω Λιόσια. Θα μπει οριστικό τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές και στην ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε όλη την Επικράτεια του Δήμου με συχνούς ελέγχους από το προσωπικό του Δήμου και αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους επιμένουν να ρυπαίνουν τους ελεύθερους χώρους.


Επένδυση στον τουρισμό όχι στον παραθερισμό
Στόχος της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» είναι η επένδυση στον Τουρισμό και όχι στον παραθερισμό. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει προβλέπει την δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και την επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία του νέου Δήμου. Η ανάδειξη για παράδειγμα του Μουσείου Ζυγομαλά και του σημαντικού έργου που πραγματοποιείται μέσα από αυτό θα είναι μια από τις κύριες επιδιώξεις της νέας δημοτικής αρχής. Το ζήτημα δεν είναι να πραγματοποιούνται απλά πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά να προωθούνται και να προβάλλονται κατάλληλα ώστε να μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες και έτσι να προκύπτουν και έσοδα πρώτα για την τοπική κοινωνία και εν συνεχεία και για τον Δήμο ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα με δημοτικά τέλη τους κατοίκους. Αν και συνήθως το παραλιακό μέτωπο γνωρίζει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στο νέο Δήμο καθώς υπάρχει η θέληση παράλληλης και ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιοχών. Η αξιοποίηση για παράδειγμα της Πάρνηθας μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και να δημιουργήσει σημαντική τουριστική δραστηριότητα με σεβασμό στην φύση καθώς οι δράσεις που θα αναπτυχθούν δεν θα χρειάζονται την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά αντίθετα θα απαιτούν την προστασία του.


Δεν θα αφήσω ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο
Ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι χρήματα και πόροι για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές υπάρχουν, αρκεί κάποιος να γνωρίζει πού, πώς, πότε και σε ποιον να απευθυνθεί χαράσσοντας μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες τις πολιτικές του προτεραιότητες. «Θα είμαι απαιτητικός, πιεστικός και εξαιρετικά ενοχλητικός προκειμένου να εξασφαλίσω για τους συμπολίτες μου όλα τα απαραίτητα εφόδια και πόρους ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη που εμείς θέλουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο κοινωνικό θύλακα προστασίας που θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και που θα φροντίσει όλοι να είναι συμμέτοχοι στον παραγόμενο πλούτο. Δεν θα αφήσω ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο. Θα κυνηγήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει είτε στο ΕΣΠΑ είτε εκτός αυτού, θα επιδιώξουμε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου μας για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Σε αυτό τον αγώνα για το αύριο του τόπου μας, θέλουμε την βοήθεια όλων των πολιτών. Σήμερα με την εντολή που θα μας δώσετε, Αύριο με την ενεργή συμμετοχή σας, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το επίπεδο της ζωής μας, για να δούμε τα όνειρά μας να γίνονται πραγματικότητα, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Οικονόμου, ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου