Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο κ. Τσίπρας προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού



(Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στην Εφημερίδα ''Βραδυνή'')



1. Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Πιστεύεται ότι τελικά η κυβέρνηση θα πάει σε συμφωνία;
Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι στην εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό να διασφαλίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επιτυγχάνοντας μια συμφωνία βιώσιμη και εφαρμόσιμη.
Δεν μπορούν πλέον οι ιδεοληψίες, οι ερασιτεχνισμοί, τα επικοινωνιακά παιχνίδια να παρατείνουν αυτή την αβεβαιότητα που τόσο κακό κάνει στην κοινωνία και την αγορά ενώ αποδομεί όλο και περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δυστυχώς βλέπω ότι ο κ. Τσίπρας προτάσσει το κομματικό του συμφέρον έναντι του εθνικού συμφέροντος.





2. Η εκτίμηση σας είναι πως τελικά η ΕΚΤ θα επιβάλλει έλεγχο στις αναλήψεις και στην διακίνηση των χρημάτων;
Ελπίζω και εύχομαι να μην φτάσουμε στο σημείο να τεθούν έλεγχοι στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Θα είναι μια εξέλιξη που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως των εξαγωγικών.
Ό,τι γύρισε τα τελευταία 2,5 χρόνια στις τράπεζες έφυγε μέσα σε 5 μήνες. Πάνω από 40 δις ευρώ έχουν φύγει, δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα για τη σταθερότητα των τραπεζών. Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και της ομάδας του είναι τεράστιες και φοβούμαι ότι προσπαθεί να τις αποποιηθεί με θλιβερές επιθέσεις προς τον κ. Στουρνάρα.

3. Πως σχολιάζεται την άποψη της κυβέρνησης πως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα ευθύνονται οι δανειστές;
Την ευθύνη για τη αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας τη φέρει πρωτίστως η κυβέρνηση, αυτή την εντολή πήρε από τους πολίτες στις 25 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η ευθύνη της απέναντι στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον και όχι το να επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων με μια προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών προς τους δανειστές για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να εξαλείψει κάθε σενάριο χρεοκοπίας από το δημόσιο διάλογο καθώς αυτό το σενάριο, όσο συζητείται και αναπαράγεται, επιβαρύνει την ψυχολογία της αγοράς, επιτείνει την ανασφάλεια στους πολίτες και δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

4. Κατά την γνώμη σας η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με το πακέτο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ή μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «πακέτο Γιούνκερ», αν ισχύει όπως παρουσιάστηκε στον τύπο, είναι ένα πολύ δυσμενές πλαίσιο για την χώρα καθώς συμπεριλαμβάνει μέτρα υφεσιακά, πολλαπλάσια από εκείνα που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε απορρίψει το Δεκέμβριο του 2014. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί φτάσαμε να μας ζητάνε μέτρα που προσεγγίζουν τα 9 δις για την επόμενη διετία, ακυρώνοντας και τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για τη μείωση των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 και το 2016.
Τελικά, η χώρα μετά από μια 5 μηνών θλιβερή παρένθεση άστοχων και ασυνάρτητων ενεργειών βρίσκεται μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης. Μας ζητάνε να επιλέξουμε μεταξύ της ολικής καταστροφής μιας χρεοκοπίας και της σαρωτικής ισοπέδωσης όσων είχαν μείνει όρθια μετά από τα σκληρά αλλά παραγωγικά χρόνια που προηγήθηκαν. Όλο αυτό το έργο έχει ονοματεπώνυμο και πρόσωπο και δεν είναι άλλο από αυτό του κ. Τσίπρα.

5. Όλα τα κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις από το 2009  έθεταν το θέμα του χρέους και έλεγαν πως αν δεν λυθεί δεν μπορεί η χώρα να βγει από τα μνημόνια. Τι πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση; Να δεχτεί μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει μέσα το θέμα του χρέους;
Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποσπάσει, το Νοέμβριο του 2012, μια δέσμευση του Eurogroup η οποία αναφερόταν στη διευθέτηση του πρώτου δανείου των 78 δις ευρώ με μειώσεις επιτοκίου, περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τόκων και επιμήκυνση της λήξης αποπληρωμής τους. Μια διευθέτηση που εξαρτιόταν από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επί δύο συναπτά έτη, το 2013 και 2014, στόχο που πλησιάσαμε ως χώρα και θα είχαμε την έξοδο από το μνημονιακό κύκλο αλλά δυστυχώς η πρόκληση των πρόωρων εκλογών από το ΣΥΡΙΖΑ δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε.
Ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του, αφού ανάλωσαν 4 μήνες με φληναφήματα περί ονοματοδοσίας της τρόικας και του μνημονίου, θυμήθηκαν στο παρά πέντε ότι δεν τους δίνουν τίποτα οι εταίροι για τη διευθέτηση του χρέους, ούτε καν παράταση αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο (το κούρεμα του χρέους είναι πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο). Δυστυχώς σήμερα ο χρόνος τελειώνει και ο κ. Τσίπρας τρέχει να προλάβει μια απλή δήλωση συμπάθειας.

6. Ποια εκτιμάτε  ότι θα είναι η επόμενη ημέρα; Θα πάμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας; θα οδηγηθούμε σε εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσέλθει σε μια μεγάλη εθνική συνεννόηση για το συμφέρον της πατρίδας. Δεν προσφέρονται οι στιγμές για μικροκομματικές στρατηγικές εκ μέρους κάποιων που θέλουν να μεταφέρουν την ευθύνη τους στον ελληνικό λαό. Εκτός αν θέλουν να προκαλέσουν εκλογές για να οδηγήσουν τη χώρα στη δραχμή, μια επιδίωξη που θα βρει εμάς αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντι.

7. Στην ΝΔ φαίνεται ότι υπάρχει διχογνωμία για την στάση απέναντι στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Πολλοί  επικρίνουν τον κ. Σαμαρά ότι είναι απομονωμένος. Συμφωνείται με αυτή την εκτίμηση;
Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα είναι λογική και απαντάει και σε αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει συντεταγμένη εσωκομματική λειτουργία.
Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θα σας θυμίσω τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά για εθνική συνεννόηση προς όλα τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή στην ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στάση υπεύθυνη και εθνικά επωφελή.

8. Εσείς και κατ' επέκταση η ΝΔ, τι θα κάνετε σε περίπτωση που έρθει μια συμφωνία στην Βουλή θα την ψηφίσετε;
Έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην οικογένεια του ευρώ. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά ούτε και να συνηγορήσουμε άκριτα σε μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη και θα μεταφέρει νέα βάρη στη μεσαία τάξη της χώρας οδηγώντας σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο. Όσον αφορά εμένα, προερχόμενος από το Πολιτικό Κέντρο στάθηκα απέναντι στον εθνολαϊκισμό στις εκλογές του Ιανουαρίου, συντασσόμενος με την ευρωπαϊκή, αστική και μεταρρυθμιστική παράταξη της χώρας. Πέντε μήνες μετά παραμένω σε αυτή τη γραμμή πιο αποφασισμένος και δεν προτίθεμαι να δώσω λευκή επιταγή σε κανέναν πολιτικό που θέλει να παίξει την πατρίδα μου στα ζάρια για να ικανοποιήσει τις μεγαλομανίες και τα στενά κομματικά του συμφέροντα.

9. Η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δημιουργεί προβλήματα στην στάση της ΝΔ;
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας καθορίζεται από τις αποφάσεις του προέδρου και των οργάνων της. Σε μια τέτοια λεπτή στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη χώρα δεν είναι δόκιμο να εγκλωβιζόμαστε σε συζητήσεις παραπολιτικού ενδιαφέροντος που αδικούν και την κρισιμότητα των στιγμών και τα πρόσωπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου