Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η συμμαχία της Κεντροαριστεράς θα δώσει τη λύση


(Άρθρο του Βουλευτή Αττικής, Β .Οικονόμου για την Εφημερίδα «στο Καρφί» 26-7-2014)

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμογής των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι αμείλικτη. Η βίαιη προσαρμογή μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας σε μια σειρά δημοσιονομικών προσαρμογών, που για να εφαρμοστούν σε άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες ήπιων μεταβολών, έχει προκαλέσει σειρά αδικιών και μεγάλες τραγωδίες στην κοινωνία.
Η αποκατάσταση των αδικιών που συντελέστηκαν σε βάρος μεγάλου τμήματος του λαού δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα, ούτε με τη λογική «εξυπηρέτησης» τυχαία επιλεγμένων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πηγή ψήφων για ένα ή περισσότερα κόμματα.

Η αποκατάσταση των αδικιών δεν μπορεί να γίνει ούτε με άνευ όρων επιστροφή στο παρελθόν ενός εύκολου λαϊκισμού παροχών, που θεωρεί ότι το κράτος άνευ πόρων μπορεί να προβεί σε γενναίες παροχές προς άλλες τυχαία επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού που επίσης μπορούν να αποτελέσουν δεξαμενή ψήφων.



Ήρθε η ώρα να προβούμε ως κοινωνία σε μεγάλες συναινέσεις, να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες, να εντοπίσουμε πηγές εσόδων για το κράτος που δεν αξιοποιούνται και κυρίως να προβούμε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στη βάση των οποίων μπορούν να στηριχθούν η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και βέβαια η δημιουργία νέου πλούτου.
Χρειαζόμαστε την κατάρτιση και εφαρμογή ενός ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, με άξονα τόσο τη διαπραγμάτευση του χρέους όσο και τις αναγκαίες παρεμβάσεις κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Πεποίθησή μου αποτελεί ότι για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου ελληνικής ανασυγκρότησης είναι αναγκαία η συμμαχία των διάσπαρτων σήμερα δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, καθώς οι δυνάμεις αυτές είναι οι μόνες που μπορούν να καταθέσουν προτάσεις που δεν θα εμπεριέχουν τα λάθη και τους δογματισμούς τόσο του νεοφιλελευθερισμού όσο και του ακραίου και ανορθολογικού κρατισμού.
Οι δυνάμεις αυτές της Κεντροαριστεράς είναι υπαρκτές, μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά με κάθε δεξιό ή αριστερό δογματισμό, μπορούν να αποτρέψουν τους διχασμούς και κυρίως μπορούν να κινητοποιήσουν και πάλι τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που σήμερα είναι αποστασιοποιημένες και χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ενότητα της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να προκύψει μέσα από διαδικασίες αποκλεισμών και ηγεμονισμών, ούτε βέβαια χρειάζεται την έγκριση εξωπολιτικών κύκλων. Μπορεί να προσφέρει αναγκαίες διεξόδους στην ελληνική κοινωνία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα αποτελέσουν παρακολουθηματική ή συμπληρωματική πολιτική δύναμη στις κύριες σήμερα πολιτικές δυνάμεις ενός καχεκτικού διπολισμού.


Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μπορούν και πρέπει να ενωθούν, να καταθέσουν πρόταση διακυβέρνησης, σχέδιο εξόδου από την κρίση και υποψήφιο πρωθυπουργό. Εάν συντρέξουν οι αναγκαίες αυτές συνθήκες, έχω την πεποίθηση ότι θα έρθουν σύντομα καλύτερες ημέρες και για το λαό και για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου