Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης απαιτεί συναινέσεις

(Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, για την εφημερίδα FREESUNDAY 13-7-2014)


-Γιατί επιλέξατε ως θέμα της εκδήλωσης που θα γίνει τη Δευτέρα το "Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης"; 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες ενός σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που σε πολλά σημεία του είναι ελλειμματικό και ξένο προς τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Τα Μνημόνια όμως τελειώνουν και πρέπει να αφήσουμε πίσω τις έξωθεν παρεμβάσεις σχεδιάζοντας μόνοι μας πλέον την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική μας ανασυγκρότηση. Θεωρώ ότι είναι πραγματική ανάγκη η εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης το οποίο απαραίτητα θα περιλαμβάνει τους όρους της συλλογικής μας πορείας στο μέλλον. Το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης αποτελεί ανάγκη και αίτημα του ελληνικού λαού και ήδη έχουμε καθυστερήσει να το αναγγείλουμε ως οργανωμένη κοινωνία. Χρειαζόμαστε μεγάλες συναινέσεις σε ένα νέο κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο συλλογικό όραμα, πίσω από το οποίο θα στρατευτούμε όλοι ως έθνος. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο μέλλον πρέπει να αφορούν τη μέθοδο και όχι στους εθνικούς στόχους. 


-Οργανώνετε κάποια κίνηση; 

Συνομιλώ καθημερινά με πολλούς συμπολίτες μου και πολλά στελέχη της δημοκρατικής παράταξης. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για την μελλοντική μας πορεία και τις παρεμβάσεις μας. Το σημαντικό είναι η συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, εντός και εκτός κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, στην κατάρτιση του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας, να βρούμε τους κοινούς τόπους, να χτίσουμε δημοκρατικές συναινέσεις και να εργαστούμε όλοι για την επιτυχία του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Η διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος είναι στα χέρια μας και μέσα από τη συλλογική δράση θα γεννηθεί η ελπίδα και θα ακολουθήσει η επιτυχία. Νομίζω ότι σύντομα θα υπάρξει ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος που θα ενώσει και θα δώσει κοινό βήμα σε όσους θέλουν να εκφράσουν τον δημιουργικό τους λόγο. 



-Αισθάνεστε καλά με την απόφασή σας να φύγετε από τη ΔΗΜΑΡ; Αφού τώρα η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ανοιχτή στο διάλογο για την Κεντροαριστερά; 

Αισθάνομαι πολύ καλά. Η ΔΗΜΑΡ δυστυχώς δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί την σημερινή πραγματικότητα, συνεχίζει το αμήχανο εκκρεμές της και αποδεικνύεται «κλειστός» χώρος αφού έχει αποποιηθεί το ρόλο που απλόχερα της έδωσε η κοινωνία το καλοκαίρι του 2012. Δεν είναι πραγματικά ανοικτή στο διάλογο αλλά διεκδικεί ρόλο «μεσάζοντα» μεταξύ των υπαρκτών και διάσπαρτων σήμερα προοδευτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος όμως από την Κεντροαριστερά πιστεύει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτουν δεν χρειάζεται τη ΔΗΜΑΡ για να τα βρει με το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το κάνει και μόνος του. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να διατυπωθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις μια ξεκάθαρη και διακριτή πρόταση διακυβέρνησης στη βάση του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, να επιλεγεί ένα πρόσωπο ως υποψήφιος πρωθυπουργός και να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού για τη δική μας ρεαλιστική πρόταση ελπίδας και ανασυγκρότησης. 


-Σας πείθει η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για πραγματοποίηση ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το φθινόπωρο; 


Είναι πολλές οι προσεγγίσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο αυτό, σε σημείο που να προκαλείται σύγχυση και για το πώς και με ποιους θα γίνει αυτό το συνέδριο. Πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά για να τοποθετηθώ επί αυτού του θέματος και σας βεβαιώ ότι απηχώ και τις απόψεις πολλών ακόμα στελεχών…

-Θα πρέπει εκεί να μπει θέμα ηγεσίας; 

Η «ίδρυση» Δημοκρατικής Παράταξης θεωρητικά συνεπάγεται και την επιλογή προσώπου και ομάδας προσώπων που θα ηγηθούν της όλης προσπάθειας. Παράταξη άνευ ηγεσίας δεν είναι παράταξη είναι λέσχη φίλων. Προηγείται όμως της ηγεσίας, το πρόγραμμα και το πλαίσιο της λειτουργίας και της συγκρότησης της νέας παράταξης.


-Είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ; 

Στην ιστορική του πορεία το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον κύριο φορέα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τουλάχιστον στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Πιστώθηκε μεγάλες καινοτομίες και αλλαγές αλλά χρεώθηκε και μεγάλα λάθη. Οι δημιουργικές, παραγωγικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας θέλουν να στρατευτούν σε μια προσπάθεια που δεν θα περιορίζεται στα στενά κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ. Η δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας της Κεντροαριστεράς πιστεύω ότι είναι για το επόμενο διάστημα ένας λογικός στόχος.

-Είναι μεταρρυθμιστικό να διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;

Προσωπικά θεωρώ την αργία της Κυριακής μια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας η οποία μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί. Θεωρώ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές το χρόνο μπορεί να τονώσει την κίνηση της αγοράς αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνο το άνοιγμα όλες τις Κυριακές. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να ρυθμιστεί από τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ο νόμος που ισχύει δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν οι ίδιες ειδικά στις τουριστικές περιοχές και νομίζω ότι αυτό είναι το ορθότερο. Η περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση σε αυτά τα ζητήματα είναι ανώφελη.   

-Μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει ΠτΔ; 

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει επιτέλους ως χώρα να σταματήσουμε να ζητάμε ή να προκαλούμε εθνικές εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως αφορμή για εκλογές μέσω διχαστικών μάλιστα συνθημάτων. Ο Πρόεδρος όμως πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να σηματοδοτεί και να φέρνει ενότητα στο σύνολο του ελληνικού λαού και να μπορεί να γίνει δεκτός (να υπερψηφίζεται δηλαδή) από όσο το δυνατό περισσότερα πολιτικά κόμματα και δυνάμεις. Κατά συνέπεια το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί κυρίως από το πρόσωπο που θα προταθεί. Εάν πρόκειται για πρόσωπο που απλώς συσπειρώνει ενόψει των εκλογών το σύνολο ή την πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να εκλεγεί. Σε αυτές τις στιγμές πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να έχει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού μπορεί «να επιβάλλει» την υπερψήφιση από τη Βουλή μιας προσωπικότητας που θα σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Θα είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας εάν τελικά προταθεί προσωπικότητα στη βάση μικροκομματικών σχεδιασμών.

-Όταν όλοι μιλούν για πρόωρες εκλογές, δεν θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές; 

Όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό να προκληθούν πρόωρες εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που κατά τη γνώμη μου θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια στη χώρα. Εκλογές όμως μπορεί να προκληθούν και από απρόβλεπτες εξελίξεις που θα έχουν σχέση με τη διαπραγμάτευση του χρέους. Θεωρώ ότι θα είναι ευτύχημα για τη χώρα να υπάρξουν συναινέσεις στη βάση ενός Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης συμφωνημένου από τη συντριπτική πλειοψηφία της παρούσας Βουλής αλλά δυστυχώς το πιθανότερο είναι να επικρατήσουν και πάλι οι μικροκομματικοί πολιτικοί υπολογισμοί.

-Η ΔΗΜΑΡ θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις των διαγραφών και των αποχωρήσεων που υπήρξαν;

Η συμμετοχή στις επόμενες εκλογές είναι ζήτημα της ΔΗΜΑΡ. Κατά τη γνώμη μου οι συνθήκες δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκές για την αυτόνομη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εθνικές εκλογές με όρους αξιοπρεπούς παρουσίας. Νομίζω ότι η καταγραφή της θα είναι χειρότερη και από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών προσμετρώντας και τα μηνύματα που λαμβάνω τελευταία από πολίτες που την είχαν υποστηρίξει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Πάντως με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα ο Φ. Κουβέλης προβλέπω ότι πολύ σύντομα θα διαλύσει και τυπικά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με ότι σημαίνει αυτό. Δυστυχώς μια λαμπρή ευκαιρία και δυνατότητα για την προοπτική της Κεντροαριστεράς απαξιώθηκε και προσαρμόστηκε στα πολύ στενά προσωπικά όρια κάποιων συγκεκριμένων προσώπων που πλαισιώνουν τον Φ. Κουβέλη. Είναι πραγματικά κρίμα να χάνεται έτσι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου