Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπηρετούν τη ΔΗΜΑΡ οι αποκλεισμοί

(Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στην Εφημερίδα των Συντακτών 22-1-2014)

Τι ακριβώς συμβαίνει στη ΔΗΜΑΡ; Που οφείλεται  η «έκρηξη» σας και ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να σας φιμώσουν και να εξοβελίσουν  τις απόψεις σας;
Σε κάθε πολιτικό χώρο πρέπει να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας και αλληλοσεβασμού ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας σε επιμέρους ζητήματα. Η δήλωσή μου δεν αποτελεί μομφή προς τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που σέβομαι και εκτιμώ και ο οποίος μου έχει δείξει μέχρι τώρα ότι σέβεται τις απόψεις μου και τις διαφωνίες μου. Υπάρχουν όμως στελέχη που ισχυρίζονται ότι μιλούν στο όνομά του και έχουν γίνει «βασιλικότεροι του βασιλέως». Τέτοιες νοοτροπίες δεν υπηρετούν ούτε τη ΔΗΜΑΡ, ούτε τον Πρόεδρο ούτε το σχέδιο μας για την συγκρότηση του Προοδευτικού Τρίτου Πόλου. Οι παρατηρήσεις μου είναι νομίζω σαφείς και αυτονόητες. Λυπάμαι αν κάποιοι δεν τις αντιλαμβάνονται. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από όσους μιλούν και τοποθετούνται με παρρησία δημόσια, εγγράφως και ενυπόγραφα.

Για τον τρίτο πόλο,  ποιοι είναι οι αποκλεισμοί και ηγεμονισμοί που εντοπίζετε;. Τι προτείνετε;  Να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με τους 58;
Η δημιουργία του τρίτου πόλου δεν μπορεί να προκύψει αφαιρετικά αλλά μόνο συνθετικά με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και των προσώπων που ενδιαφέρονται και πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι σε αυτή την προσπάθεια, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Πρέπει να συμφωνήσουμε ένα Σχέδιο και να αναζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους εφαρμογής στην πράξη αυτού του Σχεδίου, αλλιώς θα πάμε όλοι σπίτια μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο να συμφωνηθεί μέσα από μια διάσκεψη όλων των κομμάτων ώστε να φανεί καθαρά στο λαό τι λέει το κάθε κόμμα και να σταματήσει επιτέλους ο λαϊκισμός και η υπερβολή. Το ποιος θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα θα το αποφασίσει τελικά ο ελληνικός λαός στον οποίο πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να επιλέξει τους ικανότερους. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις επιλογές του ελληνικού λαού μεταξύ των μετρίων. Το μη χείρον βέλτιστο δεν είναι ρεαλιστική πολιτική επιλογή σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.

Το κοινό μέτωπο με τον Ανδρέα Λοβέρδο ναυαγεί; Μήπως κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ υποσκάπτουν τη συνεργασία;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό γιατί αλλιώς θα είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα στην προσπάθειά μας για την συγκρότηση του Προοδευτικού Πόλου Εξουσίας που επιδιώκουμε. Η συγκρότηση της Συμπαράταξης των δυνάμεων που πιστεύουν στην πρόταση που καταθέσαμε είναι μείζον ζήτημα, γι αυτό και περιμένω άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κόμμα του κ Λοβέρδου αλλά και των υπόλοιπων κινημάτων που επιθυμούν την σύμπλευση μαζί μας. Η Συμπαράταξη απαιτεί ισοτιμία, καθαρές σχέσεις, νέα εικόνα και συγκρότηση χωρίς διάλυση των υπαρκτών σχηματισμών και σχημάτων, δεν θέλει ηγεμονισμούς ή μικρομεγαλισμούς. Πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Προοδευτικής αυτής Συμπαράταξης όπου θα εμφανίσει το σχέδιο της για την έξοδο από την κρίση και την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας.



Αν οι εκκλήσεις—προτροπές σας δεν εισακουστούν, τι θα κάνετε; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να ακλουθείτε το δικό σας δρόμο;
Δεν έχω επεξεργαστεί τέτοιου τύπου σενάρια και δεν με αφορούν. Έχω κάνει τις επιλογές μου, συνεργάστηκα αρχικά και κατόπιν εντάχθηκα μαζί με τους συντρόφους μου που με ακολούθησαν από όλη την Ελλάδα , σε ένα πολιτικό φορέα που πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Η πολιτική μου παρουσία στην Κεντροαριστερά είναι μια συνεχής και αδιάλειπτη πορεία ετών και έτσι σκοπεύω να την συνεχίσω. Δεν με ενδιαφέρουν οι μεμψιμοιρίες, οι επιμέρους προσεγγίσεις και η προσωπική προβολή. Θυμίζω ότι όταν συνεργάστηκα με τον κ Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ ήταν στο 2% και δεν αποτέλεσε κριτήριό μου μια σίγουρη βουλευτική έδρα αλλά οι θέσεις και οι προσεγγίσεις που είχε το κόμμα. Με τα ίδια κριτήρια λοιπόν συνεχίζω και με τις ίδιες ιδέες πορεύομαι.

Υπό ποιες προϋποθέσεις η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει σε μια νέα κυβέρνηση και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή;
Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε για ένα χρόνο στη κυβέρνηση και προσπάθησε να χαράξει γραμμές άμυνας σε μια πολιτική εξουθενωτική για την μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί  να ασκεί σκληρή πολιτική χωρίς αναδιανομή πλέον του πλούτου και χωρίς κοινωνική προοπτική και συνοχή. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα Διαπραγμάτευση, μια Πολιτική Διαπραγμάτευση την οποία πιστεύω ότι μπορεί να κάνει μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, απαρτιζόμενη από όλες τις συνταγματικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης με επιτυχία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου