Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας η βάση της ανάπτυξης των νησιών

(Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στη Βουλή στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για τη Νησιωτική Πολιτική 10-1-2014)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε βέβαια ότι η επίκαιρη επερώτηση την οποία καταθέσαμε γι' αυτό το σημαντικό -κατά τη δική μας αξιολόγηση- θέμα της νησιωτικής πολιτικής που μία κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει, τον τρόπο που την ασκεί και τα αποτελέσματά της, είναι ένα θέμα από το οποίο εμείς δεν πάμε να βγάλουμε πολιτικό όφελος με την κλασική έννοια ή να ψηφοθηρήσουμε ή να παραστήσουμε εδώ τους ευαίσθητους και να μεμφθούμε σώνει και καλά την Κυβέρνηση.
Γι' αυτό, λοιπόν, εγώ σας άκουσα με πολλή προσοχή. Κλείσατε το λόγο σας ευχαριστώντας μας γιατί σας δώσαμε την ευκαιρία να εκθέσετε την πολιτική σας. Τέλος πάντων, εμείς έχουμε το δικαίωμα σαν Αντιπολίτευση να κρίνουμε, να κριτικάρουμε και να δούμε ποια ζητήματα δεν προχωρούν καλά. Αυτό είναι θεμιτό. Όμως, ακούγοντάς σας για είκοσι λεπτά που απαντούσατε στους Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν κατάλαβα τελικά -μπορεί οι δικές μου ικανότητες να μην είναι υπερφυσικές, αλλά πιστεύω ότι έχω το μέσο όρο- ποιος είναι ο πυρήνας και το κέντρο βάρους της νησιωτικής πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση υπό την υπουργία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.


Αυτό το λέω γιατί είναι ήδη οκτώ μήνες Υπουργός ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και μπορεί να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του έτους. Υπάρχει ένας πρώτος κύκλος. Και πρέπει να δούμε και εμείς τη νέα κυβέρνηση δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας -προφανώς έχετε μία νέα πολιτική, μία καινούργια προσέγγιση- τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής και ποια είναι αυτή.
Ξέρετε, τα γεωγραφικού χαρακτήρα Υπουργεία, όπως είναι το Υπουργείο Αιγαίου, πρώην Νησιωτικής Πολιτικής ή το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όταν αναγγέλλεται ο ανασχηματισμός ή η δημιουργία μιας κυβέρνησης, υποτίθεται ότι είναι τα τελευταίας σημασία. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε άλλα Υπουργεία και σε άλλα πρόσωπα. Όμως, κατά την άποψή μας, τα πιο σημαντικά  Υπουργεία είναι αυτά τα οποία καλούνται να κάνουν ένα συνδυασμό πολιτικών, μία σύμπτυξη πολιτικών και ένα συντονισμό πολιτικών, που είναι το χειρότερο και πιο δύσκολο ως προς το αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί εσείς δεν μπορείτε εύκολα να πείτε, «Εξαγγέλλω ένα έργο», διότι εσείς πρέπει να συντονίσετε αυτόν που είτε λέγεται Περιφέρεια είτε λέγεται Υπουργείο Ανάπτυξης κοκ.. Είναι πιο δύσκολο το έργο σας και ο ρόλος σας.
Όμως, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει τη δυνατότητα να πει ποιο είναι το γενικό στρατηγικό σχέδιο και να αρχίζει να βάζει του παίχτες, να βάζει τα εργαλεία του κράτους και να βάζει τους φορείς που θα φέρουν και θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2013, καλώς ή καλώς, με την τρικομματική Κυβέρνηση υπήρχε ένα σχέδιο. Το κατέθεσε και το πρότεινε η Δημοκρατική Αριστερά, μέσω της αντιπροσώπευσης που είχε. Ήταν ένα σχέδιο το οποίο η τότε Κυβέρνηση το ενέκρινε.
Από τότε υπάρχει άλλη προσέγγιση; Εκείνο το σχέδιο το ενστερνίζεστε; Εκείνο το σχέδιο το δέχεστε; Εκείνο το σχέδιο το οποίο κατατέθηκε, κατά την άποψή μας, ήταν ολοκληρωμένο. Οι τότε εταίροι της Κυβερνήσεως το απεδέχθησαν. Συνεχίζετε να το αποδέχεστε; Αν συνεχίζετε, τότε λέμε ότι δεν έχετε φέρει κάτι καινούργιο. Δεν είναι κακό αυτό. Δέχεστε μία πολιτική γραμμή η οποία χαράχθηκε και η οποία αντικειμενικά είναι σωστή. Το εφαρμόζετε αυτό το σχέδιο;
Εδώ ακούσαμε από τους Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι αυτό το σχέδιο ουσιαστικά έχει απονεκρωθεί, όχι γιατί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν το έχετε κάνει πράξη. Αυτό, βέβαια, είναι σημαντική έλλειψη. Αν αυτό που έχεις ενστερνιστεί σαν ένα βασικό όργανο άσκησης κεντρικής πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα δεν το εφαρμόζεις, κάτι τρέχει. Ή δεν συμφωνείς με αυτήν την πολιτική, άρα δεν χρειάζεσαι κεντρικό όργανο, ή το όργανο αυτό θεωρείς και εκτιμάς ότι δεν σου κάνει τη δουλειά. Αν, όμως, είναι απλά και μόνο, «Δεν έχω προλάβει να το στελεχώσω», «Δεν έχω βρει την εκτελεστική γραμματεία», «Είναι πολλά τα μέλη» και όλες αυτές οι δικαιολογίες που συνήθως ακούγονται, τότε καταλαβαίνετε ότι το χρεώνεστε προσωπικά, ως μία βασική έλλειψη της δικής σας Υπουργίας. Και της Κυβέρνησης, βέβαια. Δεν είναι προσωπικό ποτέ το θέμα. Άρα, εμείς εκτιμούμε ότι υπήρχε σχέδιο.
Λυπούμαι βαθύτατα διότι μέσα στην εσωτερική σας λειτουργία ως Υπουργείο και ως υπηρεσίες και απευθυνόμενος σε έναν Γενικό Διευθυντή, δεν «πήρε μυρωδιά» ο κύριος Γενικός Διευθυντής. Και το φέρατε εδώ πέρα και τον εκθέτετε τον άνθρωπο. Κάνετε, όμως, πολύ καλά. Και με την ευκαιρία αυτή, θα κάνω αύριο μία ερώτηση για να δω τι σκοπεύετε να κάνετε με έναν κρατικό λειτουργό ο οποίος «δεν πήρε μυρωδιά». Ούτε στις κοινές συσκέψεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης του τότε Υπουργού και Γενικού Γραμματέα. Σας τα έχουμε εδώ και προφανώς σας διευκολύνουμε, γιατί εμείς δεν θέλουμε να σας βάλουμε ντρίπλες ή πονηριές.
Σας λέμε, όμως, ότι αυτό το σχέδιο που είχατε συμφωνήσει τότε σαν Κυβέρνηση, έχει εκτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ήρθαν αντιπρόσωποί του-στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κυρία Βούλτεψη. Παντού έχει συζητηθεί. Σας το λέμε. Δεν σας κρύβουμε τίποτα.
Αυτός ο άνθρωπος -για να μην τον ονομάσω αλλιώς- δεν «πήρε τίποτα μυρωδιά»; Πως λειτουργούσε; Πόσους υπαλλήλους έχει αυτό το Υπουργείο; Πόσο μεγάλη διεύθυνση έχει από κάτω που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τι λέει η πολιτική του ηγεσία; Και τολμάει και στέλνει τέτοιο χαρτί; Και εσείς έρχεστε εδώ και μας το λέτε, αντί να του πείτε: «Τι κάνεις εσύ εκεί πέρα; Δεν παρακολουθείς; Τι έρχεσαι να εφαρμόσεις σαν κρατικός υπάλληλος».
Λοιπόν, κάντε του μία παρατήρηση -εμείς δεν θέλουμε να είμαστε αυστηροί- τουλάχιστον για να παρακολουθεί τι λένε οι ηγεσίες του στο Υπουργείο.
Άρα, λοιπόν, αν η ηγεσία του Υπουργείου έχει πει ότι χαράσσω μια πολιτική για τη νησιωτική χώρα -που σημαίνει ενιαία χώρα και όχι χώρα δύο ταχυτήτων- αλλά αναπτύσσω τα πολιτιστικά, αναπτύσσω τον τουρισμό, αναπτύσσω την υδροδότηση -για την οποία είπατε ότι δεν το είπαμε- αναπτύσσω το ενεργειακό κομμάτι και εκεί μέσα έχω την υποδοχή της ανάπτυξης για τη χώρα μας μέσα από τον τουρισμό, από το αγροτικό κομμάτι του πρωτογενή και την αλιεία που αναφέρατε, τότε ναι, εντάξει να το δεχθούμε. Ναι, αλλά ο κύριος δεν πήρε μυρωδιά. Άρα, δεν έχουν πάρει πολλοί μυρωδιά εκεί μέσα. Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα και το βλέπουμε μετά από οκτώ μήνες.
Είπατε και κάνατε ένα σχόλιο -νομίζω υπερβολικό- για την ελληνική Προεδρία που ξεκίνησε. Τη χαιρετίζουμε, τη θεωρούμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη και μια μεγάλη ευκαιρία. Όμως, προσέξτε, κύριε Υπουργέ. Δεν πρέπει να μείνουμε στις φιέστες ή στο πανηγυρικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια εκδήλωση η οποία πραγματικά βοήθησε να πέσουν τα φώτα πάνω σε αυτό το γεγονός. Βέβαια, μακριά από εμάς οι μεγάλοι πανηγυρισμοί και οι μεγάλες θεωρίες και οι φανφάρες. Ας δούμε, όμως, ποια είναι η ουσία. Η ουσία είναι αν εσείς με το ειδικό βάρος της προεδρεύουσας χώρας, σαν ηγεσία αυτής της χώρας, θα θέσετε στα φόρα και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα του νησιωτικού χώρου. Θα το κάνετε;
Μιλούσατε για την αλιεία. Έχουμε, λοιπόν, εδώ τα στοιχεία. Συγγνώμη, αλλά είναι πολύ θλιβερό. Πολύ θλιβερό! Αφού θα δείτε -ή έχετε δει- την κ. Δαμανάκη, πείτε της λοιπόν, αν δεν σας έχουν πληροφορήσει οι ελλειμματικές και ελαττωματικές υπηρεσίες σας -όπως σας είπα με το προηγούμενο παράδειγμα- ότι τελειώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας -το 2013 ουσιαστικά τελειώνει το ΕΣΠΑ- και δεν έχει κάνει μια πρόταση για την αλιεία. Έλεος! Εδώ δεν έχει κάνει πρόταση, πώς να πάει να πάρει χρηματοδότηση; Δεν έχει κάνει πρόταση! Πότε θα την κάνει; Σε δέκα χρόνια; Μήπως λέτε το επόμενο;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Δεν πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γι' αυτό το θέμα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά σας είπα ότι είστε ο συντονιστής μιας υπόθεσης. Σας αφορά. Είναι ο χώρος σας. Πρέπει να πιάσετε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κοιμάται και να του πείτε «Τι κάνεις, ρε άνθρωπε; Τελείωσε το ΕΣΠΑ και δεν έχεις κάνει μια πρόταση για την αλιεία και μιλάς;». Εσείς θα το κάνετε, κύριε Υπουργέ. Πού να πάω τώρα; Δεν έχω εδώ τον κ. Τσαυτάρη να του μιλήσω. Τι να κάνω;
Μιλάτε για χίλια προγράμματα ανάπτυξης, για χίλια επενδυτικά προγράμματα. Συμφωνώ. Δεν είπα τίποτα. Τα ίδια είπε και η κ. Ξηροτύρη και η κ. Ρεπούση και όλοι μας. Να σας πω όμως κάτι; Σας παρακαλώ, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα να τα βάλετε μπρος από αύριο, μήπως και πάρουμε 20 εκατομμύρια. Βέβαια, θα μου πείτε τι είναι 20 εκατομμύρια τώρα μπροστά στα δισεκατομμύρια ενός προϋπολογισμού και μπροστά στα επενδυτικά προγράμματα που πρέπει να γίνουν. Όμως, όλη η συζήτηση για τα 25 ευρώ αφορούσε μια ιστορία 30 εκατομμυρίων και το κάναμε πρώτο θέμα στη δημοσιότητα.
Και έρχομαι στο πρόγραμμα που αφορά τέσσερα επενδυτικά προγράμματα, ιδιωτικά, για την αυτοδιοίκηση -είναι εδώ οι άνθρωποι που τα ξέρουν καλά- για τα Δωδεκάνησα, για τον αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό. Έχουν ήδη υπάρξει για τα Δωδεκάνησα, την Κάλυμνο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άη Στράτη, τη Χίο, τις Οινούσσες -είναι και ο κ. Τριαντάφυλλος εδώ- τα Ψαρά. Παραμένουν ανενεργά, καθώς τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου -που είστε εσείς πλέον- και Τουρισμού δεν έχουν υπογράψει ακόμα τις σχετικές αποφάσεις.
Μα, κύριε Υπουργέ, πώς κοιμάστε ήσυχος και άνετα το βράδυ, όταν δεν επενδύουμε 20 εκατομμύρια ευρώ σ' αυτές τις σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές, όταν δεν μας τα δίνουν; Υπάρχουν οι προτάσεις, αλλά δεν υπογράφετε τις υπουργικές αποφάσεις και μένουν τα 20 εκατομμύρια που μας φέρνουν -θα μας τα φέρουν- για τέσσερα επενδυτικά προγράμματα. Προχωρήστε τα! Έλεος! Μην κοιμάστε ήσυχα το βράδυ. Μην κοιμάστε καθόλου το βράδυ. Καθίστε στο γραφείο σας και τελειώστε τα διεκπεραιωτικά.
Μα, θα μου πει κάποιος «τι είναι μια υπουργική απόφαση;». Τι είναι; Όταν αφορούν το εσωτερικό του Υπουργείου σας, μπορεί να μην είναι τίποτα. Όμως, όταν έχω 20 εκατομμύρια τα οποία περιμένουν να αναπτύξουν κάποιες επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις, δεν τα κάνετε. Λέει «όχι, όχι» από πίσω ο Γενικός Γραμματέας, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.
Ακούστε! Κύριε Γενικέ, ήμασταν και μαζί στα Θεοφάνεια προχθές και μίλησε ο Υπουργός εδώ για τα θέματα των λιμένων, τα λιμάνια, τις πύλες που μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας και της νησιωτικής Ελλάδας. Και πραγματικά το Λαύριο πήρε κομμάτι του Πειραιά και πολύ καλά κάνατε. Να πάρει και η Ραφήνα, γιατί σας λέω ότι ήμασταν με τον Γενικό σας στη Ραφήνα. Ελπίζω, βέβαια, οι επισκέψεις να μην είναι πάλι μόνο εθιμοτυπικού και πανηγυρικού χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικού.
Ξέρετε γιατί το λέω; Για να έχει πρόσβαση ο τουρίστας -δεν λέω ο επισκέπτης- από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Διότι έχουμε αυτήν τη καλή συγκυρία: Έχουμε το Διεθνές Αεροδρόμιο δίπλα σε δύο λιμάνια, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Και, βέβαια, έχουμε και το λιμάνι του Πειραιά. Φτιάξτε μια συγκοινωνία να μπορεί να πάει ο κόσμος γρήγορα. Φτιάξτε τον Προαστιακό που σας τον ζητούν όλοι οι παραγωγικοί φορείς, να συνδέσει και το Λαύριο, ώστε να μπορεί να παίρνει ο άλλος το τρένο από την Αθήνα για να πηγαίνει στο Λαύριο. Συνδέστε το αεροδρόμιο με τους οδικούς άξονες για να τελειώσουμε.
Θα μου πεις: «Πάλι δικό μου θέμα είναι;» Αυτό είναι το θέμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Χρυσοχοϊδη.» Εσείς όμως, πρέπει να το συντονίσετε, γιατί στέλνετε τις εταιρείες στο Λαύριο και στην Ραφήνα και δεν πάνε. Και ξέρετε γιατί δεν πάνε; Διότι δεν συμφέρει. Είναι ολόκληρος «Γολγοθάς» για να φτάσεις στο Λαύριο, ενώ αν έχεις φτιάξει την υποδομή, θα προχωρήσεις.
Τα λέω επιγραμματικώς: Έχουμε καταθέσει πολλές ερωτήσεις για τα νησιά μας και ειδικά για τα θέματα της υγείας. Να σας πω για την Σέριφο που είναι ο παιδίατρος; Να σας πω για την Ανάφη που είναι αγροτικός γιατρός και ο νοσηλευτής του Περιφερειακού Ιατρείου; Να σας πούμε για τους Λειψούς που είναι το ΕΚΑΒ; Να σας πούμε για την Αμοργό -τα έχω σημειώσει εδώ- για την Ικαρία, για τους Φούρνους, για την Πάτμο όπου δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας; Να σας πω διάφορα παραδείγματα που έχω πρόχειρα εδώ;
Μιλάτε για δεκαεπτά εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τα νησιά. Μπράβο, ανοίξαμε την κρουαζιέρα. Μα, μόνο η κρουαζιέρα είναι; Δεν θα αναπτύξετε τον ιατρικό τουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό και χίλιες δύο μορφές τουρισμού; Δεν θα τα αναπτύξετε αυτά; Πώς, όμως, θα τα αναπτύξετε; Μπορούμε να δεχθούμε τον κόσμο, χωρίς ρεύμα, χωρίς ενέργεια; Έπεσαν τα «ρολά» στη Σαντορίνη και ξεφτιλιστήκαμε παγκοσμίως. Χωρίς  νερό -και θα κάνουμε τη συζήτηση μετά για το τι σημαίνει νερό- χωρίς ιατρό -να χτυπήσει ένας άνθρωπος στο πόδι και να μην μπορεί να πάει στο Κέντρο Υγείας- χωρίς σχολείο, χωρίς προσωπικό στα σχολεία -είναι δεκάδες οι ερωτήσεις- πως θα αναπτυχθούν τα νησιά μας;
Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε την αγωνία μας, καταθέτουμε την κριτική μας, καταθέτουμε ξανά την πρότασή μας. Ήταν, υποτίθεται, μια κυβερνητική πολιτική. Έχει παγώσει. Δεν είναι θέμα προσωπικό. Υπήρξε μια πολιτική επιλογή. Δεν υπάρχει ο τότε Γραμματέας. Δεν υπάρχει από το κόμμα. Η πολιτική, όμως, είναι πολιτική. Ή τη δέχεσαι ή δεν την δέχεσαι. Ή έχεις ένα πολιτικό σχέδιο ή δεν το έχεις. Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το παλαιό πολιτικό σχέδιο, φέρε ένα καινούργιο. Αν δεν έχεις κάποια καινούργια ιδέα -δεν είναι κακό αυτό- και πιστεύεις ότι το σχέδιο που έχεις στα χέρια σου μπορείς να το εφαρμόσεις, εφάρμοσε το.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Η δική μας αντιπολίτευση, όπως καταλαβαίνετε, είναι δημιουργική, είναι παραγωγική, είναι μια αντιπολίτευση η οποία στοχεύει στο να δώσει λύσεις και να πιέσει για τις λύσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου