Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Η Κυβέρνηση δίνει μια ακόμη λευκή επιταγή στις τράπεζες" Άρθρο του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου,στην εφημερίδα "Παρον"

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι όλη η πολιτική της εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι για μια ακόμη φορά δεσμεύτηκε να δώσει 30 δις ευρώ με την μορφή εγγυήσεων προς τις τράπεζες ανεβάζοντας πλέον το σχετικό ποσό μέσα σε δύο χρόνια περίπου στα 100 δις. Πρόκειται για μια ακόμη «Λευκή Επιταγή» καθώς η μέχρι τώρα ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό της ρευστότητας των τραπεζών δεν έχει συνδυαστεί με την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκουν κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα το ευχολόγιο των προκατόχων της, δεν υιοθετεί καμία ρυθμιστική πολιτική και επιτρέπει στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, να αυξάνουν την ρευστότητά τους, να θέτουν ληστρικούς όρους στους καταναλωτές και να αυξάνουν την κερδοφορία τους σε απίστευτους αριθμούς σε καιρό οικονομικής κρίσης. Όλα όσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την ΝΔ μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 τα επαναλαμβάνει σήμερα. Δυστυχώς στο θέατρο του παραλόγου που κυριαρχεί παρατηρούμε από την μία τις τράπεζες να ανακοινώνουν σημαντική κερδοφορία, να μην αλλάζουν πολιτική, να προβαίνουν σε εντυπωσιακές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να θεωρείται αναγκαία η επιπρόσθετη δημόσια υποστήριξή τους μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου με την παραίνεση φυσικά να διοχετεύσουν αυτό το χρήμα στην πραγματική ελληνική αγορά. Το γεγονός ότι εδώ και ενάμισι χρόνο που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έχει αποδειχτεί ότι με παραινέσεις και λεόντειες λεκτικές παρεμβάσεις των αρμόδιων Υπουργών δεν αλλάζει η συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν κυβερνητικό ιθύνοντα. Δυστυχώς η κυβέρνηση πολύ εύκολα παρέχει ενέσεις δισεκατομμυρίων στην τραπεζική αγορά και δεν παρεμβαίνει ώστε να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε λουκέτα και σε αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας για 10 και 15 χιλιάδες ευρώ. Εάν η κυβέρνηση είχε στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία θα έκανε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχύσει την ραχοκοκαλιά αυτής της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις αντί να αφιερώνει κεφάλαια στις υψηλά κερδοφόρες τραπεζικές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες αντί να ενισχύουν την ελληνική αγορά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναζητούν τρόπους να περιορίσουν και άλλο το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ρυθμιστικά και να διοχετεύσει απευθείας και όχι με μεσάζοντες που δεν συμμορφώνονται μάλιστα στις παραινέσεις, ρευστό στην ελληνική αγορά। Αντί να αφιερώνει χρόνο στο πώς θα ξεπουλήσει τις τράπεζες που ανήκουν στο κράτος μπορεί να τις αξιοποιήσει διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και ορίζοντας τους κανόνες της τραπεζικής αγοράς λειτουργώντας με όρους ανταγωνισμού. Η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να ανακόψει την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, να συγκρατήσει το ΑΕΠ της χώρας και να διασφαλίσει την επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι λευκές επιταγές προς τις τράπεζες το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και ισχυρών, υπέρ των μετόχων των τραπεζών και καμία ουσιαστική βοήθεια δεν παρέχουν στην δοκιμαζόμενη σήμερα πραγματική ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση των ξένων εντολοδόχων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα και αποδέχεται ανερυθρίαστα της εντολές της τρόικας που εξυπηρετούν τους πιστωτικούς οίκους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επιφυλάσσοντας την φτώχεια και την ανέχεια για τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου